Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriografiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Національний університет

Острозька Академія

Кафедра історії

Програма курсу

Історіографія історії України

середньовіччя та нового часу”

Лекції – 30 год.

Практичні – 22 год. Консультації – 2 год. Іспит

Підготовлена доц., канд. Іст. Наук Атаманенко а.Є. Завідувач кафедри Трофимович в.В.

Пояснювальна записка.

Курс “Історіографія історії України середньовіччя та нового часу” має розкрити основні закономірності та зміст процесу зародження та розвитку історичної науки в сфері пізнання вітчизняного минулого. Він тісно пов’язаний із іншими дисциплінами навчального плану і певною мірою узагальнює отриманні знання на теоретичному рівні.

Головна мета курсу – досягти сприйняття студентами конкретно-історичних фактів як систему знань, що знаходиться у постійному розвитку і визначається певними соціально-економічними, політичними і ідеологічними умовами, станом і досягненнями науки визначеного часу. Курс історіографії має формувати історіографічну культуру студентів, тобто вміння і навички самостійної науково-дослідницької діяльності, правильного аналізу літератури з тієї чи іншої проблеми, чітку систему уявлень про розвиток вітчизняної та зарубіжної історичної науки.

Зміст курсу

  1. Вступ.

Предмет, метод та завдання історіографії. Історія вивчення розвитку історичної науки. Періодизація історіографії України.

  1. Давньоруські літописи. /2 год./

Історичні умови розвитку літописання. Короткий огрляд вивчення літописів ХІ-ХІІІ ст. “Повість времінних літ” – одна з найдавніших пам’яток літописання. Місцеве літописання. “Слово о полку Ігоревім”

3. Розвиток історичної думки в ХІУ – першій пол. ХУІІ ст. /8 год./

Історичні умови літописання. Полемічна література. Історичні відомості в усній народній творчості. Мемуарна література та записки іноземців про Україну ХУІ- перш. пол. ХУІІ ст.

4. Історіографія історії України сер. ХУІІ – перш.пол. ХУІІІ ст. /4 год./

Висвітлення подій Визвольної війни в історіографії: “козацькі” літописи. Записки іноземців. “Монастирські” літописи. “Хроніка” Ф.Софоновича. “Синопсис”. Твори Г.Грабянки та С.Величка. “Коротке описання Малоросії”. Твори іноземців.

5.Історіографія історії України доби національного Відродження /др.пол.

ХУІІІ – пер. пол. ХІХ ст./ /8 год./

Історично-культурні умови розвитку історичних знань. Твори П.Симоновського та С.Лукомського. Україника Г.Ф.Міллера. Твори С.Мишецького, О.Рігельмана, О.Шафонського. Твори іноземців. Мемуарна література. “Історія Русів”. История Малой России” Д.М. Бантиш-Каменського, “История Малороссии” М.Маркевича.

6. Розвиток історичної науки в середині та др. пол. ХІХ ст. /6 год./

Бодянський О.М., Срезневський І.І., М.Костомаров, М.О.Максимович, О.А.Скальковський. Діяльність історичних товариств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]