Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по ЭГ для телекомуникаций.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
653.31 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ЗВ’ЯЗКУ ім. О.С. ПОПОВА

Кафедра Економіки підприємства та корпоративного управління

Терешко Ю.В., Бабур І.П.

завдання та Методичні вказівки

до виконання кОПМЛЕКСНОГО ЗАВДАННЯ З дисципліни

Економіка галузі

для студентів деної форми навчання

за напрямом підготовки 050903

«Телекомунікації»

Одеса - 2012

УДК 338.47 (656.8)

Терешко Ю.В. Бабур І.П. Завдання та методичні вказівки до виконання комплексного завдання з дисципліни “Економіка галузі” для студентів деної форми навчання за напрямом підготовки 050903 «Телекомунікації» / Ю.В. Терешко., Бабур І.П. – Одеса: ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2012. – 24 с.

У методичних вказівках наведено теоретичні положення та практичні рекомендації щодо виконання та оформлення комплексного завдання з дисципліни “Економіка галузі” для студентів деної форми навчання за напрямом підготовки «Телекомунікації».

Рекомендується для студентів факультету «Інфокомунікії» онаЗ ім. О.С. Попова, що навчаються за напрямом підготовки «Телекомунікації», а також для студентів інших напрямів.

Схвалено на засіданні кафедри Економіки підприємства та корпоративного управління ОНАЗ ім. О.С. Попова

(протокол № 1 від серпня 2012 р.)

© Ю.В. Терешко

© І.П. Бабур

Вступ

В умовах проведення кардинальних змін в системі економіки України, широкого розвитку підприємництва, створення механізму ринкових відносин та формування інноваційної економіки, важливого значення набуває одержання бакалаврами та магистрами знань, які дозволяють вміти розраховувати і аналізувати економічні показники та використовувати їх для розробки та прийняття економічно обґрунтованих технічних рішень.

Предметом дисципліни „Економіка галузі” виступає процес дослідження розвитку підприємства шляхом розрахунку та планування економічних показників, їх використання для визначення ефективних економічно-обґрунтованих рішень та організаційних заходів на підприємствах зв’язку з метою підвищення прибутковості.

Велике значення у розвитку навичок самостійної творчої роботи студентів в ході оволодіння дисципліною „Економіка галузі” відіграє курсове проектування у вигляді виконання комплексного завдання, яка дозволяє шляхом розв’язання конкретних задач залучати студентів до практики, виховувати їх у дусі відповідальності за виконану економічну або інженерно-технічну роботу, прищеплювати їм елементи науково-дослідної роботи.

Виконання комплексного завдання повинне сприяти закріпленню, поглибленню й узагальненню знань, одержаних студентами за час навчання і застосування цих знань до комплексного розв’язання конкретних задач. В ході виконання комплексного завдання студент готується до вирішення більш складної задачі – дипломному проектуванню. Тематика комплексного завдання роботи відповідає не тільки навчальним задачам даного предмета, а ї практичним вимогам підприємства зв’язку.

Завдання та мета курсової роботи

Мета комплексного завдання – поглибити теоретичні знання, набуті студентами в процесі вивчення дисципліни « Економіка галузі» і виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань економіки конкретного підприємства зв’язку. У процесі виконання комплексного завдання студент повинен здійснити аналіз основних техніко-економічних показників підприємства зв’язку, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви виробництва і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності підприємства зв’язку.

Виконання самостійної роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дисципліни «Економіка галузі», спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин та спеціальні наукові видання.

В процесі виконання самостійної роботи студент повинен:

  • показати вміння вирішувати економічні завдання;

  • застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань економіки, плануванні та організації роботи підприємства зв’язку з урахуванням особливостей цієї сфери економічної діяльності.

Ціль комплексного завдання – визначити ефективність виробництва надання послуг підприємством зв’язку до і після залучення інвестицій та вибрати найбільш ефективний варіант інвестування.

Комплексне завдання складається з виконання таких розділів:

  1. Визначення загальної вартості та структури основних виробничих фондів підприємства зв’язку.

  2. Визначення річної потреби в обігових коштів підприємства.

  3. Визначення кошторису витрат та собівартості одиниці послуги підприємства зв’язку.

  4. Розрахунок показників ефективності діяльності підприємства зв’язку.

  5. Обґрунтування і вибір найбільш ефективного варіанту залучення інвестицій.

  6. Висновки щодо проведених досліджень.

Загальні вимоги до оформлення кОмплексного завдання

Комплексне завдання – це самостійне прикладне дослідження, яке надає змогу оцінити якість знань студента, його вміння застосовувати їх на практиці.

  1. Комплексне завдання виконується по варіантам на аркушах розміром А-4.

  2. Вибір варіанта здійснюється згідно порядкового номера фамілії студента в журналі.

  3. Вихідні дані та результати розрахунків надаються з зазначенням одиниць розміру, розрахунки проводяться з точністю до сотих.

  4. Всі розрахунки зводяться в таблиці.

  5. Захист комплексного завдання є особливою формою перевірки якості виконання роботи. Він проводиться спеціальною комісією у складі 2-3 осіб. Публічний захист дозволяє детально ознайомитися з роботою, відповідно оцінити її якість, повноту теоретичних та практичних знань студентів. Результати захисту оцінюються за чотирибальною системою.

4-х бальна шкала

100-бальна шкала ОНАЗ

5

Відмінно

90-100

4

Добре

83-89

75-82

3

Задовільно

67-74

60-67

2

Незадовільно

35-59

0-34

Зараховано

60-100

Незараховано

0-59