Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник до лб_Поштовий переказ чере....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
4.08 Mб
Скачать

2.3.2 Відправлення електронного повідомлення через Інтернет-портал удппз “Укрпошта”

Для відправлення електронного повідомлення через Інтернет-портал Укрпошти користувач повинен зайти в розділ “Оn-line сервіси” та вибрати посилання “Електронне повідомлення через Інтернет”, або зразу зайти на веб-сайт http://perekaz.ukrposhta.com. У розділі “Електронне повідомлення” заповнити запропоновані поля бланку електронного повідомлення, підтвердити зазначені дані й бажання провести платіж.

Заповнення форми, в якій вказується інформація про відправника, одержувача та текст повідомлення.

Сплачується плата за надання послуги (для поштових переказів також суму переказу) платіжною карткою Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) на сайті УДППЗ “Укрпошта”.

По завершенні платежу інформація про електронне повідомлення надходить до системи електронних повідомлень Укрпошти. Виплата (вручення) електронного повідомлення залежить від режиму роботи об’єкта поштового зв’язку місця призначення і становить до двох робочих днів.

Електронне повідомлення, прийняте через Інтернет, не може перевищувати Трьохсот слів або 3000 символів.

До пересилання в межах України приймаються електронні повідомлення, адресовані на домашню адресу фізичних осіб та “До запитання”.

За категоріями пересилання електронні повідомлення, прийняті через Інтернет, поділяються на звичайні та термінові. Вони можуть доставлятися адресату на художньому бланку, а також із замовленим відправником терміном доставки.

Інформація про вручення електронного повідомлення, прийнятого через Інтернет, може направлятися електронною поштою на електронну адресу Відправника (за додаткову плату).

2.3.3 Порядок приймання та пересилання електронних Інтернет-повідомлень

До пересилання в межах України приймаються електронні повідомлення, адресовані на домашню адресу фізичних осіб, “До запитання”.

Кількість слів у електронному повідомленні не може перевищувати трьохсот, що становить максимальну кількість символів у електронному повідомленні - 3 тис. символів. Якщо окремі слова, що містяться у електронному повідомленні перевищують 15 символів та не відокремлені один від одного символом “пробіл”, то такі слова при тарифікації враховуються, як декілька слів (кратні 15 символам).

За бажанням відправника (за додаткову плату) інформація про вручення електронного Інтернет-повідомлення може направлятись електронною поштою на його електронну адресу.

Після входу користувача послуг на портал УДППЗ “Укрпошта” користувач повинен ознайомитись з порядком оформлення та відправлення електронного повідомлення через Інтернет.

При відправленні індивідуального електронного Інтернет-повідомлення користувач повинен зайти на сторінку “індивідуальні повідомлення”.

Заповнити запропоновані поля бланка електронного повідомлення, де вказати повністю прізвище, ім’я, по батькові відправника та одержувача, а також повну адресу відправника та адресата письмового повідомлення, текст електронного повідомлення та інші дані.

Перевірити зазначені на бланку дані, суму плати за послугу, підтвердити зазначенні дані та бажання провести платіж. Якщо зазначенні дані некоректні, користувачу надається повідомлення про помилку та запрошення до введення інформації повторно.

Якщо зазначені дані правильні, відправник повинен підтвердити згоду на приймання електронних повідомлень.

Після оформлення замовлення користувачу необхідно вставити картку НСМЕП у зчитувач смарт-карток.

Після проведення перевірки даних, Інтернет-термінал системи встановлює захищений зв’язок з комп’ютером користувача і користувач здійснює платіж.

Якщо процес сплати переривається з будь-яких причин, користувач отримує повідомлення про збій системи. У разі, коли відновлення трансакції можливе, клієнтові пропонується завершити трансакцію.

Контроль відправлених електронних Інтернет-повідомлень виконується у Групі перерахування переказів та платежів (далі ГППП). Контролююча особа переглядає відомість “всіх електронних повідомлень прийнятих через Інтернет” і відомість “Помилкових електронних повідомлень прийнятих через Інтернет” та з’ясовує причину порушення. При неможливості відправлення електронне Інтернет-повідомлення (збій роботі системи) на електронну адресу контролюючої особи находить повідомлення про неможливість передачі електронного Інтернет-повідомлення.

При зміні в параметрах налагодження програмного продукту (оновлення тарифів, поштових індексів тощо) контролююча особа заходить у пункт меню “На лаштування системи” та здійснює оновлення необхідних параметрів системи.

Після проведення платежу відправник електронного повідомлення одержує електронний чек (чек можна надрукувати або зберегти на персональному комп’ютері користувача).

Інформація про електронні повідомлення передається на шлюз АС “Електронні повідомлення” для ініціювання (виконання) доставки та вручення електронного повідомлення.