Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 4_lab_rab_Access_2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5.

Тема: Створення запитів. Керуючі запити. Створення звітів. Використання макросів.

Мета роботи: Навчитися створювати різні типи запитів. Навчитися експортувати таблиці з інших баз даних. Навчитися створювати звіти, засновані на таблицях і запитах, використовувати макроси.

Хід роботи.

  1. Запустити програму Access: Пуск ð Програми ð Microsoft Office Access.

  2. Відкрити базу даних Движения товара в своїй особистій папці.

  1. Обчислювані поля в запитах. Створити запит З_Сумма_продажи з таблиць Продажи і Товары.

    1. Вибрати поля ГруппаТовара і НаименованиеТовара.

    2. Встановити курсор в третьому полі бланка запиту і натиснути кнопку на панелі інструментів Построить

    3. Відкрити Таблицы таблицю Продажи  вибрати КоличествоПродажи ð кнопка Вставить знак *  Відкрити Товары вибрати Цена кнопка Вставить.

    4. Закрити вікно запиту, ввести ім'я запиту З_Сумма_продажи

    5. Переглянути запит.

  2. Групові операції в запитах.

    1. Створити запит за допомогою Конструктора на основі запиту: З_Сумма_продажи.

    2. Вибрати поля: ГруппаТовара, НаименованиеТовара, Выражение1. Встановити сортування за збільшенням по полю ГруппаТовара.

    3. Натиснути піктограму Груповая операция .

    4. У бланку запиту в рядку Груповая операция в полі НаименованиеТовара в списку, що розкривається, вибрати COUNT, в полі Выражение1 – SUM.

    5. Закрити вікно запиту, ввести ім'я запиту З_Сумма_продажи_группа.

    6. Переглянути запит.

  3. Використання обчислюваних полів і групові операції одночасно. Створити запит З_Сумма_продажи_с_налогом.

    1. Створити запит за допомогою конструктора  Вибрати таблиці: Заказы, Продажы і Товары.

    2. Вибрати поля НаименованиеТовара, Цена, КоличествоПродажи.

    3. Сформувати обчислювані поля: СтоимостьТовара, НалоговыеОтчисления, ОбщаяСуммаОплаты.

      1. СтоимостьТовара, як в пунктах 2.2-2.3

      2. НалоговыеОтчисления. Враховуємо правило для розрахунку податкових відрахувань. Відрахування проводяться з вартості кожного проданого товару з умовою: якщо вартість товару менше або дорівнює 8000, податок 10% від вартості товару, якщо більше 8000, то податок складе 50% від вартості товару. Виконайте наступну послідовність дій:

  • Встановіть курсор в полі бланка наступним за полем СтоимостьТовара, введіть назву НалоговыеОтчисления: потім натисніть кнопку Построить

  • Виберіть: Функции ð Встроенные функции ð Управление  IIf  кнопка Вставить

  • Подвійним клацанням в полі «expr» і на його місці введіть умову, для чого Відкрити Таблицы Продажы  вибрати КоличествоПродажи кнопка Вставить знак *  Відкрити Товары вибрати Цена кнопка Вставитьð виберіть знак < введіть 8000

  • Подвійним клацанням в полі «truepart» і на його місці введіть, що потрібно робити, якщо умова виконається, тобто: 0,1  знак * і знову: Відкрити Таблицы Продажы  вибрати КоличествоПродажи кнопка Вставить знак *  Відкрити Товары вибрати Цена кнопка Вставить.

  • Подвійним клацанням в полі «falsepart» і на його місці введіть, що потрібно робити, якщо умова не виконається, тобто: 0,5  знак * і знову: Відкрити Таблицы Продажи  вибрати КоличествоПродажи кнопка Вставить знак *  Відкрити Товары вибрати Цена кнопка Вставить.

  • Повинно вийти : НалоговыеОтчисления: IIf([Продажы]![КоличествоПродажи]*[Товары]![Цена]<=8000; 0,1*[Товары]![Цена]*[Продажи]![ КоличествоПродажи]; 0,5*[Продажи]![ КоличествоПродажи]*[Товары]![Цена])

      1. ОбщаяСуммаОплаты: складається з СтоимостьТовара + НалоговыеОтчисления:. Виконуйте по попередньому алгоритму, можна скопіювати формулу з попереднього стовпця, а потім  знак +  і як в пунктах 4.3.1-4.3.2

  • Вийде така формула: ЗагальнаСумаОплати:: ([Продажи]![КоличествоПродажи]*[Товары]![Цена]<8000;0,1*[Товары]![Цена]*[Продажи]![КоличествоПродажи];0,5*[Продажи]![КоличествоПродажи*[Товары]![Цена])+[Товары]![Цена]*[Продажи]![ КоличествоПродажи]

    1. За допомогою кнопки Вид на панелі інструментів переглянете результат, потім поверніться назад, натиснувши на ту ж кнопку Вид, зображення якої зміниться на .

    2. Можна вибрати конкретні товари і переглянути їхні дані, для чого в стовпці НаименованиеТовара, в рядку Условие отбора введіть назву товару, і в наступному рядку назву іншого товару. Переглянете їхні дані за допомогою кнопки Вид. Поверніться в конструктор.

    3. Щоб визначити сумарну вартість цих товарів, використовуватимемо групповые операции, для чого використовуйте кнопку Групповые операции

    4. У бланку запиту з'явився рядок: Групповая операция, в цьому рядку зі списку, що розкривається, виберіть відповідно:

  • В стовпці НаименованиеТовараГруппировка

  • В стовпці КоличествоТовара - Count

  • В стовпцях: Цена, СтоимостьТовара, НалоговыеОтчисления, ОбщаяСуммаОплаты - Sum

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]