Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольний текст.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Лічниця Св. Отця Піо

ІСТОРІЯ, ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ДІЯЛЬНОСТІ ДОМУ ПОЛЕГШЕННЯ СТРАЖДАНЬ ІМЕНІ СВЯТОГО ОТЦЯ ПІО

Ця історія бере свій початок від самого головного Лікаря наших душ і тіл Ісуса Христа, який прийшов з Доброю Новиною до людей, що хворіють духовно, душевно, фізично: «І проходив Ісус цілу Галилею, навчаючи там в тих синагогах, проголошуючи Євангелію про Царство і лікуючи всякі хвороби і всякі людські слабості» (Мт. 4,23). Ісус сам є терапією. Як каже євангеліст Лука, «З якого виходить сила і всіх оздоровляє (Лк. 6,19). Всю свою науку про спасіння Спаситель підтверджує оздоровленнями та звільненнями людини від нещастя. Господь наш Ісус Христос є головним «Добрим Самарянином, який загоює рани зламаних сердець, є зіницею Бога, який бачить нужду свого народу, бере на себе слабості людей (пор. МТ. 8,17; Євр. 4,15)». «Архисвященик може вчуватися в несвідомих і блукаючих, бо сам підлягає слабості» (Євр. 5,12).

Також ідея заснування вищезгаданого «Дому полегшення страждань імені св. о. Піо» походить вже від самого святого отця Піо з П’єтрельчини (помер 1968р.Б.), який був обдарований Богом даром любити і просив у Господа Ісуса Христа розп’ятого всіх терпінь людства. Спаситель обдарував його даром стигматів, через які о. Піо багато терпів, а, маючи багато Божих дарів, міг зціляти недужих та навертати їх до Господа. Однією із найбільших мрій св. о. Піо (Італія) було створення великої лікарні, так званого «Дому полегшення страждань», для якого він збирав кошти, шукав відповідних людей, меценатів та будівельників, а також надіявся, що в цьому «Домі полегшення страждань» будуть працювати правдиво християнські лікарі, які після відходу св. о. Піо до вічності, мовби продовжать його місію Милосердя у Сан-Джовонні-Ротондо. І ми знаємо, що ця мрія сповнилася.

Ідея створення вищезгаданого дому належить о. Леоніду Григоренку ЧНІ. Після численних звернень хворих людей до монахів монастиря святого Йосифа і за безпосереднього сприяння о. Леоніда та благословення тодішнього ігумена монастиря, о. Михайла Волошина, було вирішено створити спеціальний заклад для допомоги потребуючим людям. Після перебування на курсах у відомого лікаря, академіка мануальної терапії Валерія Миколайовича Набойченка декількох ініціаторів створення закладу, ідея набула матеріального втілення. Спочатку це була невеличка кімната (лічниця) при монастирі, де проводилась корекція вад хребта та лікувальний масаж. Це було в 2007 році. У січні 2008 року Дім полегшення страждаючим набув статусу юридичної особи, завдяки парафіянину нашого храму п. Юрія Іваночка. Було зареєстровано Статут «Дому полегшення страждань імені св. о. Піо», як неприбуткову благодійну організацію. Згодом отримали офіційне письмове благословення правлячого Єпископа Володимира Війтишина (Ординарія Івано-Франківської Єпархії). Всі будівельні реконструкції проводились за рахунок вагомих фінансових вкладів, в першу чергу за рахунок волонтерів: Л. Чернецької – 10000 гр., Н. Куриляк – 8500 гр., П. Климончука – 9500. А найбільшим фундатором, який допоміг завершити і відрити нове приміщення був О. Б. Заріцький.

Як уже було згадано, «Дім полегшення страждань ім. св. о. Піо» спочатку мав вузьку спеціалізацію допомоги хворим з різними захворюваннями хребта. Після їхнього лікування було багато позитивних відгуків про полегшення і зникнення хворіб. Окрім того, хворі отримували консультації про різні захворювання внутрішніх органів, правильне харчування при тих чи інших захворюваннях внутрішніх органів (в основному органів травлення), застосовували діагностику за професором Р. Фоллем, гірудотерапію (лікування п’явками).

