Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аліна практика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

2 Рішення задач практики

2.1 Технологічна послідовність виконання перукарських робіт

При проходженні практики було виконано філірування волосся методом штопки ( додаток 1, малюнок 1).

Проводяться підготовчі роботи: визначається структура, колір, ступінь ушкодженості, ступінь забрудненості; з’ясування у клієнта, який колір та відтінок волосся він хоче отримати; проведення проби на чутливість шкіри до препарату; підготовка приладдя, матеріалів, перукарської білизни, барвників, неметалевого посуду та неметалевого інструменту; підготовка джерел тепла; змащування кремом шкіри вздовж крайової лінії росту волосся Розводиться фарба, приготовлюється фольгу.

Мелірування волосся виконується барвниками І групи, вони випускаються у вигляді порошкових відбілюючих засобів в комплекті з окисниками.

Мелірування виконується на сухе, немите волосся. Фольга нарізається завчасно – такої довжини, щоб полоска була на 2–3 см довша пасма ( додаток 2, схема 1-6 ).

На кожній смужці фольги загинається край – утворюється кишеня завглибшки 0,5–1 см. Це робиться для того, щоб рідина для освітлювання не витікала на сусідні пасма і шкіру голови, і для уникнення плям, які важко усунути.

Ширина лінії повинна бути достатньою для створення двох згинів з країв фольги і розташування у її центрі пасма волосся.

Загини з боків зручно виконуються хвостиком або зубами гребінця. Пальцями підгинаються вільні краї, не натискаючи на центр фольги, де розташовується волосся.

Перш, ніж накладається пасмо на фольгу, на неї наноситься освітлюючий склад, потім накладається волосся і на волосся наноситься освітлювач; фольга загинається.

Підгинаються верхні куточки, щоб фольга не сповзала. Необхідно нанести освітлювач спочатку на фольгу, щоб надійніше фарбувалося волосся на згині фольги.

Починається мелірування з потилиці. Відчісується горизонтально проділ. Потім пасмо відділяється зигзагоподібним проділам.

Щоб проділ був чіткий і рівний, зручно його малювати хвостиком гребінця, як авторучкою, правою рукою при цьому спираючись на ліву.

Відчісуючи зигзагом волосся, хвостиком гребінця вибираються пасма для мелірування справа наліво по верхніх зубцях проділу.

Піднімаються прядочки і підкладається змазана освітлювачем фольга кишенею до коріння волосся. Опускається пасмо на фольгу і наноситься на неї освітлювач. Притримується фольга за верхні кути. Фольга розташовується на долоні.

Відступивши на 1,5–2 см вгору, обробляється наступне пасмо. Далі процес повторюється в тому ж порядку.

Після витримки, починаючи з потилиці, розвертається фольга і змиваються пасмо за пасмом. Таким чином уникається освітлювання решти волосся і зрівнюється час витримки фарби на пасмах.

Для відновлення структури волосся після мелірування рекомендується нанести на них відповідний препарат: лондавітал гель або касторова олія. Цей метод мелірування називають класичним, методом штопки.

«Коротка проста жіноча стрижка з напіввідкритими скронями» ( додаток 1, малюнок 2 ) рекомендується для прямого та хвилястого волосся. Форма цієї стрижки є ступінчастою і короткою.

«Коротка проста жіноча стрижка з напіввідкритими скронями» виконується технікою «спосіб на пальцях».

Технологія виконання розпочинається на чисто вимитому волоссі, способом на пальцях та філірування.

Коротка проста жіноча стрижка з напіввідкритими скронями виконується в такій послідовності: від тім’яної зони до маківки, на правій та лівій скронях, на потилиці ( додаток 2, схема 1-6 ).

Потрібно також враховувати, що вологе волосся здавється довше сухого - приблизно на 1 см.

Технологія короткої простої жіночої стрижки з напіввідкритими скронями починається з того, що перше пасмо лобно-тім’яної зони, яке буде контрольними, відчісують завширшки 1-2 см від крайової лінії росту волосся на лобі. Стрижуть його з відтягуванням на обличчя за допомогою прямих ножиць фірми ЯГУАР DESIGN.

Наступні пасма зістригають з відтягуванням 90 градусів, рівняючись на контрольне пасмо.

Переходять до стрижки волосся правої скроні. Перше пасмо відтягують вертикальним проділом паралельно до крайової лінії росту волосся.

Волосся зістригають з відтягуванням на обличчя, орієнтуючись на довжину волосся лобно-тім’яної зони. Наступні пасма д о центрального проділу на потилиці стрижуть з відтягуванням 90 градусів. Аналогічно стрижеться волосся на лівій скроні .

