Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать
  1. Укажіть, коли відбулось звільнення від нацистських окупантів території Лівобережної України:

- 06.11.1943

- 6 листопада 1943 війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала М. Ватутіна звільнили від німецько-фашистських загарбників столицю України м. Київ.

    1. Про яку з міжнародних організацій, членом якої є Україна, йдеться в джерелі?оон

  1. Що передбачала запроваджена в 1921 р. Нова економічна політика (неп)?

Вищий продподаток, денаціоналізація промисловості, відновлення торгівлі, заміна продрозверстки продподатком, дозвіл найманої праці, оренди, запровадження червінця, системи трестів, збільшення посівних площ, розвиток промисловості.

Нова економічна політика мала на меті відновлення народного господарства і подальший перехід до соціалізму. Головний зміст НЕП — заміна продрозкладки продподатком в селі, використання ринку і різних форм власності, залучення іноземного капіталу у формі концесій, проведення грошової реформи (1922—1924), в результаті якої рубль став конвертованою валютою.

НЕП дозволив швидко відновити господарство, зруйноване Першою світовою і Громадянською війнами. З другої половини 1920-х років почалися перші спроби згортання НЕПу. Ліквідовувалися синдикати в промисловості, з якої адміністративно витіснявся приватний капітал, створювалася жорстка централізована система управління економікою (господарські наркомати). Сталін і його оточення узяли курс на примусове вилучення хліба і насильницьку колективізацію села. Проводилися репресії проти управлінських кадрів (Шахтинська справа, процес Промпартіїтощо). На початок 1930-х років НЕП був фактично згорнутий.

  1. І п'ятирічний план було розраховано на:1928-1932

  2. II світова війна розпочалась:1 вересня 1939р. Нім. Напала на Польщу

  3. Як називають представників творчої інтелігенції, учасників громадсько-політичного руху, про яких ідеться в уривку з історичного джерела?60-ики

  4. Кого було обрано Президентом УНР?М.Грушевський

  5. В якому році на картах адміністративно-територіального устрою УРСР з'явився Кримський пізострів?19 лютого

1954

    1. Датою утворення СРСР є:30 грудня 1922р

    1. Як називався план нападу Німеччини на СРСР?План «Барбароса»

    2. Укажіть наслідки економічної політики в Україні за доби «застою».

Впровадження здобутків науково-технічної революції, зокрема впровадження мікропроцесорних технологій. Мілітарізація промисловості.

Активне залучення іноземних інвестицій в підприємства ВПК Швидке зростання реальних доходів населення Дефіцит товарів повсякденного попиту

    1. Хто очолив гетьманський уряд у 1918 р.?П.Скоропадський

    2. Укажіть характерні риси політики «воєнного комунізму» в 1919-1920 рр.

Націоналізація промисловості, введення продрозверстки, заборона найманої праці, заборона торгівлі, карткова система, відміна грошової системи, загальна трудова повинність.

    1. Хто очолив окупаційну зону рейхскомісаріат «Україна»?Еріх Кох

    2. Який країні належала територія Закарпаття після І світової війни?Чехословаччина

    3. Назвіть дату повної окупації України німецькими загарбниками:

повна окупація України 17 липня - 18 листопада 1942 р

    1. Для доби «Перебудови» характерним є:

Напочатку 80-х років радянська партійна система зайшла в глухий кут, дедалі очевиднішою ставала неможливість збереження без істотних змін існуючих в СРСР порядків. Символом конаючої імперії стали похоронні процеси - 1982 р. (Л. Брєжнєв), 1984 р. (В. Андропов), 1985 р. (К. Черненко).

З квітня 1985 р. радянську тоталітарну систему знову тимчасово рятує нове партійне керівництво на чолі з М. Горбачовим, який заявляє про реформи і курс на прискорення соціально-економічного розвитку. Розпочатий у цей час процес оновлення пізніше дістав назву "перебудова", хоча її суть, зміст, мета так і не були однозначно визначені.

Приступаючи до чергових реформ, керівництво КПРС вважало, що достатньо лише виправити окремі негативні риси радянської системи, і "соціалізм з людським обличчям" матиме майбутнє. Проте перебудова (як і НЕП, хрущовська відлига, косигінські реформи 60-х) була приречена на поразку. Чому? :

Перебудова мала змінити не систему, не фундамент більшовицького соціалізму, а, образно кажучи, його прогнилі стіни і дах, потемнілу червону фарбу на світло-червону.

.Перебудову почав правлячий клас - партократія в своїх інтересах, в інтересах свого порятунку, для збереження "єдиної, керівної і спрямовуючої - КПРС".

Гасла перебудови - "радикальні економічні реформи, демократизація суспільного життя, гласність" залишились дозованими, обмеженими рамками соціалізму.

Перебудова намагалась поєднати непоєднанне:

  • ринок з централізованим плануванням;

  • політичний плюралізм з керівною роллю КПРС;

  • суверенітет республік із збереженням єдиної союзної держави.

Як "революція згори", перебудова не досягла поставлених цілей, а навпаки, всупереч задуму її ініціаторів, стимулювала революційний процес "знизу": народ пробудився, гласність і демократизація вийшли за рамки дозволеного, появилась легальна опозиція системі, що врешті і призвело до знищення тоталітарної імперії. Перебудова в Україні мала свої особливості, які відрізняли її від інших радянських республік:

  1. Компартія України залишалась найбільш ортодоксальною, вірнопідданою КПРС.

  2. Тут була сильна і найдовша протидія партійних консервативних сил на чолі з В. Щербицьким.

  3. Радянська Україна залишалася "заповідником застою" без елементарного суверенітету і незалежності від центру.

Однак час перебудови не можна недооцінювати, вона відкрила останній рубіж боротьби на шляху до державності, полегшила, скоротила, прискорила цей шлях. Чи була б незалежність України без перебудови 1985-1991 рр.?

Відповідь однозначна - так, але шлях до неї був би довшим, важчим і ще більш жертовним. Процес перебудови пройшов декілька етапів з квітня 1985 по серпень 1991 року:

    1. етап - квітень 1985 - січень 1987 року, час визрівання політичного курсу перебудови.

У квітні 1985 р., нове партійне керівництво на чолі з М. Горбачовим висунуло стратегічну мету: курс на прискорення соціально-економічного розвитку, наведення елементарного порядку, зміцнення трудової та технологічної дисципліни, підвищення відповідальності кадрів та ін.

Перші результати були досить обнадійливими: в 1985-1986 рр. темпи приросту промислової продукції України становили 4,3%, в сільському господарстві - 3,5% (в попередні роки відповідно 3,5% і 0,5%). Позитивні зміни відбулися у зовнішній політиці - "нове мислення", розгортання і зміцнення гласності.

Але поряд з цим появилися нові утопічні програми: житлова з її вирішенням до 2000 року, антиалкогольна кампанія, багато часу витрачено на організаційні, пропагандистські заходи.

    1. етап - січень 1987 - літо 1988 р. - усвідомлення основних завдань перебудови, формування і розширення її соцільної бази.

На січневому (1987

      1. Першою столицею радянської України було місто:Харків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]