Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аліна практика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

2.2 Характеристика інструментів, матеріалів та устаткування, яке необхідне для роботи перукаря

Виконуючи перукарські послуги, на проходженні технологічної практики в салоні « Гламур »було використано інструменти для розчісування волосся. Найпоширеніший вид інструменту – пластмасові гребінці.

Залежно від призначення гребінці розподіляють на 4 основні групи: комбіновані; однорідні; з гострою ручкою; зі звичайною ручкою.

Комбіновані гребінці поєднують на робочій поверхні ділянки густих і рідких зубців. Застосовуються в жіночих і чоловічих залах для розчісування, стрижки, холодного й гарячого укладання, начісування, тупірування волосся.

В однорідних гребінцях по всій поверхні частота розміщення зубців однакова. Використовуються для розчісування, укладання та стрижки.

Гребінцями з гострою ручкою – «хвостиком» зручно розподіляти волосся на пасма, ними працюють під час накручування на бігуді, коклюшки.

Щітки можуть бути пласкими, круглими, з пластмасовими, металевими або щетинистими зубцями. За призначенням щітки поділяються на: пласкі для розчісування волосся та масажу голови;  круглі «брашинг» для укладання волосся феном, формування локонів; пласкі каркасні «бомбаж» для укладання волосся феном; щітки-шари для укладання феном довгого волосся.

Також у технологічній роботі в салоні « Гламур »було використано інструменти для стрижки волосся.

Перукарські ножиці бувають прямі та зубчасті – філірувальні, прапорні.

Ножиці виготовляють з високоякісної легованої сталі з антикорозійним покриттям із хрому, титану тощо. Сучасні зразки ножиць передбачають антиалергійне покриття.

Прямі ножиці призначені для стрижки, окантування, тушування, філірування волосся, стрижки вусів, борід.

Обидва полотна ножиць прямі і ріжучі. Ножиці бувають з мікронасічкою, алмазним напиленням або без них. Перші – високоточні і не потребують додаткового заточування, другі – періодично заточують. Ножиці можуть мати полотна завдовжки 4,5–6 см, гостру або тупу форму кінців, обмежувач, упор-підсилювач на кільці для мізинця.

Філірувальні ножиці застосовують для проріджування волосся. Бувають однобічні й двобічні з різною формою та частотою зубців.

Прапорні ножиці застосовують для одночасної стрижки й філірування волосся. Одне полотно ножиць із фігурною насадкою, а друге може бути як у прямих, філірувальних ножиць або з декількома зубцями.

У перукарнях використовують небезпечні та безпечні бритви.

Небезпечні бритви застосовують тільки для стрижки, філірування волосся. Гоління небезпечними бритвами відповідно до санітарно-гігієнічних вимог не здійснюється.

Безпечні бритви мають змінне лезо. Звичайні безпечні бритви з відкритим лезом застосовують для стрижки та підбривання пушкового волосся.

Філірувальними безпечними бритвами, філірувальними ножами із зубчатими насадками працюють при стрижці та філіруванні волосся. У комплект до філірувального ножа входять насадки для різних технік стрижки.

Також було застосовано електричні машинки, які працюють від мереж постійного і змінного струму напругою 220 В.

Існують:вібраційні машинки, які мають електричний вібромотор; роторні машинки, які завдяки електричному мотору з черв’ячною передачею працюють без вібрації; акумуляторні машинки, що працюють як від мережі електропостачання, так і від батарейок, що підвищує їхню практичність.

Для укладання волосся методом бомбаж в салоні « Гламур » використано фен та клімазон фірми COINFIN EXT KORTO, комбінована щітка ComRIR № 760050 Germany.

У роботі в салоні « Гламур »використано COINFIN EXT KORTO полегшений фен ергономічної форми, має 6 режимів швидкості та температури. Дуже гнучкий шнур довжиною 280 см., спеціально розроблений для професіоналів. Також фен має змінний повітряний фільтр із нержавіючої сталі – для легкого очищення. Дворівневий хвильовий електронагрівник забезпечує найкращий розподіл гарячого повітря, при сушінні волосся. Максимальний рівень надійності фену, навіть при дуже інтенсивному використанні.

