Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Byrsgyazni revolyuchiyi v Angliyi ta SSHA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

2.4.Хід воєнних дій у 1776-1777 роках. Капітуляція англійських військ у Саратогі 17 жовтня 1777 року.

Армія колоністів тримала в облозі Бостон. У березні 1776 року вона захопила висоти, що панували над портами, і примусила англійців до евакуації. Бостон був звільнений. Але, повернувшись на судна, королівські війська під начальством генерала Гоу направилися в Нью-Йорк і захопили його. Тоді Вашингтон рушив революційну армію до Трентону і зненацька наніс англійським військам сильний удар, що затримав їхній наступ. Але влітку 1777 року англійці за підтримкою свого флоту зайняли Філадельфію.

Ці події призвели до того, що до 1777 року ціни піднялися в кілька разів. У деяких місцях на Півночі народні маси домоглися видання розпоряджень про введення максимуму цін, але купці легко обходили ці постанови, вносячи пункт про максимум зарплати.

Воєнні дії проти королівських військ сполучилися з загостренням громадянської війни всередині країни. У приморських районах, особливо в Нью-Йорку і на Півдні в штаті Джорджия, було багато лойялістов, зацікавлених у торгівлі з Англією і зв'язаних із земельною аристократією. Лойялісти доносили англійцям шпигунські зведення, створювали свої збройні банди або надходили на службу в англійські війська. У багатьох місцях вони грабували і спалювали будинку патріотів і вирізували їхньої родини. Боротьбу з лойялістами вели створені по всій країні Комітети безпеки. Вони заарештовували контрреволюціонерів, конфісковували їхнє майно, а серед патріотів вербували добровольців у визвольну армію.

Англійці часто залучали на свою сторону індіанців, залякуючи їх тим, що колоністи у випадку перемоги будуть тіснити їх далі на Захід. У революційній армії боролося багато негрів-рабів. Надалі кілька тисяч негрів-рабів були викуплені Конгресом у плантаторів для вербування в армію.

Головна мета англійців полягала в тому, щоб відрізати від Півдня Нову Англію і розгромити там революційні війська. Для цього на з'єднання з Гоу з Півночі, з Канади, рушив великий загін генерала Бургойна. Але маневр цей був розгаданий революційною армією. Війська Бургойна були оточені в Саратогі і після поразки 17 жовтня 1777 року здалися в полон. Ця перемога колоністів продемонструвала силу повсталих колоній і сприяла вступу у війну Франції й Іспанії.

Після бою під Саратогою французький уряд визнав незалежність США і 6 лютого 1778 року уклало з ними союз і торговельна угода. Незабаром союз був укладений і з Іспанією. В Америку були послані французькі війська і військові кораблі. Дипломатія молодої американської республіки використовувала в інтересах війни за незалежність протиріччя між старими колоніальними державами.

Вступ у війну Франції й Іспанії різко погіршило положення Англії на море. Зусилля Англії знайти союзників не увінчалися успіхом.

У 1782 році англійський уряд вирішило припинити війну і початок переговори про мир. США вступили з Англією в попередню сепаратну змову з метою обмежити колоніальні домагання своїх союзників - Франції й Іспанії. Ці держави хотіли знову розширити свої володіння в Америці, що не відповідало інтересам ні США, ні Англії. 3 вересня 1783 року у Версалю були підписані мирні договори. США визнавали незалежною державою. Територія від Аллеган до Міссісіпі була включена в їхні границі. Іспанія повернула собі Флориду й острів Менорку, а Франція змушена Була задовольнитися Сенегалом і деякими дрібними островами у Вест-Індії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]