Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на генетику неотредоктированые.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
330.35 Кб
Скачать

8) Вектори на основі фага Лямбда Лямбда

Бактеріофаг λ може існувати в 4-х різних формах:

  1. лінійна - геном перебуває всередині фагової частки;

  2. кільцева - утворюється після введення фага в клітину;

3) інтегрована форма - лінійна ДНК профага є пермутованою відносно ДНК фагової частки

4) конкатемерна форма - виникає під час реплікації ДНК фага λ по типу колеса, що котиться. Виходять довгі конкатемери, які складаються з безлічі копій генома бактеріофага λ, які з'єднуються по cos-сайтах.

Типовий вектор отриманий після розрізання Eco I бактеріофага λ. Розріз проводять у ділянці, суттєвій для лізогенії (заштрих.). Утворюються 3 фрагменти ДНК: ліве, праве плече і центральна частина. Ліве й праве плече змішують із фрагментами - вставками, отриманими за допомогою рестриктази Eco I. Внаслідок такого вбудовування утвориться конкатемер, що містить чужорідний ген. Після цього вводять у реакційну суміш конкатемер, фермент терминазу і вона починає запаковувати в окремі фагові блоки генетичний матеріал, що перебуває між cos-сайтами. Одержують велику кількість окремих фагових часток.

На основі бактеріофага λ конструюють вектори заміщення й впровадження. Заміщення—два розрізи і вставка (заміщення) фрагмента , несуть 2 ділянки рестрикції і їхня ємність ≈ 20 т. н. п.. Впровадження—один розріз і вставка фрагмента, максимальна ємність 15 т. н. п. і несуть 1 сайт для впізнавання.

На основі бактеріофага λ були сконструйовані його похідні.

  1. Косміди - являють собою невеликі плазміди, в які in vitro введені cos-сайти ДНК фага λ. Звідси назва всього типу векторів (cosmid). В ДНК нормальних фагових часток cos-сайти розташовані на кінцях молекул, вони розділяють мономери фагової ДНК в конкатемерах, що поєднують кілька з'єднаних "голова до хвоста" мономерів, які є попередниками зрілих фагових ДНК перед упакуванням у фагові частки. В таких конкатемерах сусідні cos-сайти розташовуються на відстані 35-45 т.н.п. один від одного і містять між собою весь фаговий геном. У процесі упаковування cos-сайти впізнаються компонентами ферментативної системи і по них відбувається послідовне відрізання упакованої у фагову частку лямбда-ДНК від іншої із ДНК конкатемера.

  2. Фазміди - являють собою векторні молекули ДНК, які містять генетичні елементи плазмід і хромосом бактеріофагів. Вони можуть мати ємність у відношенні до клонованої ДНК, характерної для лямбда-векторів, і існувати в певних умовах в бактеріальних клітинах у вигляді плазміди або ж упаковуватися у фагові частки in vivo при зміні цих умов.

Недолік методу молекулярного клонування на основі космічних векторів : в одній рекомбінантній молекулі ДНК можуть об'єднатися мало чужорідних ДНК, що значно ускладнює відбір у клітині-реципієнті.

Фазміди - на відміну від космид, є дійсними гібридами між плазмідою і фагом. Кінці - фрагменти бактеріофагу λ, а середина – лінералізована плазміда. Тому вона може існувати в одних умовах як бактеріофаг λ, а в інших як плазмида. Ємність менша, ніж у космід.