Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуальність теми.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
60.12 Кб
Скачать

ВСТУП

Актуальність теми

Дизайн був створений порівняно недавно, але ще з первісних часів люди створювали щось нове, вдосконалювали старе заради зручності і комфорту. На сьогодні, комфорт і естетичність житла для людини посідає не мале значення в житті. Через інтер’єр господар може виразити свої інтереси та вподобання. Дизайн житла людини може впливати на емоційний стан і навіть настрій. Можливо, саме через це господар змінює та додає елементи в дизайні, щоб покращити своє самопочуття.

Предмет дослідження

Заходячи в будинок, насамперед, потрапляєш в передпокій. Саме вона є «візитною карткою» своїх господарів. Крім цього, передпокій, як початок будинку, це своєрідний бар’єр, між суєтою вулиці і домашнім спокоєм. До того ж у цьому приміщенні, заходячи і ідучи ми наші гості часто наводимо себе в порядок. А тому, в передпокої має бути світло, затишно, разом з тим простір повинен бути використаний функціонально і ергономічно.

При слові «передпокій»в нашій уяві малюється найчастіше маленьке напівтемне приміщення з великою кількістю дверей і нагромадження одягу та взуття. Щоб не дотримуватись такого стилю, варто підійти до придбання облаштування передпокої ґрунтовно. Адже, навіть на великій території можна створити комфортну обстановку. Важливу роль відіграє правильний вибір меблів, який визначається розмірами і формою приміщення. В першу чергу, варто організувати місце для зберігання одягу та взуття. Для невеликих передпокоїв ідеальний варіант «вбудована шафа-купе» з дзеркальними дверима. Він вирішує проблему «складування речей», організовує простір, і за рахунок дзеркал зорово збільшує приміщення. Якщо ж у передпокої не занадто тісно, то замість однієї шафи можна розмістити кілька меблевих елементів: підставку для взуття, вішалку для верхнього одягу, пристінний столик для ключів і інших потрібних дрібниць.

У передпокої, як правило немає вікон. А тому «додавати» так необхідне цьому скромному приміщенню світло доведеться іншими шляхами. Один з них-установка джерел світла (ламп, світильників, бра). Краще, коли їх буде кілька. А грамотне їх розміщення подарує кімнаті затишок і просторий вид.

При оформленні стін і стелі краще віддати перевагу світлим тонам, це ж можна повторити і в меблевому ансамблі. Це візуально «розсуне» тісне приміщення, свіжить його. Ефект цей можна підсилити за рахунок установки дзеркал. Як результат-світла і ошатна передпокій. Для зручності, можна розмістити крісло, пуф або лавку ( в алежності від розмірів приміщення).

Загальний стиль передпокою повинен вписуватись у стиль всієї квартири або будинку. Привітна, тепла, легка, але в той же час функціональна і зручна – така передпокій зможе порадувати господарів і гостей, не втративши при цьому свого призначення.

Мета і завдання

Основною метою є підкреслити інтеp’єр , не втративши основного стилю, завдати особливості та неповторності кімнати, створити максимальне комфортабельність та зручність, що відповідає потребам господаря.

Кожен замовник інтер’єру для цієї не мало важливої кімнати прагне поділитись ідеєю або певні побажання щодо кімнати, щоб ідея стала особливою та неповторною. Не мало важливими завданнями дизайнера є створення і вираження ідей на ескізах та пошукових макетах. Щоб все зробити комфортним і практичним необхідно зважити тип, положення кімнати, зони освітлення, стиль та її особливості.

Методи дослідження

Основни методом дослідження є надання комфорту незначному приміщенню. Освітлення передпокою не варто пускати на самоплив. Психологи у своїх дослідженнях прийшли до висновку, що враження людини сформоване в перші три хвилини його знайомства з новими приміщенняим не міняється й обумовлює його враження від всього будинку. Тому важливо, щоб передпокій була гарно освітлена, чиста, акуратна і функціональна. У такому випадку буде налаштовувати гостя на гарний та позитивний настрій і сприйняття.

Наукова новизна

Зараз існує багато варіантів меблів для передпокою, з різноманіттям матеріалу, форм та розміру, типу та навіть вагою. В залежності від розміру кімнати можна підібрати або замовити меблі. Якщо велика передпокій , то меблі не мають бути громісткі, та забирати надто багато місця. Також існують вбудовані меблі, меблі-трансфомери, вони найбільш ефективні для маленьких приміщень. Також існують підвісні стелі, їх розмаїття не має меж.

Для варіанту з великою передпокоєм можливі гардеробні,де легко зберігати одяг та взуття, аксесуари та інше. Частина кімнати для відпочинку.

