Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по украинскому языку.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
66.05 Кб
Скачать

66. 79. Формуляр і реквізити док-тів.

Для виготовлення будь-якого з організаційно-розпорядчих документів необхідно засвоїти правила формуляра-зразка. Формуляр-зразок-це модель побудови форми документа,яка встановлює галузь використання,формати,розміри берегів,вимоги до побудови конструкційної сітки та основні реквізити.

31.Книжні та іншомовні слова у діловому мовленні

Усі слова, що трапляються в писемному мовленні, зокрема в діл паперах, назв книжними. Вони не належать до певних нац стилів чи сфер. Це лексика наукових публіцистичних праць, статей, вираж загальнонаукові поняття й уживається в широкому значенні. Серед книж.слів є чимало таких, що хар-ються незначним відтінком книжності: дієслова на –увати,-ювати; віддієслівні іменники на –ння,-ття (вибуття); дієприкметники. Док-ти – наочний приклад переваги книж.слів над розмовними завдяки своїй точності. У док-тах особливу увагу слід звертати на урочисті книж.слова, бо саме їх вживання в даній сфері спричиняє чимало недоречностей. Не рекомендовано використовувати урочисту лексику в буденних док-тах, що мають офіційний хар-р. Слід бути обережними під час використання у діловому мовленні іншомовних слів. Якщо їх можна замінити відповідними укр. словами, то вживання іншомовних – недоречне. Якщо ж вони ввійшли до активного словника міжнац спілкування, тоді їх можна використовувати в певних діл паперах.

78.Усне та писемне мовлення.

Усне мов-ня відрізняється такими ознаками: спонтанність; інтонація; посилена інформативність, насиченість різноплановими фактами. Усне мов-ня допускає повтори. Повторюються одні й ті ж самі слава, словосполуч, можуть вони і дещо змінюватись, допускається варіативність слову. Особлива увага приділяється діл усн мов-ню в прцєсі виконання службових обов’язків, прийому відвідувачів, спілк з колегами. Слід зважати на те, якою мовою говорить відповідач, і вести бесіду мовою співрозмовника. Усне мов-ня кожної людини свідчить про рівень її освіченості, культури взагалі. Пис мов-ня є основним для діл людей, бо саме через діл документацію, листування встановл певні діл контакти. Одиницею пис мов-ня є текст різного хар-ру (стаття, лист, док-ти). Залежно від змісту текст поділяється на абзаци, які лог пов’язані. Пис мов-ня має такі особливості: фіксується графічними знаками (літери, малюнки формули, ін); фіксує чиюсь висловлену думку; монологічна; хар-ся точним добором відповідної лексики; переважає особливий стиль, традиційна форма викладу, загально прийняті структури док-в; у пис мов-ні виділяють тексти за сферою спілкування: діл папери, накази накладні тощо.

66. 67. 79. Реквізити док-тів.

Реквізит – складова частина документа (сукупність окремих документів).

Організаційно – розпорядча документація має 31 реквізит. 1. державний герб України. 2. емблема організації. 3. Зображення нагород. 4. Код органiзацiї. 5. Код форми документа. 6. Назва мiнiстерства чи відомства. 7. Назва органiзацiї автора документа. 8. Назва структурного пiдроздiлу. 9. індекс підприємства зв’язку, поштова й телеграфна адреса, номер телефону (факсу), вихiднi дані електронних засобів зв’язку, номер рахунка та назва банку. 10. Назва док-та. 11. дата. 12. Iiндекс (вихідний номер док-та).13.Посилання на індекс та дату вхідного док-та. 14. Місце укладання та видання. 15. Гриф обмеження доступу до док-та.

16. Адресат. 17. Гриф затвердження. 18. Резолюція. 19. Заголовок до тексту. 20. Позначка про контроль. 21Текст. 22. Позначка про наявність додатка. 23, Підпис. 24. Гриф погодження. 25.Вiза. 26. Відбиток печатки. 27. Позначка про засвідчення копій.

28.Прiзвище виконавця та номер його телефону.29.Позначка про виконання документа та направлення його до справи. 3О.Позначка про перенесення даних на машинний носiй.

З1.Позначка про надходження.

Сукупність певних реквiзитiв, розміщених у встановлений послiдовностi, називається формуляром.

Реквізити бувають постiйнi і змiннi.

Наявність того чи іншого реквізиту документа зумовлена назвою його виду, призначенням, змістом та підпорядкуванням вищому органові.

Реквізити в документі розміщують з урахуванням послiдовностi операцій його підготовки, оформлення й виконання.

Бiльшiсть документів умовно можна поділити на три частни:

1) заголовна;2) основна;.З) оформлення