Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Д-3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
872.96 Кб
Скачать

2.3. Роль іноземних банківських інвестицій у зростанні добробуту і рівня життя населення.

У своєму аналізі ми стверджуємо, що процеси глобалізації світової економіки не могли і не зможуть обминути ні Україну, ні її фінансово-банківську систему, особливо з огляду на відкритість вітчизняної економіки. Банківська система України перебуває в процесі прискорення інтеграції шляхом розширення присутності в ній іноземного капіталу. На нашу думку, безпечна присутність банків з іноземним капіталом у вітчизняній банківській системі цілком відповідає інтересам розвитку національної економіки, сприяє залученню іноземних інвестицій та розширенню ресурсної бази соціально-економічного розвитку. В свою чергу залучення іноземних інвестицій та співпраця з іноземними інвесторами є одним із головних аспектів, шо визначає напрями та пріоритети міжнародної економічної діяльності України, форми її участі в європейських інтеграційних процесах, специфіку регіональної економічної політики. Саме тому пріоритетним є вирішення питання про форми та масштаби розширення присутності іноземного банківського капіталу на вітчизняному ринку банківських послуг, яке повинно бути підпорядковане стратегічним цілям соціально-економічного розвитку України.

Досліджуючи мотиваційні аспекти іноземного банківського інвестування з погляду його значення для сучасної вітчизняної економіки, відзначимо той факт, що для досягнення стабільного економічного зростання і забезпечення відповідних високих показників господарського розвитку держави чи її окремого регіону, необхідно, щоб фінансові інститути, які знаходяться на відповідній території, збільшували обсяги, рентабельність капіталу, а також масштаби наданих банківських продуктів і послуг. Головний критерій їхньої ефективності - здатність виробляти якісні і доступні банківські продукти, збільшувати обсяги їх реалізації, досягати зростання прибутків. Адже прибутковість банків - це й нарощування податкових платежів до бюджету та соціальних відрахувань, і розвиток регіональної інфраструктури, і адаптація нових технологій, інновацій та систем менеджменту до вітчизняних умов.

Отож, іноземні банківські інвестиції є сьогодні тим ресурсом, який у найближчій перспективі, може найвагоміше сприяти підвищенню ефективності функціонування українських банків, а в свою чергу і підприємств, а відтак і розвитку відповідних територій та міст, поліпшенню соціального захисту громадян. Існує тісна кореляція між обсягами залучених іноземних банківських інвестицій і показниками економічного розвитку та темпами формування ринкового середовиша. Нагромадження капіталу є основним засобом забезпечення інноваційного розвитку економіки, інвестування в інфраструктуру, соціальну сферу, зокрема, в освіту, створення передумов для виникнення переваг економії масштабу.

Як нами досліджено, проблематика банківського іноземного інвестування в національну економіку викликає численні дискусії у середовищі фахівців і вчених. У результаті з'являються контраверсійні, протилежні точки зору на сутність і значення іноземних банківських інвестицій, їхню роль в економіці держави та в процесах міжнародної інтеграції. З одного боку, простежується потужна лінія на "канонізацію" іноземних банківських інвестицій та іноземних інвесторів, з посиланням на ту винятково важливу роль, яку вони відіграють в економічному житті нашої держави, а саме проведенні ринкових реформ, становленні демократичного суспільства, досягненні соціальних стандартів західноєвропейських країн. З другого - існує підґрунтя для трактування іноземних банківських інвестицій як чинника поглинання внутрішнього ринку західним капіталом, своєрідної форми експансії фінансовими установами, що спричиняє перерозподіл світового багатства на користь високорозвинених держав.

Безумовно, у світовій економіці іноземне інвестування пов'язане із взаємним виграшем. Інвестор дістає доступ до ринків дешевої робочої сили чи сировини, збуту продукції, зменшує свої ризики шляхом міжнародної диверсифікації капіталу. Сторона, яка приймає іноземні інвестиції „вирішує низку соціально-економічних проблем” [10, С.108-117].

Ми констатуємо, що нині банківська система України повністю відкрита для входження іноземного капіталу, оскільки чинне законодавство дає можливість створювати в Україні банки із 100% іноземним капіталом. Нині до числа основних інвесторів на ринках України входять середні за світовими масштабами регіональні європейські банки. Що ж стосується глобальних інвесторів, то нами виявлено, що найбільші банки світу мають тенденцію уникати посткомуністичного українського регіону. Очевидний виняток - це Citigroup, найбільший у світі банк. Протягом 2006-2007 років в Україні кількість банків з іноземним капіталом продовжувала збільшуватись [4,C.16] (табл. 2.2.).