Практичне значення

Передпокій - це кімната, що проводжає і зустрічає господаря. Головна мета її дати людині гарний настрій та емоційне задоволення. Для організації підсвічування для проходу по коридорам в сусідні приміщення, останнім часом стало модно використовувати системи датчиків, які автоматично виконують світлодіодні світильники. Через кілька секунд діоди гаснуть.

Самі будівельні матеріали повинні бути якісні. Щоб ходивши по будинку вони не заважали. Не чіпляли до себе рукава або шарфи.

Аналітична частина

    1. Дослідження історичних аспектів.

Стародавній аналог сучасного передпокою – це простір між світом і житловими приміщеннями. Перші відомості про передпокою з’явились в Месопотамії в четвертому тисячолітті до н. е. Функцію передпокою виконував критий двір, навколо якого були розташовані будинки глинобитного будинку. Так само і в Стародавній Греції, портики , що прилягались до будинків. Там елліни зустрічали гостей, та приймали відвідувачів не заходивши в будинок і водночас залишались на вулиці. Під палайц царя Мікен Агамемнома увійти можна було, минаючи п’ять таких терас-передпокоїв, розташованих одна вище іншої. Тільки потім гість потрапляв у оздоблений фресками і рельєфами приймальний зал.

В Стародавньому Римі в передпокої теж не було даху. Римляни, до речі, цей обмежений колонами простір називали вестибюлем. Європейські передпокої були суворі, їх функції виконували вартові кімнати вартові кімнати перед покоями феодала. Трохи пізніше, у дванадцятому -тринадцяму столітті в багатих будинках Західної Європи стали облаштовувати декоративними килимами хол, який знаходився пеед парадним залом і був пов’язаний з іншими приміщеннями. Його обстановку становили широкі лави і стоячі світильники. Подібний лаконізм панував і в оздоблених вхідних залах, навіть в розкішних інтеp’рах епохи Бароко і Рококо.

Більш душевно почали декорувати лише в дев’ятнадцятому столітті, по мірі того, як став ускладнюватись сам простір будинку.

Аналіз аналогів

Аналог № 1. ( додаток 1, мал. 1)

Передпокій розташований у будинку садибного типу. Вікно виходить на південь. У даній кімнаті є такі функціональні зони:

  • зона відпочинку

  • зона руху

  • зона зберігання речей;

Зона відпочинку призначена для відпочинку, місцем щоб зняти взуття після важкого дня, присісти. Зона зберігання речей призначена для того, щоб верхній одяг, взуття або аксесуари не лежали на видному місці і не заважали вільному руху по приміщенню.

Про передпокій зображений в аналізі №1складається позитивне враження, оскільки, кімната простора, вільна, без нагромаджень. Меблі ідеально за компоновані в цій кімнаті. Висота меблів відповідає ергономічним стандартам. Загалом меблі та їх розміщення добре відповідають один одному. Складається відповідна гармонія між освітленням та теплою кольоровою гамою. Якість матеріалів має велике значення для будь-яких меблів, а надто, для передпокоїв. Важливо використовувати тільки найкращі, екологічно чисті матеріали провідних виробників, продукт яких перевірений роками.

Корпуси для передпокої представляють собою меблі, що складаються з шаф, полиць, шухляд, тумб. На даному аналогу ми бачимо шафу з без лічу функцій. У ній присутні: 6 полиць для книг, квітів, аксесуарів. Перша шафа призначена для зберігання верхнього одягу, під нею вбудована шухляда для взуття. Потім ми можемо спостерігати дві тумби, дзеркало. Маємо відділ з гачками для аксесуарів.

Шафа приємного темно-коричневого кольору з прожилками кольору шоколаду. На дверцятах імітація дерева. Шафа зроблена у класичному стилі. Основний матеріал, що використовується для створення конструкцій для шаф є деревина. Використовують деревину в чистому вигляді а також з різними домішками.

ДСП – це матеріал, що володіє високою зносостійкістю, обробляється кромкою ПВХ.

До зони відпочинку ми можемо віднести зручне крісло. На перший погляд воно дуже зручне і комфортне Кольорова гама вдало підібрана. Білі сидіння з тканини і чорний каркас з дерева.

Стіни пофарбовані в сірій гаммі. Частина стіни, де знаходяться двері має темний сірий колір. Зона зберігання речей та відпочинку є блідо-сіра. Кімната є статично. Асиметрія – це головна ознака. Статичності надають картини біля дверей сріблястого кольору.

На підлозі лінолеум сірого кольору з плямами - це світлий мармур. На ньому килим темно-сірого кольору створює гармонію з іншими меблями. Якщо оцінювати об’єктивно, то аналог досить вдалий, як проект передпокою. Поєднання фактур та кольорової гамми не викликають негативних емоцій.