Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Byrsgyazni revolyuchiyi v Angliyi ta SSHA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

1.7.Наслідки буржуазної революції

Англійська буржуазна революція вплинула на інші європейські країни. Вона розпочалася в умовах індустрі­ального розвитку країни. Зростав обсяг багатогалузевого мануфактурного виробництва, торгівлі. З'явилося економічно сильне середнє і дрібне дво­рянство — джентрі, яке господарювало па підприємницькій ослові. Аграр­ний переворот XVI ст. знищив старе феодальне землеволодіння, прискорив процес знеземелювашія селян, сприяв організації сільського господарства на фермерській основі.

Заходи, проведені в процесі й після буржуазної революції в Англії, зміцни­ли буржуазні відносини у сфері промисловості, торгівлі, кредиту. Були відмінені всі рицарські подарувапия, що перетворило лордів па єдиних влас­ників землі. Зберігався копігольд, усі феодальні платежі були па користь землевласника. Землі церкви, коропи, противників революції продавалися па комерційній основі. Поширився перехід копігольда па лізгольд — корот­кострокове користування землею. В 1651 р. було опубліковано Навігацій­ний акт, який заборонив каботажне плавання іноземних кораблів між анг­лійськими портами, дав змогу іноземцям постачати в Англію лише товари своєї країни і підтверджував монополію англійських комерсантів на торгівлю з колоніями Англії. Цей акт забезпечив напування Англії па світовому і ринку. Революція закінчилася компромісом між новим дворянством і буржуазією, проте вона створила умови, що забезпечили перемогу індустріального суспільства в Англії. З 1707 р., після укладення унії з Шотландією, Англія дістала офіційну назву Великобританія.

2. Буржуазна революція сша

2.1. Причини війни за незалежність сша. Посилення колоніального гніта Англії з 60-х років xvіі століття.

Швидкий економічний ріст колоній спонукував їх звільнитися від обмежень, створюваних Англією в області торгівлі, промисловості і користування землею. Колонії бажали звільнитися від податків, що вводяться Англійським урядом по своїй сваволі. Усупереч усьому цьому в 60-х роках XVІІІ століття колоніальний гніт Англії підсилився. Семирічна війна 1756 - 1763 рр. виснажила її фінансові ресурси. Державний борг Англії виріс з 53 тис. до 140 тис. Фунтів стерлінгів. Король і міністри хотіли поправити фінансове становище за рахунок колоній. Захоплення Англією Канади, Флориди і земель на захід від Аллеган полегшував проведення нових насильницьких мір у 13 колоніях.

У 1765 р. Англійський парламент прийняв так називаний квартирний акт, що дозволяв посилати в колонії нові війська і розміщати солдат і офіцерів на постій серед населення. ЦІ міри мали на увазі забезпечити стягування нових податків і підпорядкування колоній новим заборонам.

У колоніях у XVІІ і на початку XVІІІ століть існувала безліч заборон на відкриття мануфактур, виробництво і вивіз вовняних виробів, різного роду інструментів. Торгівля колоній з іншими країнами, минаючи англійських купців - посередників, була заборонена, але велася контрабандою, що прийняла величезні розміри. Фактично багато заборон погано дотримувалися, і на них не звертали уваги. Але з 1761 року англійський уряд стало вимагати їхнього неухильного виконання і видало закон, що зобов'язував суди і населення колоній сприяти митним збирачам при розшуку і конфіскації товарів, що вважалися контрабандними.

Англійські купці відкрито призивали до заборони мануфактур у колоніях. Початок промислового перевороту в Англії збільшило можливість збуту англійських промислових виробів за океан і ріст мануфактур у колоніях.

Але не слід перебільшувати роль промисловості в економіці колоній, зайнятих у той час головним чином сільським господарством і торгівлею.

Заборонні міри англійського уряду у відношенні користування землею, нові податки і торговельні мита викликали в колоніях ще більше невдоволення, чим обмеження в області промисловості.

У 1763 році Георг ІІІ видав указ про заборону колоністам займати землі і селиться на захід від Аллеганских гір. Ця міра позбавляла рабовласників можливості захоплювати західні землі і переносити на них плантації з уже виснажених ділянок у південних колоніях. Великі земельні спекулянти теж утрачали можливість збагачення на захопленні нових земель. Королівський указ зачіпав і інтереси дрібних орендарів, що бажали піти на Захід і стати там самостійними фермерами. Орендарям приходилося залишатися на землях, що належали великим англійським власникам, і продовжувати сплату їм так званих твердих рент.

Посилення колоніального гніта Англії і панування англійської земельної аристократії стали головною перешкодою на шляху самостійного капіталістичного розвитку колоній. У цьому і полягала основна причина, що викликала революційно-визвольну війну північноамериканського народу за незалежність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]