Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriografiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Тема 5: Історіографія історії України доби національного Відродження /др.Пол.

ХУІІІ – пер. пол. ХІХ ст./ /8 год./

  1. Історично-культурні умови розвитку історичних знань.

  2. Твори П.Симоновського та С.Лукомського.

  3. Україника Г.Ф.Міллера.

  4. Твори С.Мишецького, О.Рігельмана, О.Шафонського.

  5. Твори іноземців.

  6. Мемуарна література.

  7. “Історія Русів”.

  8. История Малой России” Д.М. Бантиш-Каменського, “История Малороссии” М.Маркевича.

При вивченні цієї теми студент має засвоїти велику кількість творів, які пов’язані з розвитком історичної науки доби національного Відродження (др. пол. ХVІІІ – перш. пол. ХІХ ст.). Він має усвідомити відмінність цих творів від компіляцій попереднього етапу.

Велике значення для розуміння теми має знання конкретно-історичних умов, в яких з’являлись історичні дослідження. Студент має провести текстологічний аналіз доступних творів з метою виявлення текстових запозичень, що допоможе при розкритті особливостей методики роботи істориків. Робота безпосередньо з творами дасть можливість розкрити історичні та суспільно-політичні погляди істориків, їх концепцію. Студент має знати причини появи тієї чи іншої історичної концепції, саме такої інтерпретації історичних факиів дослідником.

Важливе місце в темі посідає питання, пов’язане із вивченням “Історії Русів“. Студент має засвоїти історію появи цього твору, його вивчення, гіпотези щодо авторства. Відповідно, обов’язковим елементом вивчення цього питання є опрацювання комплексу праць, з ним пов’язаних.

Робота безпосередньо з втором дасть можливість визначити історичну концепцію анонімного автора, його історичні, суспільно-політичні погляди. Вивчення методики дослідження, застосовуваної автором “Історії Русів“ дасть можливість оцінити якості твору як історичного дослідження.

Велике значення має також опрацювання студентами праць Д.Бантиша-Каменського та М.Маркевича, втявлення їх історичної концепції, історичних та суспільно-політичних поглядів, методики історичного дослідження. Співставлення з працями попередників дасть можливість визначити внесок цих дослідників у розвиток історичної думки, науковий рівень праць.

Ключові поняття: історіографічне джерело, історичні погляди, історіографічні погляди, історична концепція, політичний памфлет, рівень розвитку науки, методика історичного дослідження.

Тема 6: Розвиток історичної науки в середині та др. Пол. Хіх ст. /6 год./

  1. Бодянський О.М., Срезневський І.І., М.Костомаров, М.О.Максимович, О.А.Скальковський.

  2. Діяльність історичних товариств.

Для розуміння теми студент повинен усвідомити зміну культурно-історичної ситуації в Україні, зміні у філософській думці, що мало вплив на розвиток історичної науки в Україні. Основним змістом теми є особливості у підходах до вивчення історії, які простежуються в ХІХ ст.

Дослідження творчості окремих істориків та історичних товариств дасть можливість більш глибокого вивчення проблеми

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]