Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (Михайловська).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
3.69 Mб
Скачать
  1. Центральні банки 311

  2. Франції)- Центральні банки цих країн виникли на базі найбільших комерційних банків, у яких з розвитком кредитної системи відбувалася концентрація банкнотної емісії;

  3. 2) директивний - держава приймала рішення про заснування центрального банку, закріпивши за ним з моменту створення монопольне право випуску грошей у країні, наділивши його також функціями регулювання діяльності комерційних банків та грошово-кредитного регулювання економіки (Федеральна резервна система США, Резервний банк Австралії, Національний банк України).

  4. Ряд авторів у своїх дослідженнях [2, 3, 4, 5, 6] стверджують, що сутність центрального банку найбільш доцільно розглядати саме через призму його основних функцій.

  5. Як вважає О.В. Дзюблюк [5, с 103], на першій стадії аналізу цілком прийнятною є власне оцінка основних функцій центрального банку, що визначають його сутність та специфіку, а на другій - дослідження генезису вказаних функцій з огляду на їх роль в організації грошово-кредитних відносин суспільства.

    1. Реалізація грошово-кредитної

    2. ПОЛІТИКИ


  6. З урахуванням вищевикладеного на першій стадії аналізу найбільш прийнятним видається застосування традиційного підходу до розгляду діяльності центрального банку, що передбачає виділення чотирьох базових функцій (рис. 10.1.).

  7. Рис. 10.1. Функції центрального банку.

  8. Усі зазначені функції є притаманними центральним банкам у країнах з розвинутою ринковою економікою, де діє дворівнева банківська система, що виявляє можливості її верхнього рівня ефективно організовувати діяльшість банківських установ і забезпечувати потреби всіх суб'єктів ринку у кредитно-розрахункових та інших послугах відповідних інститутів.

  9. Функція "емісії готівки й організації грошового обігу" пов'язана з монопольним правом центрального банку на випуск банкнот - законих платіжних засобів, на території даної країни.

  10. Тема 10 Центральні банки 313

  11. Згідно Європейського економічного і валютного союзу з 1 січня 2002 р - на території країн, які запровадили євро були емітовані в готівковий пбіг євробанкноти і євромонети. Євро стала єдиною валютою на території країн Європейського союзу.

  12. В Україні емісійним центром готівкового обороту виступає Націо­нальний банк України, який із завершенням у 1996 р. грошової реформи емітує в обіг національну валюту - гривні та копійки. Як емісійний центр країни він має повноваження у сфері організації і регулювання готівкового грошового обороту.

  13. функція "банк банків" полягає в кредитно-розрахунковому обслуговуванні центральним банком усіх інших банківських установ країни та здійснення банківського регулювання й нагляду за ними. Ця функція передбачає діяльність центрального банку як міжбанківського розрахункового центру та кредитора останньої інстанції.

  14. Центральні банки у переважній більшості країн не вступають у безпосередні взаємовідносини з підприємствами, організаціями і населенням, а впливають на економічні процеси опосередковано-через систему комерційних банків, здійснюючи відповідне обслуговування останніх.

  15. Участь центрального банку у розрахунковому обслуговуванні комерційних банків може мати різні форми.

  16. Централізована система передбачає здійснення міжбанківських розрахунків через рахунки комерційних банків, відкриті в центральному банку. Децентралізована система передбачає два варіанти розрахунків:

  17. через приватні розрахунково-клірингові центри з проведенням остаточних розрахунків (сальдо взаємких міжбанківських вимог та зобов'язань) через центральний ба>ік;

  18. через кореспондентські рахунки, які комерційні банки відкривають один в одного.

  19. У багатьох країнах світу, крім централізованої платіжної системи, функціонують децентралізовані системи. Наприклад, у США поруч із Централізованою платіжною системою Ред \¥іге, що належить ФРС і за якою кожний федеральний резервний банк є водночас розрахунковою палатою для банків свого округу, функціонує децентралізована система міжбанківських клірингових розрахунків - СШР8 (Сіеагіид Иоше ІпІегЬапк Раутепїз Зузіет).

  20. В Україні Національний банк запровадив загальнодержавну Систему електронних міжбанківських розрахунків, що забезпечує здійснення Розрахунків на всій території країни.

  21. Участь центрального банку в кредитному обслуговуванні комерційних банків має багатогранне функціональне призначення:

  • кредити центрального банку ~ це один з інструментів впливу банку на грошовий обіг. Зростання обсягу наданих кредитів збільшує грошову базу й розширює пропозицію грошей, тоді як зниження обсягу кредитів зменшує грошову базу і звужує про­позицію грошей. Кредитна діяльність центрального банку впливає також: на рівень ринкових процентних ставок;

  • центральний банк виконує роль кредитора останньої інстанції і надає комерційним банкам короткостроковий кредит для підтримки їх ліквідності;

  1. > кредити центрального банку - це засіб урегулювання міжбанківських розрахунків і забезпечення таким чином безпере­бійного функціонування платіжної системи.

  2. Центральні банки використовують різні способи кредитування (рефінансування) комерційних банків. Так, наприклад, надання ломбардних кредитів може відбуватися за двома методами:

  1. прямий метод. Центральний банк надає кредит безпосередньо банку, який подав кредитну заявку, під фіксовану процентну ставку;

  2. тендерний (аукціонний) метод. Банки - потенційні позичальники подають кредитні заявки центральному банку, який організовує торги.