На верхньопотиличній зоні волосся відчісують вертикальним проділом разом із контрольним пасмом скроневої зони та зістригають з відтягуванням 90 градусів. Стрижку продовжують, рухаючись від правого вуха ліворуч. У процесі стрижки волосся філірують, за допомогою зубчастих ножиць фірми ЯГУАР NIGHT.

Наступним етапом є окантування. Для симетричності ліній окантування скронь орієнтуються на мочки вух. Лицьові лінії узгоджуються із підборіддям, кутиками очей або рота, кінчиком носа. Проводиться уявна лія на половину вуха і по ній стрижеться. Окантування потилиці виконано за допомогою акумуляторної машинки фірми « OSTER ».

Також на технологічній практиці була виконана стрижка “Напівбокс” (додаток 1, малюнок 3 ).

Стрижка виконується у послідовності, аналогічній стрижці «бокс». Відрізняється більшою довжиною волосся тім'яної та верхньоскроневих зон.

Стрижку починається машинкою з висотою ножа 3 мм, рухаючись від крайової лінії росту волосся вгору з виведенням машинки догори ( додаток 2, схема 1-6 ).

Лінія стрижки потиличної зони нестійка — може бути до середини потиличного виступу, вища або нижча нього.

Волосся тім'яної та верхньопотиличної зон стрижуться способом «на пальцях». Плавний перехід від стрижки машинкою до стрижки ножицями здійснюється тушуванням.

Машинкою з висотою ножа 1 мм укорочується волосся вздовж лінії окантування скронь, за вушними раковинами, зістригається або зголюється пушкове волосся на шиї. Волосся на скронях і за вушними раковинами окантовують бритвою.

Чілку окантовують прямими ножицями ЯГУАР NIGHT за бажаною формою та довжиною. Окантування волосся скронь та за вушними раковинами здійснюють бритвою. На шиї окантування не виконують.

Також, на технологічній практиці найпоширенішою послугою була стрижка « каскад » ( додаток 1, малюнок 4 ).

Стрижка « каскад » рекомендується для прямого і хвилястого волосся довжиною до плечей і нижче, будь-якого типу та густоти.

Виконується на вимитому вологому волоссі ( додаток 2, схема 1-6 ).

Волосся розподіляється проділами: горизонтальним — від вуха до вуха через маківку та вертикальним — від маківки до шиї.

Стрижку починається із потиличної зони. Від маківки відступають 3-4 см, униз проводиться два косих проділи до правого та лівого потиличних виступів, які утворюють трикутник.

Волосся з трикутника відчісується угору перпендикулярно до поверхні голови. Це пасмо визначається, як контрольне. Воно зістригається зовнішнім зрізом на бажаній довжині.

Волосся скронь стрижеться від маківки до обличчя. Пасма відділяються діагональними проділами та зістригаються, урівнюючи з контрольним пасмом.

Волосся розчісується за ростом і виконується окантування.

Для надання пишності стрижці на тім'яній га скроневих зонах філіруються усі пасма.

Також при проходженні технологічної практики неодноразово була виконана стрижка « каре » ( додаток 1, малюнок 5 ).

Стрижка « каре » рекомендується для прямого волосся. Форма стрижки: наповнена. Стрижку виконують на вимитому волоссі.

Волосяний покрив ділиться на зони центральним вертикальним та горизонтальним проділом від вуха до вуха через маківку ( додаток 2, схема 1-6 ).

Стрижка починається з нижньопотиличної зони. Перше пасмо відділяється горизонтальним проділом на відстані 1 см від крайової лінії росту волосся на шиї, відчісується униз. Волосся зістригається на узгодженій довжині.

Наступні пасма відділяються паралельно до першого, контрольного, рухаючись до маківки.

Волосся стрижеться способом накладання пасма на пасмо з відтягуванням униз, подовжуючи кожне пасмо на 1 -3 мм щодо попереднього. Ефекту внутрішнього градуювання досягається різними прийомами. Наприклад, утримуючи кінці волосся вказівним і середнім пальцями лівої руки, повертається рука долонею вниз, урівнюється пасмо з контрольним, потім повертається рука долонею вгору та виконують внутрішній зріз.

Далі стрижеться волосся скроневих і тім'яної зон. Горизонтальними проділами відчісують неширокі пасма, паралельні до крайової лінії росту волосся на правій скроні.

Волосся зістригають на рівні контрольного пасма потиличної зони. Аналогічно стрижуть волосся лівої скроні.

Стрижку завершують перечісуванням волосся ліворуч, праворуч, назад і ліквідують нерівності.

Стрижка «каре» передбачає в зачісці наявність прямого або косих проділів, чілки будь-якої довжини та форми.