Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Byrsgyazni revolyuchiyi v Angliyi ta SSHA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

2.5.Історичне значення визвольної війни північноамериканських колоній і утворення сша.

Війна американських колоній Англії за незалежність знищила основні перешкоди для самостійного розвитку в них капіталізму. Влада перейшла від англійської аристократії і чиновництва до плантаторів - рабовласникам Півдня і буржуазії Півночі США. У підсумку війни були припинені спроби англійських поневолювачів насадити в колоніях феодальні порядки. Дворянські титули і майораты були скасовані, а великі латифундії, що належали лойялістам (торі), конфісковували. Скасовувалося будинкове рабство. У результаті перемоги колоній і прийняття конституції 1787 року утворилася велика самостійна республіка - США, в основі своєї буржуазна, але зі збереженням рабства. Все показує, що війна північноамериканських колоній Англії була першою північноамериканською буржуазною революцією, що прийняла характер національно-визвольної війни, дозволила ряд задач буржуазної революції. Перемога північноамериканського народу у війні за незалежність була однієї з вирішальних битв капіталізму, що підіймається, проти феодального ладу. У працях У. Фостера й інших добутках сучасною марксисткою історіографії США твердо обґрунтована точка зору на війну 1775-1783 років як буржуазну революцію, що була складовою частиною загальної революційної боротьби народів Америки проти колоніального гніту і спроб насадження феодалізму. Війна американських колоній за незалежність дозволила ряд задач буржуазної революції, забезпечила завоювання національної незалежності і розширення території. Завоювання незалежності сприяло подальшому складанню і росту північноамериканської буржуазної нації.

Вирішальною рушійною силою північноамериканської революції були народні маси: фермери, ремісники і міська дрібна буржуазія. Їхня роль яскраво проявилася в патріотичному підйомі народу під час війни, у створенні місцевого ополчення (міліції) у Новій Англії і Західній Віргінії. Народні маси склали основу партизанської армії, що розгромила англійських гнобителів. Установлення республіканського ладу, обмеження і заборона рабства на Півночі.

Але внаслідок неорганізованості народних мас керівна роль у війні й у створенні нової буржуазно-рабовласницької держави США належала великим землевласникам-плантаторам і буржуазії. У країні збереглася велика земельна власність, західні землі захоплювали у свої руки рабовласники і великі земельні спекулянти. Рабство в південних штатах було узаконено, і плантаційне рабовласницьке господарство одержало подальше поширення на південний захід країни.

Загалом , в підсумку в США демократичні прагнення народу не здобули перемоги. Північноамериканська революція була буржуазної, а не буржуазно-демократичної, незважаючи на сильні демократичні тенденції, що особливо позначилися на Півночі країни, у Новій Англії. Нова буржуазно-рабовласницька держава володіла передовий для свого часу, але далеко не демократичною конституцією. Інтереси плантаторів і великої буржуазії одержали в ній пануюче значення. Нова буржуазно-рабовласницька республіка пішла по шляху розвитку капіталізму, що супроводжувався територіальною експансією, винищуванням індіанців, ростом плантаційного рабовласницького господарства, збагачення великих капіталістів, ростом прірви між бідністю і багатством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]