Фен складається з корпусу, в якому розміщені електродвигун, нагрівач у вигляді спіралі, вентилятор, шнур з вилкою.

Для оберігання одягу від обстриженого волосся застосовується білизна фірми «Estel»: пеньюар, рушники й серветки.

Пеньюар використано бавовняний, тому що виконуються операції стрижки та укладки. Також у роботі застосовано бавовняну серветку, щоб закрити шию. При митті голови клієнта застосовувався махровий рушник.

Для зволоження волосся використано пульвелізатор фірми «Estel» – пластикова пляшка з розпилювачем.

Застосовалися в роботі комбіновані та однорідні гребінці фірми «Estel», які виготовлені з пластику. Також застосовувався гребінець із гострою ручкою. Він застосовувався для поділу на зони, проділи, виділення пасом.

Використано при стрижці комбінуючий гребінець для жіночого і чоловічого залу «Estel». Цей гребінець на своїй поверхні поєднує ділянку густих і рідких зубців.

Застосовано в роботі акумуляторну машинку фірми « OSTER ». Ця машинка працює, як від мережі, так і від батарейок, що підвищує її практичність. Ножі та насадки до машинки нумеруються відповідно до висоти зрізання волосся. Стрижку машинкою здійснюється по сухому волоссі, рухаючись проти росту волосся від крайової лінії рості волосся.

Для стрижки волосся застосовують спеціальні затиски «Estel». Затиски складаються з двох затискних лапок заклепки і пружини. На кожній лапці затиску є подовжена частина — робоча поверхня і укорочена частина, службова для відкриття затиску.

Підвісний клімазон COINFIN EXT KORTO має колінчастий штатив за рахунок, якого забезпечується рух цього апарата. Штатив стаціонарно має коліщатка, за рахунок, яких він може вільно пересуватися на відстань довжини шнура. Суть роботи клімазона COINFIN EXT KORTO полягає в тому, що в ньому влаштований комп’ютерний блок управління певною операцією.

У даній роботі ву салоні « Гламур » використано професійні засоби фірми WELLA. Ця фірма належить сьогодні до числа ведучих в міжнародному масштабі виробників косметичних засобів по догляду за волоссям.

До косметичних засобів для укладання волосся належать лаки, пінки, гелі, а також помади, воски, лосьйони, моделюючі креми. Більшість препаратів для укладання волосся містять вітамінні додатки та фільтри від ультрафіолетових променів, захищають волосся, зберігають його пружність, еластичність, блиск.

В практичній роботі використовується пінка від фірми WELLA для укладання надає волоссю об'єму, пишності, еластичності. Волосся не склеюється і легко розчісується.

Лак від фірми WELLA для волосся — це засіб для заключної фіксації зачіски.

Лак укриває волосся тоненькою плівкою, яка захищає його від впливу навколишнього середовища, добре зберігає форму зачіски, надає пишності, шовковистого блиску. Якісний лак швидко фірми WELLA висихає, не склеює волосся і легко вичісується.

Для укладання волосся методом бомбаж використано фен фірми Micko Stratos, комбінована щітка „Nouvelle”, електрощіпці Ga.Cp3 DIGITAL LASER ION TOURMALINE.

Підняття волосся в корені використано комбіновану універсальну щітку фірми „Nouvelle”, ворс якої з натуральної щетини, завдяки цьому волосся не електризується і не пошкоджується.

Фен фірми Micko Stratos - це один з головних інструментів перукаря, які має різну потужність і модифікацію. У даній роботі використано професій фен фірми Micko Stratos. Професійний фен Micko Stratos випущено із ударостійкого корпуса, двигун має дві-три швидкості, із трьома температурними режимами - холодний, теплий, гарячий. Потужність такого фена становить приблизно. 500-2000 Вт.