Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по украинскому языку.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
66.05 Кб
Скачать

81. Числівн. У діловому мовленні.

Багатозначні числа розбиваються на класи по три цифри справа наліво і відокремлюються одна від одної проміжком в один знак. 4-хзначні не поділяються на класи. (10 543; 2006) Цифри відокремлюються від слів проміжком. Виняток – словесно-цифрові позначення.(будинок 7б, до справи 34Б). порядкові числ. мають відмінкові закінчення, які пишуться через дефіс (1, 2 і 3-й томи). Порядкові числ., що позначаються римськими цифрами, пишуться без відмінкових закінч. (I курс)Складні прикм., першою частиною яких є числ., що познач. цифрою, пишуть без відмінкових закінчень через дефіс (5-поверховий).числа до 10 рекомендується писати словами, після 10 – цифрами. Десяткові дроби відокремлюються комою (2,5). Прості дробі пишуться 2-ма способами: через косу рисочку. Проміжка не робиться (4/5); чисельник від займенника відділяється гориз. рискою. У змішаних ціле цисло – один знак. Римські цифри від слів відокремлюють проміжком (XX століття)

19,36 Ділове спілкування

Ділове спілкування, як складова частина культури управління, повинне ґрунтуватися на засадах етичних норм, певних ритуальних правил ділових взаємин, знання й уміння, які пов’язали з обміном iнформацiєю, використанням способів i засобів взаємовпливу та взаєморозуміння. У цьому контексті вагомого значення набуває моральній аспект ділового спілкування.

Етика ділового спілкування ґрунтується на таких правилах i нормах поведінки партнерів, колег, які сприяють розвиткові спiвпрацi, розв’язанню поставлених проблем. А це й зміцнення взаємодовіри, постійне інформування партнера щодо своїх намiрiв та дій, а також запобігання обману й порушенню взятих зобов’язань. Формуючись в умовах конкретної дiяльностi, професійне спілкування вбирає в себе її особливості, стає важливою частиною й дiевим засобом цієї дiяльностi. Загальні норми й правила ділового спілкування зумовлюються також характером суспільного ладу, історичними традиціями та сучасними здобутками.

49. Підготовка до бесіди.

При підготовці до бесіди (Б) аналізується ситуація, в якій вона відбувається, вивчаються типові та індив-ні особливості співбесідника, його інтереси та установки. Виділяють такі правила підготовки до бесіди: обрати найбільш вдалі момент і місце для Б і лише після цього домовл про зустріч; з’ясувати все про співрозмовника, зокрема його ставлення до ініціатора розмови; зібрати інформ для розмови; визначити мету, тактику проведення Б. Починаючи Б, бажано встановити контакт. Найчастіше він починається із «зустрічі поглядів».легка посмішка зацікавленість у погляді свідчить про доброзичливе ставлення до співрозмовника. Після контакту очей треба привітатися і зробити паузу. Вона потрібна для того, щоб інша людина могла включ в розмову. Якщо це не зробити, бесіда як діалог може не відбутися, бо розмовл лише одна сторона. Після взаємного привітання відбувається знайомство. Далі партнери розміщуються на дистанції, яка відповідає загальноприйнятим правилам і власним бажанням. Рекомендується не схрещувати руки і ноги, бо це свідчить про закритість людини. Із самого початку Б треба зробити все, щоб одразу не протиставити себе співбесіднику. Доцільно говорити про те, що поєднує співрозмовників, про спільні інтереси. Можна сказати партнерові щось приємне, цікаве про нього. Якщо на початку бесіди відчувається хвилювання в голосі, бажано говорити тихіше та повільніше.