Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольний текст.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника

Інститут туризму

Тематична екскурсія

«Духовними стежками Івано-Франківська»

Виконали: студенти гр. Т-42

Перевірила: Гуменюк Г.М.

м. Івано-Франківськ

2011 р.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський Національний університет ім. В. Стефаника

Інститут туризму

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор Інститут туризму

_________________В.С. Великочий

“_____”___________________2011 р.

Технологічна карта екскурсії

Назва екскурсії: “Духовними стежками Івано-Франківська”

Тривалість : 6 години

Відстань: 9 км

Вид екскурсії: тематична пішохідна

Автори-розробники: студенти групи Т-42

Тема: сакральна спадщина м. Івано-Франківська

Актуальність теми: визначається тим, що на території м. Івано-Франківська знаходиться велика кількість сакральних об’єктів, вартих уваги. У поєднанні з народними будівельними традиціями та багатою історичною спадщиною вони становлять значну цінність, що є привабливою для екскурсантів.

Мета: ознайомлення екскурсантів з сакральними пам’ятками Івано-Франківська, визначення їх історико-архітектурної цінності, донесення інформації про вплив храмів Івано-Франківська на формування релігійної свідомості жителів міста і створення позитивного іміджу міста серед іноземних гостей.

Завдання:

  • охарактеризувати м. Івано-Франківськ, як місто з значною сакральною спадщиною;

  • визначити історію та сучасний стан сакральних об’єктів м. Івано-Франківська.

  • з’ясувати значення сакральних об’єктів м. Івано-Франківська у формуванні релігійної свідомості його жителів.

  • сформувати позитивний імідж м. Івано-Франківська.

Зміст екскурсії: ознайомлення з історією та сучасним станом сакральних об’єктів Івано-Франківська.

Маршрут екскурсії:

  • Храм Різдва Пресвятої Богородиці ("Університетська церква"),

вул. Чорновола;

  • Церква євангельських християн-баптистів («Дім Молитви», костел «Аве Марія»), вул. Гординського, 20;

  • Кафедральний собор Святого Воскресіння ( Костьол єзуїтів), майдан Шептицького, 22;

  • Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії, майдан Шептицького, 8.

  • Покровський кафедральний собор УАПЦ (Вірменська церква, Голуба церква), вул. Вірменська, буд. 6;

  • Монастир сестер Василіянок, вул. Василіянок;

  • Свято-Троїцький кафедральний собор, вул. Грюнвальдська, 1;

  • Церква святого Обручника Йосифа, вул. Вовчинецька, 54;

  • Римо-католицький костел, вул. Вовчинецька, 92;

  • Храм Матері Божої Неустанної Помочі, вул. Івасюка.

Міністерство освіти і науки України

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника

Інститут туризму

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор Інститут туризму

_________________В.С. Великочий

2011р

Контрольний текст

тематичної пішохідної екскурсії

«Духовними стежками Івано-Франківська»

м. Івано-Франківськ

2009 рік

Вступне слово

Доброго дня, любі друзі! Сьогодні ми з Вами маємо чудесну можливість ознайомитися з м. Івано-Франківськом, долучитися до його сакральної спадщини, так би мовити, пізнати душу славного міста Станіславова – його святинь.

Івано-Франківськ – європейське місто, яке є одним з відомих економічних, культурних та архітектурних центрів Західної України. В Івано-Франківську є вишукані зразки барокко, що зачаровують своєю особливістю. Архітектурна спадщина міста має давні європейські корені і є ознакою центральноєвропейської ідентичності.

Сакральні об’єкти м. Івано-Франківська займають особливе місце в історико-культурній спадщині регіону. Визначний характер храмового будівництва знайшов тут поєднання з народними будівельними традиціями, що своїм корінням сягають давніх часів. Відвідування сакральних об’єктів (храмів, церков, монастирів тощо) набирає все більшої популярності, адже кожна свідома віруюча людина прагне детальніше ознайомитися з сакральною спадщиною людства і таким чином наблизитися до розуміння власної релігії.

Впродовж нашої екскурсії ми відвідаємо низку визначних об’єктів сакральної спадщини Івано-Франківська. Першим серед яких стане Храм Різдва Пресвятої Богородиці, або ж "Університетська церква" – храм в традиційному Галицькому стилі XX-го століття, що служить не тільки для парафіян, але й для студентів Прикарпатського Національного Університету ім. Василя Стефаника, який знаходиться фактично навпроти храму.

Досить цікавим об’єктом екскурсії є Церква євангельських християн-баптистів, що також відома як «Дім Молитви» або костел «Аве Марія» по вул. Гординського. Оновлена у 2001 році, церква сяє сонячними кольорами, приваблюючи кожного хто проходить біля неї.

Наступною сакральною пам’яткою на нашому маршруті є Греко-католицький катедральний собор Святого Воскресіння Христового 1753-1763 рр. Будівництво первісного єзуїтського костелу в місті розпочалося в 1720 році, завершилося в 1729 році – тоді у ньому відбулося перше богослужіння. Художнє оформлення собору відзначається високомистецьким живописом, який виконали відомі українські художники А.Манастирський та М. Сосенко. Багатий декор інтер'єру доповнює барочна скульптура головного вівтаря, де зображені фігури ангелів, святих і апостолів.

Далі ми відвідаємо Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії, що також знаходиться на майдані Шептицького. Костел є зразком барокової культової архітектури з деякими рисами Ренесансу, будівничі вбачали художню довершеність споруди в просторі та лаконічності.

Сподіваюся, не мало задоволення принесе Вам і знайомство з Покровським кафедральним собором УАПЦ , або як його ще називають в народі – Голубою церквою. Церква є взірцем барочного стилю. На сьогодні реставрацію Вірменської церкви закінчено. Кожен може зайти до храму і порівняти збережені старі розписи із відреставрованими.

Ще однією цінною сакральною пам’яткою на нашому шляху буде Монастир сестер Василіянок, історія якого сягає другої половини ХVІІІст.

Також впродовж нашої захопливої екскурсії Ви будете мати можливість ознайомитися з такими пам’ятками як Свято-Троїцький кафедральний собор на вул. Грюнвальдській, Церква святого Обручника Йосифа та Римо-католицький костел на вул. Вовчинецькій. А завершенням екскурсії стане відвідання чудового Храму Матері Божої Неустанної Помочі на вул. Івасюка.

Дорогі друзі, надіюся, що екскурсія «Духовними стежками Івано-Франківська» не залишить Вас байдужими! Отож зараз ми можемо перейти до огляду нашого першого об’єкту – Храму Різдва Пресвятої Богородиці.