Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник до лб_Поштовий переказ чере....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
4.08 Mб
Скачать

2.2.1 Основні передумови впровадження поштового

переказу, прийнятого через Інтернет

УДППЗ “Укрпошта” - національний оператор поштового зв'язку, єдине підприємство в Україні, яке надає універсальні соціально-орієнтовані послуги поштового зв'язку. Мережа підприємства налічує понад 15 тисяч поштових відділень по всій території країни. Щільність поштової мережі, зручне розміщення її відділень, доступність послуг усім верствам населення, традиційна довіра клієнтів до пошти як до державної інституції - це ті виняткові переваги, завдяки яким, незважаючи на стрімкий розвиток телекомунікаційних засобів зв'язку, електричного і мобільного зв'язку, поштовий зв'язок користується попитом як у населення, так і бізнес-структур.

Традиційно на пошті люди мали можливість сплачувати комунальні послуги, рахунки за користування електричним зв'язком, отримувати пенсії та грошову допомогу тощо. До речі, послугу з пересилання грошей на території України пошта надає з кінця ХVIII століття (з 1781 р.). Стрімко змінювався світ, разом з ним - і пошта. Тепер на пошті можна отримати широкий спектр сучасних послуг, зокрема з використанням інформаційних технологій.

Так, з 1 травня 2000 року Українським державним підприємством поштового зв'язку “Укрпошта” впроваджено послугу з пересилання електронного переказу між обласними центрами України. З організацією корпоративної мережі УДППЗ “Укрпошта” до автоматизованої системи “Електронний переказ” було підключено всі поштамти, вузли зв'язку та деякі відділення поштового зв'язку обласних центрів України. Нині ця послуга надається в усіх об'єктах поштового зв'язку.

7 жовтня 2003 року в Укрпошті, завдяки приєднанню до довгострокового проекту Всесвітнього поштового союзу “Міжнародна фінансова система” (МФС), вперше здійснено обмін міжнародними електронними переказами (з Росією), що дало змогу значно скоротити терміни пересилання міжнародних поштових переказів.

2005 рік для Укрпошти ознаменувався важливими подіями:

- підприємство взято на облік у Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг як юридичну особу, що може надавати фінансову послугу - поштовий переказ;

- Національний банк України (НБУ) видав підприємству генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій.

2006 рік:

- запроваджено новий продукт - ТМО (“телеманіордер”). Першою країною, з якою було започатковано обмін міжнародними електронними переказами, стала Португалія;

- розпочато приймання та виплата міжнародних електронних переказів в іноземній валюті (на базі 29 крупних об'єктів поштового зв'язку Укрпошти);

- одержано генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, якою НБУ надав дозвіл Укрпошті здійснювати також і діяльність з обміну валют (лише в межах приміщень структурних підрозділів підприємства та без можливості укладення агентських угод щодо здійснення діяльності з обміну валют з іншими особами).

Нині Укрпошта здійснює обмін міжнародними простими переказами з 17 країнами:

- двосторонній: із Білоруссю, Грузією, Казахстаном, Таджикистаном, Узбекистаном, Туркменістаном, Киргизією, Литвою, Латвією, Польщею, Словаччиною, Чехією, Сербією, Грецією, Бельгією, Португалією та Сирією;

- односторонній у напрямку України з 3 країнами: Румунією, Туреччиною та Францією; а також односторонній у напрямку Німеччини.

Обмін міжнародними електронними переказами здійснюється з 9 країнами: Росією, Казахстаном, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Латвією, Білоруссю, Естонією та Португалією.

Обмін відправленнями з післяплатою здійснюється з 13 країнами: Росією, Казахстаном, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Латвією, Білоруссю, Естонією,Таджикистаном, Грузією, Словаччиною, Чехією та в напрямку України з Німеччиною.

Щодня об'єктами поштового зв'язку України приймається близько 66 тис. одиниць поштових переказів, у тому числі електронних – понад 38 тис. одиниць.

Найбільша доля обсягів міжнародних поштових переказів припадає на такі країни, як Росія, Білорусь, Молдова, Казахстан, Латвія, Естонія, Литва, Узбекистан, Чехія, Словаччина. При цьому 01.06.05 та 15.02.06 відбувся перехід на обмін виключно міжнародними електронними переказами з Росією та Молдовою відповідно.

З метою задоволення потреб населення та у зв'язку з розвитком Національної системи масових електронних платежів (далі НСМЕП) в УДППЗ “Укрпошта” з 01.10.2004 р. розпочато приймання, оброблення, пересилання та виплату поштового переказу, прийнятого через Інтернет. Завдяки впровадженню цієї послуги клієнти можуть, не виходячи з дому чи офісу, за наявності спеціального обладнання переказувати гроші фізичним особам на їхню домашню адресу або до запитання. Розширено можливості послуги “Переказ, прийнятий через Інтернет” – з квітня 2007 р. запроваджено згруповані Інтернет-перекази. Це зручно для юридичних осіб, оскільки їм не потрібно на кожен переказ заповнювати окрему форму. Про це свідчать зростаючі обсяги Інтернет-переказів.