Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
автомобілі.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
36.98 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Тема: Загальна будова автомобіля. Призначення і системи компоновок кривошипно - шатунних механізмів (КШМ)

Мета роботи: практично ознайомитись з загальною будовою автомобіля, призначенням та принципом роботи кривошипно-шатунного механізму.

Основні теоретичні відомості:

Сучасний автомобіль являє собою досить складну машину, кількість деталей якої вимірюється сотнями і навіть тисячами. Проте, у більшості автомобілів основи конструкції і принцип дії основних вузлів і систем дуже схожий, незважаючи на різні варіанти їх технічного виконання. Багато спільного мають також схеми компонувань автомобілів різного типу і призначення.

При всій розмаїтості складових елементів кожен автомобіль можна умовно розділити на три основні частини: двигун, кузов і шасі.

Двигун 1 є джерелом механічної енергії, що приводить автомобіль у рух. В наш час на автомобілях найбільш поширені теплові двигуни. Вони перетворюють теплову енергію, що звільняється при згорянні палива, у механічну, котра потім витрачається на подолання зовнішнього опору руху автомобіля. На більшості сучасних автомобілів застосовують поршневі двигуни внутрішнього згоряння ДВЗ.

Кузов вантажного автомобіля служить для розміщення вантажу і найчастіше складається з платформи і кабіни. У кузові легкового автомобіля чи автобуса розміщені як пасажири, так і водій.

Шасі являє собою сукупність механізмів, призначених для зміни крут-ного моменту двигуна гьд час передачі його до ведучих коліс автомобіля. Крім того шасі, завдяки підвісці, забезпечує надійний контакт коліс автомобіля з дорогою, перетворює їх обертальний рух у поступальний рух автомобіля і служить для зміни напряму цього руху по дорозі.

Шасі складається з трансмісії, ходової системи й органів керування.

Трансмісія служить для зміни крутного моменту двигуна відповідно до сил опору руху. Найбільш розповсюджений тип трансмісії складається зі зчеплення, коробки передач, карданної передачі, а також головної передачі, диференціала та півосей, розміщених усередині кожуха 6 ведучого мосту.

Ходова система складається з рами, що призначена для розміщення двигуна, кузова і всіх механізмів автомобіля, переднього, заднього мостів і підвіски. У більшості легкових автомобілів рама відсутня, а кузов є несучим.

Органи керування служать для зміни напрямку і швидкості руху автомобіля. До них відносять рульове керування і гальмівну систему.

У більшості автомобілів, що випускалися у минулі роки, ведучими були задні колеса, їх називали задньоприводними, зробленими за так званою класичною схемою компонування.

Однак все більше сучасних легкових автомобілів для поліпшення стійкості і керованості виконані передньоприводними. Двигун і трансмісія у них розташовані в передній частині автомобіля, а передні колеса є одночасно і ведучими, і керованими.

Кривошипно-шатунний механізм (КШМ) призначений для сприйняття тиску газів у циліндрах і для перетворення зворотно-поступального руху поршнів в обертальний рух колінчастого вала двигуна.

Взаємне розташування основних деталей кривошипно-шатунних механізмів сучасних автомобільних двигунів досить різноманітне. Найбільш розповсюджені схеми компонувань кшм показані на рис. 1.1. «

Широко поширені двигуни, у яких усі циліндри розташовані в один ряд. Такі двигуни називають однорядними (або скорочено рядними). При одно­рядних схемах розташування осі циліндрів можуть займати вертикальне положення (рис. 1.1 а). Для зменшення габаритної висоти в деяких двигунах /С\ циліндри розташовують під кутом а = 20...150°до вертикалі (рис. 1.1 б). Існують також однорядні двигуни з горизонтальним розташуванням циліндрів (рис. 1.1 в).

Для скорочення габаритної довжини в багатоциліндрових двигунах циліндри найчастіше

розташовують у два ряди, переважно під кутом 90° (рис. 1.1 г). Такі двигуни називають V-подібними. Останнім часом з'явилися V-подібні двигуни з розташуванням циліндрів під меншим кутом від 12° до 17° (наприклад, двигуни фірм Volkswagen, Ford).

Відомі також двигуни з горизонтальним розташуванням циліндрів під кутом 180° (рис. 1.1 д). Такі двигуни називають опозитними. їх поршні рухаються в протилежних напрямках і взаємно урівноважують сили інерції. Крім того, опозитні двигуни зручно розміщати під підлогою кузова (наприклад, в автобусах).

У двигунів деяких фірм (наприклад, Татра, Volkswagen) циліндри розташовані у три ряди. Ці двигуни називають W-подібними. Незважаючи на підвищену складність конструкції, такі двигуни дуже компактні.

Індивідуальне завдання 1.Технічні характеристики автомобіля «Жигулі» Модифікації

ВАЗ-21061

Параметри

Характеристика параметрів

ЗАГАЛЬНІ ВЩОМОСТІ

Колісна формула / ведучі колеса

4*2 / задні

Тип кузова / кількість дверей

Седан / 4

Кількість місць, враховуючи місце водія

5

Маса неспорядженого автомобіля, мо кг

950

Маса спорядженого автомобіля, кг

1035

Загальна маса автомобіля, Ма кг

1435

Розподіл сили тяжіння від повної маси по осях, Н

На передню вісь ві

620

На задню вісь вз

815

Габаритні розміри, мм

довжина, мм

4166

ширина, мм

1611

висота, мм

1440

База автомобіля Ь, мм

2424

Колія, мм

передніх коліс В і

1365

задніх коліс В2

1321

Радіус повороту, м

по осі зовнішнього переднього колеса

5,6

зовнішній габаритний

-

Максимальна швидкість руху, км/год

152

Гальмівний шлях при 80км/ч, м

43,2

Час розгону до 100 км/год,

16

Витрата палива, л/100 км при (90 км/год)

7,4

ДВИГУН

Марка

21061

Тип

карбюраторний

Розташування

повздовжнє

Циліндри

кількість

4

розташування

у ряд в вздовж автомобіля

Параметри

Характеристика параметрів

Робочий об'єм двигуна, смЗ

1564

Ступінь стискання

8,5

Діаметр циліндра, мм

76

Хід поршня

80

Потужність номінальна (нетто), кВт (к. с.)

75/5400

Максимальний крутильний момент (нетто), Н*м (кгс*м)

116/3400

Номінальна частота обертання колінчатого вала, міні (об./хв.)

5300... 5600

Рис. 1.2. Ескіз автомобіля «Жигулі» модифікації ВАЗ-21061

Кривошипно-шатуний механізм (КШМ)

Найбільш розповсюджені схеми компонувань кшм показані на рис. 1.1. При однорядних схемах розташування осі циліндрів можуть займати вертикальне положення (рис. 1.1 а).

Широко поширені двигуни, у яких усі циліндри розташовані в один ряд. Такі двигуни називають однорядними (або скорочено рядними). Такий кшм знаходиться і в ВАЗ - 21061 (Рис. 1.3).

Висновок: на лабораторному заняті ми практично ознайомитись з загальною будовою автомобіля, призначенням та принципом роботи кривошипно-шатунного механізму.

Лабораторна робота №2

Тема роботи: Призначення і схеми клапанного механізму газорозподілення.

Конструкція механізмів газорозподілення. Система охолодження двигуна.Змащувальна система двигуна

Мета роботи: ознайомитись з призначення і схеми клапанного механізму газорозподілення. Конструкція механізмів газорозподілення. Система охолодження двигуна. Змащувальна система двигуна.

Теоретичні відомості