Таблиця 2.2.

Банки з іноземним капіталом в Україні, 2002-2008 рр. [49,С.25].

(на початок року)

Показники

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

Кількість зареєстрованих банків

195

189

182

179

181

186

193

198

Кількість банків, які мають ліцензію НБУ та надають звітність

153

152

157

158

160

165

170

175

Банки з іноземним капіталом

Кількість банків

22

21

20

19

19

23

35

47

у тому числі із 100% іноземним капіталом

7

6

7

7

7

9

13

17

Статутний капітал, млн. грн.

725

946

1 046

1 152

1 630

3 602

10 023

12 922

у тому числі із 100% іноземним капіталом, млн. грн.

225

265

365

414

689

1 056

2 045

3 694

Статутний капітал діючих банків у гривневому еквіваленті, млн. грн.

3 666

4 576

6 003

8 116

11 605

16 111

26 372

31 010

Частка іноз.капіталу в статуному капіталі діючих банків, %

13,3

12,5

13,7

11,3

9,6

19,5

27,6

35,0

Таким чином, іноземний капітал займає дедалі вагоміше місце у вітчизняній банківській системі. І загалом підвищення його ролі позитивно впливатиме на розвиток банківської системи в цілому, внаслідок посилення міжбанківської конкуренції. Cтаном на 2006 рік в Україні було 35 банків з іноземним капіталом (18,1% від загальної кількості діючих). Із них 13 (6,7 від загальної кількості діючих) — зі 100% іноземним капіталом. Це — «Райффайзенбанк Україна» (Австрія); «Сітібанк Україна» (США); «Каліон Банк Україна» (Франція); Банк «Пекао» (Україна) (Польща); «ІНГ Банк Україна» (Нідерланди); «ХФБ Банк Україна» (Німеччина); Прокредитбанк (Німеччина, США та Великобританія); Міжнародний іпотечний банк (США); Внешторгбанк (Росія); Банк «Ренесанс Капітал» (Нідерланди); БМ Банк (Росія та Швейцарія), Міжнародний іпотечний банк. Станом на січень 2008 року було 47 банків з іноземним капіталом (23,7 % від загальної кількості діючих), в тому числі 17 банків із 100% іноземним карталом (8,6 від загальної кількості діючих) [49,С.25].

Нами виявлено, що основними мотивами входження іноземних банків на український ринок є ринкові (захоплення нових ринків та отримання вищих прибутків) та регуляторні чинники. На ранній стадії входження їхня основна діяльність зводилася до обслуговування клієнтів з материнської країни, тобто іноземний капітал підтримує передусім діяльність іноземного бізнесу, розширюючи тим самим його присутність на території країни і створюючи умови для експорту з неї прибутків. Згодом основним мотиваційним чинником є одержання ринкових переваг - потужні іноземні банки, продаючи більш складні послуги, легко залучають кращих клієнтів, тим самим несуть нижчі ризики, чим ускладнюють конкуренцію для решти банків, у тому числі вітчизняних.

Необхідно наголосити і на такому мотиві, яким керуються іноземні банки в своїй експансії на східноєвропейські ринки, як прагнення зберегти свою незалежність та утримати будь-якою ціною позиції на ринку. Це стосується передусім середніх за розмірами західноєвропейських банків, котрим не вдається збільшити обсяг операцій в Західній Європі через конкуренцію та обмеженість вільних ресурсів. Зрештою, мотивом також може бути присутність заради самої присутності. Банки, що претендують на статус глобальних гравців, схильні «відзначатися» в багатьох країнах світу з тим, аби мати перевагу «всюдисущості» в зонах реальної інтенсивності свого бізнесу.

