Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
в початковій школі.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
88.05 Кб
Скачать

§ 3. Вплив навчально-педагогічного співробітництва на навчальну діяльність

Взаємодія є однією з базисних філософських, онтологічних категорій. Це феномен зв'язку, впливу, переходу, розвитку різних об'єктів під впливом взаємного дії один на одного, на інші об'єкти. Взаємодія - початкова, вихідна, родова категорія. (конечной причиной) вещей. Мы не можем пойти дальше познания этого взаимодействия именно потому, что позади его нечего больше познавать" (Ф. Энгельс) [20, с.158] 4 . "Взаємодія - це перше, що виступає перед нами, коли ми розглядаємо рухому матерію. Взаємодія є істинною causa finalis (кінцевою причиною) речей. Ми не можемо піти далі пізнання цієї взаємодії саме тому, що позад нього нема чого більше пізнавати" (Ф. Енгельс ) [20, с.158] 4. Будь-яке явище, об'єкт, стан може бути зрозуміле (пізнане) тільки у зв'язку і відношення з іншими, бо все в світі взаємопов'язане і взаємообумовлене. Взаємодія, припускаючи дію один на одного як мінімум двох об'єктів, в той же час означає, що кожен з них також знаходиться у взаємному дії з іншими.

О.М. Леонтьєв, розглядаючи в діалектико-матеріалістичному плані категорію взаємодії, підкреслює його специфіку в органічному світі, у світі живої матерії. "Життя є процес особливої ​​взаємодії особливим чином організованих тіл" [20, с.160]. Чим вище організація "тіл", тим складніше це взаємодія. У всіх формах взаємодії в неживій природі (класичні приклади вітру та скелі, краплі води та каменю) або об'єктів живої та неживої природи (людина - камінь, метал) вплив одного об'єкта призводить до руйнування іншого. Об'єкт, що зазнає вплив, виявляється в пасивній, страдательной позиції. Він може брати участь у взаємодії тільки силою свого природного опору (звідси і спеціальна наука "опір матеріалів" - "сопромат"), неминуче руйнуючись, зникаючи.

В умовах взаємодії "тіл" живої природи, особливо взаємодії людей, завжди є активність обох сторін, хоча міра її прояву різна. Ця активність може бути инициальной або реактивної в плані агента дії або, точніше, його суб'єкта, якщо здійснюється діяльність. Особливо істотна суб'єктність для соціальної взаємодії людей. З инициальной позиції активність може бути перетворюючої або зберігає, вона може бути творчою, розвиваючої або руйнівною. З реактивної позиції, з позиції того, на кого вони впливають, може бути виділена активність прийняття або неприйняття його, організації відповідного впливу, протистояння небажаного впливу або участі в спільній дії.

Тут важливо уточнити поняття спрямованості, вектора реактивності. Реактивність означає відповідну, викликану активність, тобто по відношенню до самої дії реактивності його суб'єкт завжди активний. У той же час за ініціативою взаємодії один з агентів дії починає, ініціює його, інший - відповідає на цю ініціативу своїми діями. Така ситуація є підставою неправомірність ототожнення тільки ініціюючого агента з суб'єктом, а реагує - з об'єктом. Вони обидва активні в тих діях, діяльності, яку здійснюють, вони обидва - суб'єкти взаємодії.