Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isput.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Контрактна форма трудового договору

Трудовий договір у формі контракту укладається тільки з тими категоріями працівників, яких визначено відповідними законодавчи­ми і нормативними актами. Такими актами є Закони України "Про підприємництво" (ст. 9), "Про підприємства в Україні" (ст. 16), "Про установи" (статті 15, 49), "Про статус Академії наук України" (ст. 7), "Про товарну біржу" (ст. 12), "Про оплату праці" (ст. 20), "Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності" (ст. 25), "Про споживчу кооперацію" (ст. 14), "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи" (ст. 42), "Про адвокатуру" (ст. 8), "Про селянське (фермер­ське) господарство" (ст. 23), постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.93 № 203 "Про застосування контрактної форми трудового договору з керівниками підприємств, що перебувають у загальнодер­жавній власності" та від 06.02.92 № 63 "Про впорядкування і матері­альне забезпечення в галузі спорту" (п. 4) та ін.

Механізм застосування контрактної форми викладено в Положенні про порядок укладання контрактів при прийомі (найманні) на роботу працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України під 19.03.94 № 170 "Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору". Це положення визначає порядок укладання контрактів при прийомі (найманні) на роботу працівників на підприєм­ства, в установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також для громадян.

Контрактна форма трудового договору застосовується тільки щодо працівників, які працюють або влаштовуються на роботу за трудовими договорами, укладеними:

  • на певний строк;

  • на виконання певної роботи.

Не можна укладати контракт із працівниками, якщо їхня робота має безстроковий характер. Контракт укладається обов'язково в письмо­вій формі в двох примірниках, по одному для кожної сторони. При цьому примірники мають однакову юридичну чинність.

Умови контракту не можуть погіршувати становище працівника порівняно із передбаченим чинним законодавством. Якщо в контракт внесено гірші умови, то вони вважаються недійсними (ст. 9 КЗпП України). Контракт набирає чинності з моменту його підписання або з дати, зазначеної в ньому самому, і його може бути змінено тільки за згодою сторін, складеній у письмовій формі.

Контракт є підставою для видання власником або уповноваже­ним ним органом наказу (розпорядження) про прийом працівника на роботу.

У разі розірвання контракту з ініціативи роботодавця на підста­вах, визначених контрактом, але не передбачених чинним законодав­ством, звільнення працівника провадиться за п. 8 ст. 36 КЗпП Украї­ни з урахуванням гарантій, установлених чинним законодавством і І контрактом. Якщо сторонами не виконуються або неналежно викону­ються зобов'язання, передбачені в контракті, то його можна достроко­во розірвати із попередженням відповідної сторони за 2 тижні.

Контракт підлягає розірванню достроково на вимогу працівника у разі його захворювання або інвалідності, що перешкоджають виконан­ню роботи за контрактом, порушення роботодавцем законодавства про працю, невиконання або неналежного виконання ним обов'язків, пе­редбачених контрактом та з інших поважних причин. Звільнення пра­цівника в цьому разі провадиться відповідно до ст. 39 КЗпП України.

За 2 місяці до закінчення терміну дії контракту за згодою сторін його можна продовжити або укласти на новий термін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]