Між тим чи не найголовнішим чинником привабливості національної банківської системи для іноземних банків є отримання більш високого прибутку за умови прийнятного ризику. Частка іноземного капіталу залежить від величини банківської чистої маржі, прибутковості банківського сектору, кредитоспроможності країни, економічної та політичної стабільності, торговельних зв’язків, особливостей банківських систем, економічних чинників (ВВП на душу населення, рівень інфляції, реальні процентні ставки). Узагальнення світового досвіду показує, що чим істотнішою є присутність іноземних банків на ринку фінансових послуг, тим менше чутливими вони стають до зовнішніх та портфельних шоків. Причому зі зростанням сукупної іноземної присутності у банківському секторі даної країни, чутливість до шоків і проциклічність банків у ній зменшується. У більшості випадків присутність іноземного банківського капіталу є потужнішою за низького рівня оподаткування та низького рівня концентрації у банківській сфері. Тому Україні сьогодні потрібно активніше вживати заходів щодо підвищення рівня концентрації національного банківського капіталу.

Ми вважаємо, що нині вагомими перешкодами для залучення іноземних банківських інвестицій в Україну є: нестабільність правового режиму; невиконання урядом своїх обіцянок; відсутність підтримки з боку влади; корупція; занадто довгі процедури одержання необхідних дозволів; нестабільність і величезний обсяг державного регулювання; невизначеність економічного середовища; сильний податковий тиск; труднощі у визначенні чітких умов одержання права власності; занижені можливі рівні прибутку; нестабільність політичного середовища; обмеженість інфраструктури; бюрократизм і корупція в місцевих і центральних органах влади; повільне просування податкової реформи; складні податкові процедури; складні і не зрозумілі ліцензійні, сертифікаційні і митні процедури; відсутність простих процедур викупу землі; недостатня прозорість процесу приватизації; недостатній захист прав інтелектуальної власності; відсутність незалежної судової влади тощо.

У контексті впливу іноземних банківських інвестицій на зростання добробуту українського населення необхідно виокремити такі аспекти:

1. Збільшення кредитних ресурсів і можливості надання іноземними банками масштабних кредитів сприяє покращенню рівня фінансового забезпечення українського населення та громадян-підприємців.

2. Приплив іноземних банківських інвестицій „провокує” розширення доступу громадян до дешевих кредитних ресурсів, підвищення якості послуг, а також застосування комплексного обслуговування різних клієнтів. Адже, чим більша кількість на ринку кредитних ресурсів, тим ширший вибір має потенційний клієнт і тому ці ресурси стають дешевшими.

3. Висока надійність, стабільність та репутація іноземних банківських установ, які тривалий час здійснюють свою діяльність на світових ринках, сприяє підвищенню довіри вкладників до них. Великі іноземні банки не мають капіталізаційних проблем порівняно з вітчизняними малими банківськими установами, володіють значними активами та капіталами, що сприяє підвищенню надійності банківських вкладів. В свою чергу, такі банківські установи вимагають від українських клієнтів дотримання податкової дисципліни, фінансової прозорості діяльності та інших умов передбачених європейськими стандартами.

4. Позитивними моментами іноземних банківських інвестицій у царині підвищення народного добробуту також є звуження можливості для відмивання брудних коштів, надання поштовху до розвитку конкуренції, підвищення якості кредитного аналізу, використання високоякісних скорингових систем для аналізу клінтської бази.

5. Іноземні банківські інвестори приносять на вітчизняний ринок нові робочі місця, що сприяє зниженню рівня безробіття населення нашої держави. Разом з новими технологіями іноземні банківські інвестиції приносять креативні фінансові рішення, високі стандарти ведення бізнесу та сприяють розширенню спектра банківських послуг, що безсумніву позитивно впливає на рівень життя громадян.

6. Банки з іноземним капіталом обслуговуюючи великих вітчизняних експортерів, надають їм можливість виходу на міжнародну арену, що особливо актуально для України, яка завершує останні юридичні формальності щодо вступу у СОТ, та інтеграції у Євросоюз [58, с.137-139].

Важливо наголосити на тому, що коли приплив іноземних банківських інвестицій належним чином регулюється та контролюється, структура банківської системи покращується, банки отримують більше стимулів для виходу на міжнародні фондові ринки, динамічніше розвиваються місцеві фондові ринки, стає ефективнішим трансмісійний механізм грошово-кредитної політики, а процентна ставка знижується. При цьому розвивається ринок іноземної валюти; вдосконалюється ризик-менеджмент в банках (використання інструментів хеджування, розширення можливості кредитування надійних агентів у іноземній валюті тощо); зменшуються можливості короткострокового надходження капіталу в країну - через більш гнучкий обмінний курс, контроль, моніторинг); посилюється роль монетарної політики (розвиток міжбанківського ринку, посилення ролі процентної ставки, взаємодії монетарної та фіскальної політик тощо).

