Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник до лб_Поштовий переказ чере....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
4.08 Mб
Скачать

2.2.2 Аналіз ринку банківських послуг України

УДППЗ “Укрпошта” на ринку грошових переказів

Останнім часом системи, які надають населенню послуги переказу грошових коштів відіграють в Україні все більш значну роль.

На сьогоднішній день в країні функціонують 22 міжнародні платіжні системи, учасниками яких являються 150 банків України, АТ “Українська фінансова група” і національний оператор поштового зв’язку УДППЗ “Укрпошта”.

В 2009 році за допомогою цих платіжних систем в України переслані 2263 млн. дол. США, а з країни відправлено 298 млн. дол. Україна являється країною-реціпієнтом, так як сума отриманих грошових коштів в 7 разів перевищує суму отриманих.

Основні коридори грошових потоків до України: Російська Федерація (54%), США (11%), Італія (8%), Іспанія (6%), Португалія (3%).

Розподілення сум грошових переказів, отриманих фізичними особами, виконується наступним чином: Western Union (46%), Юністрім (14%), MoneyGram (11%), Migom (8%), Укрпошта (5%), Contact і Анелік (по 4%), інші 15 платіжних систем (8%).

Слід відмітити, що через Міжнародну фінансову систему (МФС), наприклад, з Росії було переслано тільки 16,9% потоку грошових коштів. Більше ніж половина грошових потоків із України приходиться на такі основні коридори: Росія (38%), Грузія (7%), Узбекистан і Арменія (по 5%), США (4%). Розподілення сум грошових переказів, відправлених фізичними особами, виконується наступним чином: Western Union та Укрпошта (по 29%), Юністрім (6%), Анелік (5%), MoneyGram і Migom (по 4%), Contact (3%), інші 15 платіжних систем (20%). Причому через Міжнародну фінансову систему (МФС) з України в Росію було переслано 31% усього потоку грошових коштів.

Як висновок слід відмітити, що на ринку грошових переказів країни РСЗ розвивається ряд міжнародних платіжних систем. Ці системи за рахунок невисокого розміру комісії (від 1 до 3%) та значно коротшого терміну пересилання (від 10 до 30 хв.) закріплюють свої позиції на ринку.

Згідно даних Національного банку України сума прийнятих в Україну грошових переказів в 2009 році в порівнянні з попереднім роком зменшилась на 11%, а відправлених – на 22%. При цьому в Укрпошті за вказаний період сума вихідних міжнародних переказів виросла на 45,3 %, а вхідних – на 10,3%, що вказує на позитивну динаміку розвитку даної послуги.

На внутрішньому ринку грошових переказів України конкуренція стає все більш жорсткою: функціонує 13 платіжних систем для переказу грошових коштів в межах країни (без відкриття рахунку). З них 4 – банківські системи, 8 – міжнародні платіжні системи і одна внутрішньодержавна.

2.2.3 Приймання поштових переказів через Інтернет

з використанням платіжної системи Інтерплат

Комплекс розподіляється на два блоки: блок приймання переказу та шлюз.

Блок приймання переказу (загальний блок) призначений для приймання даних від користувача, перевірки їх та передачі на шлюз і до платіжної системи Інтерплат. Даний блок включає в себе: форму вводу даних переказу, модуль перевірки коректності даних, базу даних замовлень на переказ, модуль передачі даних до шлюзу та до платіжної системи Інтерплат.

Блок шлюзу призначений для приймання оплачених замовлень від загального блоку, перевірки специфікації замовлень, обробки і внесення даних переказу до системи електронних переказів Укрпошти.

Робота комплексу приймання поштового переказу через Інтернет здійснюється за окремою схемою, у відповідності з якою виконуються наступні дії:

Користувач, використовуючи WEB-браузер, заповнює форму або завантажує файл даних (список 103-1 в електронному вигляді) на порталі та підтверджує правильність введених (завантажених) ним даних.

Програма шифрує дані і відправляє запит на оплату.

Інтернет-термінал встановлює захист каналу зв’язку та приймає оплату з картки відправника.

Підтвердження оплати в зашифрованому вигляді надходить до порталу Укрпошти.

Загальний блок надсилає повідомлення шлюзу про оплату переказу, дані про відправника та одержувача.

Шлюз надає підтвердження про приймання інформації з номером запису в базі даних та назвою об’єкту поштового зв’язку виплати.

Шлюз системи електронних переказів переводить повідомлення Інтернет-терміналу у внутрішній формат.

Система електронних переказів формує переказ для об’єкта поштового зв’язку виплати.

Переказ виплачується одержувачу.