Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник до лб_Поштовий переказ чере....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
4.08 Mб
Скачать

2.2.5 Контроль відправлених поштових переказів-Інтернет

в Київській міській дирекції УДППЗ “Укрпошта”

В автоматичному режимі до 7 години формуються підсумки попереднього дня за прийнятими поштовими переказами-Інтернет та передаються до Центру оброблення переказів та міжнародних рахунків (ЦОПМР) для контролю.

На початку робочого дня контролююча особа Групи перерахування переказів та платежів (ГППП) переглядає відомість “Всіх поштових переказів, прийнятих через Інтернет” (додатки 6) та роздруковує відомість “Підсумки всіх отриманих переказів” (додатки 7). Відомість “Всіх поштових переказів, прийнятих через Інтернет” друкується у разі потреби.

Контролююча особа ГППП обов’язково друкує відомість “Помилкових поштових переказів через Інтернет” (додаток 8) та з’ясовує причину порушення роботи відповідно до вимог.

Після проведення належного контролю у відомості “Підсумки всіх отриманих переказів” контролююча особа проставляє підпис і передає відомість до бухгалтерії для контролю надходження грошових коштів за прийнятими поштовими переказами-Інтернет.

Протягом робочого дня через кожні дві години контролююча особа ГППП перевіряє відомість “Помилкових поштових переказів через Інтернет”, та виконує дії відповідно до вимог.

Формування файлу за прийнятими поштовими переказами-Інтернет для передачі до структурного підрозділу по збору, підготовці і передачі даних за переказними операціями здійснюється щоденно за допомогою пункту меню “Вивантаження перфострічки”.

При зміні в параметрах налагодження програмного продукту (оновлення тарифів, поштових індексів тощо) контролююча особа заходить в пункт меню “Налаштування системи” та здійснює оновлення необхідних параметрів системи.

2.2.6 Одержання вхідних поштових переказів-Інтернет та їх виплата

Одержання вхідних поштових переказів-Інтернет та їх контроль проводиться відповідно до діючих вимог, крім перевірки наявності та правильності шифру.

Повернення поштових переказів-Інтернет проводиться об’єктом поштового зв’язку для виплат відправнику через АРМ “Приймання та передача електронних переказів” до об’єкту поштового зв’язку, в зоні обслуговування проживає відправник переказу або шляхом перерахування на рахунок відправника.

2.3.1 Впровадження електронного повідомлення, прийнятого через Інтернет

Послуга з пересилання електронних повідомлень відносно нова, проект запустився у середині 2009 року. Послуга була розроблена на основі автоматизованої системи “Електронний переказ”. В даній системі проводиться пересилання, обробка, виплата та відправка електронних переказів та службових повідомлень (які відправляються тільки в службових цілях). Всі функції пересилання та обробки файлів (переказів) виконується в АРМ “Приймання та пересилання електронних переказів”.

Кількість встановлених на робочих місцях АРМ “ППЕП” порівняно з АРМ ВЗ менша. Враховуючи, що АРМ ВЗ встановлений практично у кожному відділенні зв’язку було прийнято рішення розробити та впровадити нову послугу “Електронне повідомлення”, яке формується в АРМ ВЗ, а відправляється за допомогою спеціального модуля, який взаємодіє з АРМ ВЗ.

Електронні повідомлення, адресовані на поштову адресу одержувача, приймаються для пересилання об'єктами поштового зв’язку УДППЗ “Укрпошта” тільки в межах України.

Електронні повідомлення, адресовані на поштову адресу одержувача, доставляються (вручаються) адресатам (одержувачам) такими способами:

Спосіб доставки A – Рекомендованим порядком

Цей спосіб дає можливість відправнику направити тільки текстові електронні повідомлення на поштову адресу одержувача, які при надходженні до пункту призначення повинні бути роздруковані, запаковані у конверт або фолдований гібридний пакет та доставлені рекомендованим порядком. За бажанням відправника текст електронного повідомлення може бути роздрукований на художньому бланку (A люкс).

Спосіб доставки С – “До запитання”

Цей спосіб дає можливість відправнику направити електронне повідомлення, яке при надходженні буде зберігатись у пункті призначення, щоб одержувач міг прийти та отримати його.

Інформування адресата про надходження на його ім’я електронного повідомлення здійснюється відправником (приймається без замовлення терміну доставки).

Спосіб доставки Е – цей спосіб дає можливість направити інформацію на електронну адресу у мережі Інтернет.

Надання послуг з пересилання електронних повідомлень здійснюється в операційних залах поштамтів, вузлів (центрів) та відділень поштового зв’язку, оснащених АРМ ВЗ. На робочому місці АРМ ВЗ, де проводиться приймання та вручення електронних повідомлень, в доступному для користувачів послуг місці знаходиться інформація щодо цієї послуги (порядок приймання, обробки, доставки та вручення електронних повідомлень, нормативи пересилання, тарифи тощо).

Відповідальність за зміст електронного повідомлення покладається на відправника. Працівники, які здійснюють приймання електронних повідомлень не мають права вносити будь-які зміни в текст, що пересилається.

Кожне робоче місце з приймання електронних повідомлень має свій унікальний шестизначний код та назву. Кожне електронне повідомлення заноситься (реєструється у базі даних електронних повідомлень ІРД). Обмін звичайними електронними повідомленнями між ВПЗ та ІРД відбувається згідно з графіком передачі, який забезпечує проходження повідомлень між ВПЗ приймання та ВПЗ призначення у контрольні терміни. Термінові електронні повідомлення передаються поза графіком.

Після приймання, повідомлення передається до БД ІРД, де відбувається перевірка обов’язкових реквізитів, реєстрація ЕПВ у БД, з присвоєнням унікального номера, та формування інформації про реєстрацію. Інформація про реєстрацію електронних повідомлень надходить в ВПЗ приймання, де роздруковується та підшивається разом з бланком. Електронне повідомлення рахується не переданим, якщо на нього в найближчому сеансі зв’язку не прийшло повідомлення про реєстрацію.

ІРД контролює проходження електронних повідомлень з моменту реєстрації в БД до моменту вручення та відслідковує контрольні терміни проходження електронних повідомлень.

Згідно з графіком сеансів зв’язку ВПЗ призначення, забирає з ІРД сформовані на нього електронні повідомлення. Оператором при перегляді отриманих ЕПВ, на кожне повідомлення формується інформація про його отримання, яка з наступним сеансом зв’язку надходить до БД ІРД.

Після вручення електронного повідомлення обов’язково створюється інформація про його вручення, яке з наступним сеансом зв’язку надходить до БД ІРД.

Кожне ЕПВ можливо дослати чи повернути. Для забезпечення доставки електронних повідомлень по всій мережі Укрпошти у ВПЗ, де встановлене робоче місце, може отримувати електронні повідомлення не тільки на свій індекс, а й на інші не автоматизовані ВПЗ (індекси). В такому випадку на автоматизованому ВПЗ ЕПВ роздруковується та звичайною поштою доставляється до неавтоматизованого ВПЗ.

Для забезпечення гарантованої видачі електронного повідомлення у контрольні строки, складаються графіки перенаправлення ЕПВ на випадок виходу з ладу автоматизованих робочих місць.

У кінці кожного дня на кожному автоматизованому ВПЗ формується підсумки за прийнятими, одержаними та виданими електронними повідомленнями. Ця інформація відправляється до ІРД, де відбувається відповідний контроль.