Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник до лб_Поштовий переказ чере....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
4.08 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ЗВ’ЯЗКУ

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ЗВ’ЯЗКУ ім. О.С. ПОПОВА

Кафедра мереж та систем поштового зв’язку

Давидчук-Мандажи І.Л., Луценко А.В.

ДОСЛІДЖЕННЯ ПОСЛУГ

“ ПОШТОВИЙ ПЕРЕКАЗ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ ” ТА “ ЕЛЕКТРОННЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ ”

Методичні вказівки до лабораторної роботи

по дисципліні

“Мережі та системи поштового зв’язку”

Одеса – 2011

1 Мета роботи

Ознайомлення з можливостями отримання послуг “Поштовий переказ через Інтернет” та “Електронне повідомлення через Інтернет”, метою їхнього впровадження та особливостями пересилання грошової готівки за допомогою доступу до мережі Інтернет.

2 Основні положення

2.1 Визначення термінів

Автоматизована карткова система – програмно-технічний комплекс, за допомогою якого забезпечується виконання функцій членом(ами) чи учасником(ами) Національної системи масових електронних платежів щодо емісії карток, оброблення інформації за операціями з їх застосуванням управління банкоматами і терміналами тощо.

Банк-еквайєр – уповноважений банк (член платіжної системи), що проводить первинне оброблення трансакцій та бере на себе проведення з комерсантами (торговцями), що знаходяться у його сфері діяльності усього спектра операцій з картками: перерахування на розрахункові рахунки комерсантів (торговців) коштів за товари та послуги, приймання, сортування та розсилання квитанцій, розповсюдження стоп-листів (перелік банківських платіжних карток, операції з якими призупинені на день здійснення операції з банківськими платіжними картками).

Банківський термінал – різновид платіжного термінала, який реалізує в основному банківські операції із застосуванням платіжної картки (одержання готівки, завантаження платіжних додатків картки, перегляд стану рахунку завантаження).

Блокування платіжної картки – переведення картки в стан, у якому неможливо виконувати будь які фінансові операції за допомогою її платіжних додатків.

Броузер – програма перегляду сторінок та здійснення пошуку в Інтернеті.

Електронний чек – платіжний додаток персоніфікованої платіжної картки, кошти за операціями з яким обліковуються на окремому чековому картрахунку, що відкритий в емітента.

Журнал платежів – журнал картки, що зберігає відомості про останні операції платежу або видачі готівки, які виконані з використанням платіжної картки.

Завантаження – запис на відповідний платіжний додаток картки інформації про суму коштів (у гривнях або валюті), які можуть бути використані держателем картки для виконання фінансових операцій. У системах обліку – запис інформації про рахунок отримувача коштів.

Зчитувач смарт-карток – набір програмних та апаратних засобів, розміщених на персональному комп’ютері користувача, що підтримують роботу платіжних карток Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) у взаємодії з серверною частиною Інтернет-терміналу через Інтернет-броузер або самостійно.

Інтернет-термінал НСМЕП – набір програмно-апаратних засобів, що здатні реалізувати функції платіжних терміналів НСМЕП, використовуючи можливості передавання інформації, які забезпечує Інтернет або інша комп’ютерна мережа загального чи корпоративного користування. Інтернет-термінал має дві рознесені в просторі частини – клієнтську та серверну, взаємодія між якими здійснюється за допомогою Інтернету.

Картковий рахунок чека – поточний рахунок, що відкривається емітентом для обліку коштів за операціями за кожним емітованим ним чеком.

Національна система масових електронних платежів (НСМЕП) є внутрішньодержавною банківською багатоемітентною системою масових платежів.

Пересилання поштового переказу, прийнятого через Інтернет – сукупність операцій з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштового переказу через Інтернет.

Платіжна картка НСМЕП – спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої у встановленому законодавством порядку пластикової смарт-картки, що носієм платіжних додатків НСМЕП.

Портал Укрпошти – інформаційний ресурс УДППЗ “Укрпошта” в мережі Інтернет. Складається з відповідних апаратних та програмних засобів для забезпечення функціонального призначення ресурсу.

Поштовий переказ, прийнятий через Інтернет – послуга поштового зв’язку щодо виконання доручення користувача послуг за зняття визначеної ним суми грошових коштів з платіжної картки НСМЕП Інтернет-терміналом і пересилання її і виплата адресатові (одержувачу).

Індивідуальний поштовий переказ-Інтернет – від одного до п’яти поштових переказів-Інтернет, що відправляються одним відправником.

Згруповані поштові перекази-Інтернет – п’ять або більше поштових переказів-Інтернет, що відправляються одним відправником за списком встановленої форми.

Смарт-картка – картка в пластиковому вигляді з умонтованим мікроконтролером як носієм та обробником інформації, потрібної для ініціювання переказу коштів та/або виконання службових операцій.

Трансакція – інформація в електронній формі про окрему операцію із застосуванням платіжної картки, яка сформована за результатами її виконання.

Шлюз – програма, призначена для приймання оплачених замовлень від загального блоку, перевірки специфікації замовлення, обробки та внесення даних про переказ в систему електронних переказів Укрпошти.

АС - Автоматизована система

АРМ ВЗ - Скорочення від “Автоматизоване робоче місце відділення зв’язку”

Багатоемітентна платіжна система – платіжна система, яка включає двох і більше документів.

ЕПВ - Електронне повідомлення

Електронне повідомлення – повідомлення, що подається відправником для пересилання на паперовому носії інформації, або на цифровому носії доставляється (вручається) адресатові (одержувачу) відтвореним на паперовому носії або передається на електронну пошту.

Електронний обмін повідомленнями – формування, пересилання, зберігання та пошук тексту електронними засобами;

Комп’ютерна мережа – сукупність територіально розосереджених систем оброблення даних, засобів і (або) систем зв’язку і пересилання даних, що забезпечує користувачам дистанційний доступ до її ресурсів і колективне використання цих ресурсів;

Електронна пошта – комплекс програмно-технічних засобів, які забезпечують приймання та пересилання електронних повідомлень з використанням телекомунікаційних засобів;

Електронне повідомлення, прийняте через мережу Інтернет – послуга, що приймається на порталі Укрпошти, пересилається електронними каналами, доставляється (вручається) адресатові (одержувачу) відтвореним на паперовому носії або передається на електронну адресу.

ІРД - Інформаційно-розрахункова дирекція

МППЕП - Модуль приймання та передачі електронних повідомлень

Фолдований гібридний пакет – пакет у вигляді складеного та закритого аркуша паперу, який заклеєний із застосуванням спеціального обладнання або перфорації. Такий пакет містить друковану інформацію (можливо з внутрішніми вкладеннями: картки тощо) з зазначенням на адресному боці пакета адреси одержувача та відправника. Пакет закривається таким чином, щоб неможливо було прочитати зміст вкладення, не порушивши його цілісність.