Проведений нами аналіз показав, що іноземний банківський капітал не несе тих витрат, які пов’язані з виконанням неформальних обов’язків місцевих банків перед політичними структурами та участю у тіньових механізмах. Прихід іноземних банківських інвестицій корелюється зі зниженням чистої маржі національних банків. Що менше перешкод для приходу іноземного банківських інвестицій, то менша маржа у національних банків, то більші накладні витрати, зумовлені необхідністю підвищення заробітної плати, а також вища управлінська та організаційна ефективність. Таким чином, враховуючи досвід інших країн, в Україні під впливом іноземного банківського капіталу можна очікувати створення якісного нового фінансово-економічного середовища, виникнення нових можливостей і водночас нових проблем.

У ході аналізу ми дійшли висновку, що доцільність подальшого зростання присутності іноземних інвестицій у банківській системі країни зумовлена такими головними об’єктивними потребами:

- подальшої монетизації економіки та абсорбування додаткової грошової маси банківською системою;

- підвищення рівня кредитування економіки як передумови необхідних структурних зрушень;

- доведення рівня іноземних інвестицій на душу населення до показника сусідніх східноєвропейських країн;

- прискореного розвитку фінансових ринків;

- прямого використання сучасних банківських технологій та досвіду банківського менеджменту як передумов подальшої інституціалізації національної фінансової системи;

- підвищення конкурентоспроможності та керованої інтеграції у глобальний економічний простір.

На основі аналізу літератури нами виявлено, що додатковими чинниками, які свідчать про корисність розширення допуску іноземних банківських інвестицій до вітчизняної банківської системи. є такі [19, С.13]:

- розширення спектра банківських послуг і підвищення їх якості;

- зниження рівня процентних ставок за кредитами;

- зменшення впливу внутрішніх шоків на стабільність функціонування банківської системи;

- підвищення міжнародного фінансового рейтингу України та збільшення обсягів іноземних інвестицій у її економіку;

- оптимізації інституційної структури вітчизняної банківської системи та наближення її до стандартів країн із розвиненою ринковою економікою;

- збільшення припливу іноземного банківського капіталу в Україну з огляду на підвищений попит на ресурси з боку реального сектора вітчизняної економіки та неможливість задовольнити ці потреби за рахунок внутрішніх джерел;

- активізації участі в об’єктивних світових глобалізаційних процесах із можливістю врахування та попередження (недопущення) негативних їх наслідків для вітчизняного банківського сектора.

Водночас залучення іноземного капіталу несе й серйозні загрози і проблеми не лише для банківської системи, а й для вітчизняної економіки (передусім її галузевої структури) та економічної безпеки держави в цілому. Формальні і неформальні критерії та цілі діяльності банків з іноземним капіталом не обов’язково збігаються з національними цілями соціально-економічного розвитку. Різке зниження частки національного банківського капіталу може призвести до ситуацій, коли певні сфери економіки будуть позбавлені кредитів, бо акціонери банків з іноземним капіталом завжди інвестуватимуть у ті галузі і в тих країнах, де прибуток і безпека є вищими. Особливо це стосується сфер української економіки, пов’язаних із видобутком та первинною переробкою мінерально-сировинних ресурсів, попит на які на світових ринках, незважаючи на певні коливання, був, є і буде. Хоча Україна зацікавлена в прискореному розвитку на інноваційній основі і в якнайшвидшій постіндустріалізації. Виникнення загрози для економічної безпеки країни можливе через неконтрольований та масовий відплив капіталу та фінансових ресурсів за кордон. Початковий приплив іноземного капіталу у вигляді відкриття філій та особливо — придбання нерезидентами частки або всього статутного капіталу вітчизняних банків з часом може призвести до серйозного відпливу ресурсів з країни та виведення за кордон отримуваних доходів.

Отже, поступовий прихід на вітчизняний ринок першокласних іноземних банків та залучення іноземних банківських інвестицій є стимулювальним чинником підвищення рівня конкурентоспроможності банківської системи України. Це сприятиме забезпеченню стабільного фінансового розвитку банківського сектора, високому рівню його ліквідності і стійкості. Запорукою цього стане значна концентрація вітчизняного банківського капіталу, динамічний розвиток реального сектору економіки, а також зростання добробуту і рівня життя населення.