Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 4_lab_rab_Access_2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Модуль 4. Система управління базами даних ms Access. Лабораторна робота № 1.

Мета роботи: Навчитися створювати нову базу даних в таблицях, таблиці в Режиме таблицы, в Режиме Конструктор. Освоїти введення даних в режимі таблиці, вивчити властивості полів в режимі Конструктор. Навчитися встановлювати зв’язки між таблицями.

Хід роботи.

  1. Запустити програму Access: Пуск Програми Microsoft Office Access.

  2. У вікні, що з'явилося, в розділі Создание базы данных виберіть Новая база данных? Ок.

  3. У вікні Файл новой базы виберіть вашу особисту папку і вкажіть ім'я бази даних Движение товара.

  4. З'явилося порожнє вікно Движение товара: база данных. За допомогою команди довідки ? Что это такое?, вивчіть вкладки об'єктів бази даних. Запишіть у звіт.

  1. Створення нової таблиці в «Режиме таблицы».

    1. Робота з підказкою.

  • Переключіть на вкладку Таблицы, натисніть кнопку Создать, у вікні Новая таблица, виберіть режим Режим таблицыОк. З’явилося пусте вікно Таблица1: таблица, поки нема назви таблиці.

  • Включіть Помощник Виберіть пункт Работа з данными в режиме таблицы. Вивчіть пункти Предполагаемые действия. Для переходу до наступного пункту, виберіть вкладку Назад.

    1. Робота з таблицями.

  • Створіть таблицю Покупатель. Для чого спочатку перейменуйте стовпці з Поля1, Поля2 і так далі у відповідні реквізити згідно зі структурою таблиці (див. Додаток). Код покупця НЕ НАБИРАТИ! Рекомендації: помістіть покажчик миші на заголовок того стовпця, який ви хочете перейменувати, і двічі клацніть. Заголовок стовпця стане таким, що підсвічується – значить, ви знаходитеся в режимі редагування. Надрукуйте ім'я і натисніть «Enter».

  • Введіть дані в таблицю. Клацніть в першій позиції вільного рядка першого стовпця, введіть дані, натисніть клавішу «Tab» або «Enter». Це перемістить курсор в першу позицію нового стовпця. Перехід на новий запис за допомогою миші. Введіть не менше 10 записів.

  • Збережіть створену таблицю. Для чого: Виберіть ФайлЗакрытьз’явиться питання: «Сохранить изменения макета или структуры таблицы «Таблица1»? клацніть“Да”відкриється діалогове вікно Сохранениевведіть ім’я ПокупательОкЗ’явиться діалогове вікно із повідомленням про те, що ваша таблиця не має ключових полів і вам запропонують створити ключове поле зараз, відповідайте Да і у вашій таблиці з’явиться ще один стовпець з ім’ям Код, тип цього поля визначається як Счетчик.

  • Відкрийте таблицю Покупатель і змініть назву ключового поля Код на КодПокупателя.

    1. Робота з даними в режимі таблиці.

  • Переміщення стовпців в таблиці. Перемістіть стовбець Кредит, поставте його після стовпця Предприятие. Поставте його назад.

  • Рекомендації: Виділіть стовпець, який ви хочете перенести, клацнувши по його заголовку клацніть там же повторно, і цього разу не відпускайте кнопку миші. Покажчик миші перетвориться на стрілку з маленьким зображенням аркуша паперу біля його кінця. Уздовж лівого краю стовпця, який ви хотіли б перемістити, ви побачите білу лінію перетягніть стовпець в потрібне місце. Коли з'явиться темна лінія зліва від стовпця, перед яким ви хочете поставити ваш стовпець, відпустіть кнопку миші.

  • Закріплення стовпців на екрані. Закріпіть стовпчики Фамилия, Имя. Переміщайте інші стовпці и запишіть у звіт, ваші спостереження. Розморозьте стовпці.

  • Рекомендації: Виділіть потрібний стовпець (або декілька стовпців). Клацнувши правою клавішею миші, в контекстному меню виберіть команду Закрепить столбцы. Потрібний стовпець переміститься на перше місце і залишиться там. Щоб розморозити закріплений стовпець, виберіть Формат Освободить все столбцы.

  • Стовпці Фамилия, Имя перемістіть на попереднє місце.

  • Сховати стовпці. Сховайте стовпці, які відносяться до адреси покупця. Покажіть всі стовпці.

  • Рекомендації: Виділіть стовпці. В контекстному меню виберіть команду Скрыть столбцы або меню Формат Скрыть столбцы. Щоб показати знову: Формат Отобразить столбцы в діалоговому вікні Отображение столбцов поставити мітки біля тих стовпців, які ви хочете бачити на екрані клацніть на кнопці закрыть.

  • Закрити таблицю Покупатель, відповівши Да на питання про збереження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]