Наприкінці жовтня 2008 р. Б. була проведена науково-практична конференція «Майстер-клас» для лікарів і пацієнтів м. Івано-Франківська, яку успішно провів сам академік В. М. Набойченко з м. Києва. Після конференції, в якій брали участь лікарі, масажисти з семи лікарень міста, радіо та преса докладніше розповіли про фундаментальні основи допомоги людям в цій лічниці, які базуються на принципі духовності та принципах лікаря В. М. Набойченка. Ось ці п’ять принципів:

1)головним Лікарем є Бог:

2)лікар має лікувати пацієнта душею;

3)правдивий лікар повинен сам шукати пацієнта;

4)лікування проводити благодійно (допускаються добровільні пожертви (пункт 5.2. Статуту));

5)постійний самовишкіл і науково-практичне вдосконалення.

Потрібно наголошувати на необхідності духовного очищення та життя частими Святими Сповідями та Святим Причастям, без чого неможливе ані саме лікування, ані життя без хворіб.

Після конференції «Майстер-клас» п. П. Климончук, волонтер лічниці, який від початку створення «Дому полегшення страждань імені св. о. Піо» активно допомагав, був запрошений академіком В. М. Набойченком на благодійне навчання та вдосконалення в Києві, яке п. Петро успішно закінчив.

Статут «Дому полегшення страждань імені св. о. Піо» має широкий обсяг допомоги потребуючим людям:

1) співпраця з лікарями та лікарнями України в об’єктивній допомозі щодо складності в діагнозах та курсах лікування, які необхідні для потребуючих людей, які звертаються в лічницю (п. 2.2.7. Статуту);

2)соціальний захист прав та гідності матері і дитини (п. 2.2.5. Статуту);

3)духовно-психологічна допомога безпритульній людині, яка подала ознаки бажання виходу з опущеного духовного і матеріального стану (п. 2.2.6. Статуту). Прийняття у «Дім полегшення страждань імені св. о. Піо», як бажаючих бути волонтерами, так і самих пацієнтів з потребами, відбувається наступним чином:

1)ознайомлення зі світоглядними рисами даної особистості – чи це людина з християнським баченням життя;

2)перевірка рівня послуги досвідченими аніматорами та волонтерами;

3)прийняття не відбувається конвеєрним способом, бо велика кількість людей не дозволяє приділяти достатньо уваги ані волонтерові, ані пацієнтові. Як каже св. о. Піо – головний покровитель центру: «У здоровій людині є один Ісус, а у хворій та страждаючій є два Ісуси». Ми уникаємо будь-якої реклами та самовихваляння, а прагнемо, щоб ця Божа справа милосердя тихо та спокійно не переставала дихати у смиренному служінні Ісусові у кожній людині, яка до нас звертається за порадою чи допомогою.

Завдячуючи старанням новопоставленого ігумена о. М. Бичка, ми відчуваємо підтримку для подальшого розвитку «Дому полегшення страждань імені св. о. Піо». Співпраця між священиками монастиря св. Йосифа і персоналом закладу сприяє духовному і тілесному оздоровленню багатьох хворих людей.

Допомагати потребуючим людям зголосилися лікарі та волонтери, які на добровільних засадах консультують і допомагають хворим. На даному етапі спільнота працівників Дому полегшення страждаючим налічує 6 осіб. Головою спільноти є Наталія Володимирівна Куриляк. Господарською частиною завідує Петро Климончук В закладі проводяться корекція вад хребта, лікувальний масаж та діагностика за методом Р. Фолля, лікування п’явками, поради при важких хворобах з невизначеним діагнозом, поради щодо харчування при тих чи інших хворобах, особливо органів травлення. Лічниця також приймає пожертви невикористаних лікарських засобів і розподіляє їх серед найбільш потребуючих людей.

Контактний телефон: 0982550077 (п. Петро).