Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isput.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Термін укладання трудового договору

Трудові договори укладаються:

  • на невизначений термін;

  • на певний термін, установлений за згодою сторін;

  • на час виконання певної роботи (ст. 23 КЗпП України).

Конкретний термін їхньої дії встановлюється за згодою між пра­цівником і власником або уповноваженим ним органом. За загальним правилом трудові договори укладаються на невизначений термін.

Трудові договори, укладені на певний термін, можуть укладатися на будь-який точно визначений трудовим договором термін за згодою сторін, якщо трудові відносини не можна встановити на невизначений термін з урахуванням передбачуваної роботи або умов її виконання, або інтересів працівника, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Терміновий трудовий договір відрізняється від договору, укладе­ного на невизначений термін тим, що:

по-перше, власник або уповноважений ним орган можуть припи­нити трудові відносини з працівником після закінчення терміну дого­вору без зазначення причин;

по-друге, працівник може відмовитися від права звільнення за власним бажанням протягом усього терміну договору. При укла­данні трудового договору на певний час термін установлюється за згодою сторін і може визначатися як конкретно, так і за часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу робітниці з відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і по догляду за дити­ною, повернення особи, котра звільнилася з роботи у зв'язку з при­зовом на дійсну термінову військову або альтернативну службу, обранням народним депутатом (чи на виборну посаду) або для вико­нання певного обсягу робіт).

Різновидом термінових трудових договорів є також договори про тимчасову і сезонну роботу (ст. 7 КЗІІП України).

Сезонними вважаються роботи, які внаслідок природних і кліматич­них умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону).

Робота визнається сезонною тільки тоді, коли вона є в Переліку сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженому Постановою Кабі­нету Міністрів України від 28.03.97 № 278.

Трудовий договір при прийомі на сезонну роботу може бути укла­дено на термін, що не перевищує тривалості сезону.

Трудовий договір із тимчасовими працівниками може бути укладе­но на термін до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх праців­ників, за якими зберігається їхнє місце роботи (посада), — до 4 місяців.

Трудовий договір із тимчасовим працівником вважається продов­женим на невизначений термін, якщо цей працівник пропрацював понад 2 (або 4) місяці і жодна зі сторін не зажадала припинення трудових відносин, або якщо працівника було звільнено і знову при­йнято на ту саму роботу на те саме підприємство (в установу, організа­цію) після перерви, що не перевищує одного тижня, якщо при цьому термін роботи працівника до і після перерви в цілому перевищує 2 (або 4) місяці.

У зазначених випадках працівник не вважається тимчасовим із дня першопочаткового укладення трудового договору.

Трудовий договір на час виконання певної роботи укладається в тому разі, коли час закінчення роботи може бути визначено лише при­близно.

Закінчення обумовленої договором роботи надає право обом сторо­нам припинити його дію.

Якщо після закінчення обумовленої договором роботи трудові від­носини тривають і жодна зі сторін не ставить питання про їхнє припи­нення, то вважається, що трудові відносини продовжено на невизначе­ний термін (ст. 39 КЗпП України).

Працівники за зазначеним договором користуються тими самими правами, що й працівники, які уклали трудовий договір на невизначе­ний термін (право на відпустку тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]