Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (Михайловська).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
3.69 Mб
Скачать
  1. 6 Туган- Барановський МІ. Паперові гроші і метал. -СПб, 1916. 7. ФрідманМ. Кількісна теорія грошей. - М., 1996.

  2. Тема 8

  3. КРЕДИТУ РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

  4. О План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Теорії кредиту. Необхідність, суть та функції кредиту.

  2. Види кредиту.

  1. 8.3. Сутність, організація та технологія банківського кредитування.

  2. 8.4. Роль кредиту в умовах розвитку національної економіки та його межі.

  3. У світовій економічній науковій думці обґрунтовуються і визначаються дві концепції теорії кредиту - натуралістична і капіталоутворююча.

  4. Основоположниками натуралістичної теорії кредиту були англійські економісти А. Сміт (1723-1790) і Д.Рікардо (1772-1823).

  5. Найважливіші положення натуралістичної теорії кредиту: > об'єкт кредиту - натуральні блага (матеріальні цінності), а не гроші;

  6. > кредит - спосіб перерозподілу існуючих у певному суспільстві цінностей, тому що це рух натуральних речовин;

  7. > банки - це посередники, які не відіграють ролі у створенні кредиту;

  8. > відсутня роль кредиту у сприянні розширеного капіталістич­ного відтворення;

  9. > відсутнє з'ясування різниці між позичковим і реальним капіталом, позичковий капітал розглядається лише як відобра­ження нагромадження реального капіталу.

  10. Таким чином, представники натуралістичної теорії розглядали кредит як засіб перерозподілу матеріальних цінностей у натуральній формі, не визначаючи ролі банків у створенні кредиту. Проте слід зазначити заслугу представників натуралістичної теорії в обґрунтуванні ряду положень щодо кредиту:

  • кредит сам собою не може створювати реального капіталу, який виникає тільки у процесі виробництва;

  1. > кредит залежить від прибутку, не створює реального капіталу. Основоположниками капіталоутворюючої теорії кредиту були

  2. англійські економісти Дж. Ло (1671-1729), Г. Маклеод (друга половина XIX століття), австрійський економіст Й. Шумпетер та німецький економіст А. Ган (XX століття).

  3. Основні положення капіталоутворюючої теорії кредиту:

  • кредит може створювати багатства і капітал, з ним ототожнюються гроші;

  • банки - не посередники, вони відіграють значну роль у створенні кредиту і капіталу;

  • кредит і банки - вирішальні фактори розвитку виробництва, здатні запобігти економічним кризам, інфляції, забезпечити процвітання суспільства.

  1. Проте помилковість концепції цих економістів полягала у виправданні експансії та інфляції. Раціональні положення капіталоутворюючої теорії кредиту були використані Дж.Кейнсом, який відмовився від ідеї щодо безмежних капіталотворчих можливостей кредиту та банків і вважав, що поряд з кредитними інструментами слід використовувати інші заходи для регулювання економіки.

  2. Кредит - від лат. сгеСіпдш - позичка, сгесіо - вірю [1, с.238].

  3. У науковій літературі можна виділити декілька підходів до визначення поняття категорії кредиту.

  4. Наприклад, М.П.Денисенко визначає: "кредит-позичковий капітал банку у грошовій формі, що передається в тимчасове користування

  5. на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання. Це форма руху позичкового капіталу" [4, с 78].

  6. М.М. Александрова, С. О. Маслова визначають кредит як об'єктивну вартісну категорію, складову частину товарно-грошових відносин, а його необхідність викликана існуванням товарно-грошових відносин [1, с 196]. В.Д. Лагутін дає таке визначення: "кредит - це форма прояву кредитних відносин, форма руху позичкового капіталу" [6, с 14].

  7. Аналіз різних точок зору зарубіжних та вітчизняних авторів щодо визначення поняття кредиту дав можливість розкрити цю категорію через визначення, запропоноване Б.С. Івасів [3, с.268] - "кредит - це економічні відносини, що виникають між кредиторами і позичаль­никами з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та вико­ристання їх на умовах повернення й оплати".

  8. Таким чином, кредитні відносини функціонують у системі економічних відносин.

  9. У сучасних умовах кредитні відносини набувають розвитку між:

  • господарюючими суб'єктами;

  • банками та населенням,

  1. > підприємствами, організаціями, господарюючими суб'єктами, з одного боку, та населенням, з іншого;

  • фізичними особами;

  • державою, банками та окремими господарюючими суб'єктами.

  1. У зв'язку з тим, що у позичку може надаватися вартість у грошовій та товарній формах, складовими кредитних відносин є:

  • кредитно-грошові відносини;

  • кредитно-товарні відносини.

  1. Позичковий капітал - це капітал, що віддається власником у позичку і забезпечує надходження прибутку у вигляді процента.

  2. За висновками ряду науковців [3,4], позичковий капітал - це:

  • капітал - власник. Особливість полягає в тому, що він передається в тимчасове користування промисловому або торговому капіталу і повертається після закінчення терміну позички;

  • капітал як товар. Об'єктом купівлі-продажу є гроші не як товар, а як капітал;

  • капітал з особливою формою руху. Гроші віддаються в позику для того, щоб після закінчення терміну вони були повернуті з відсотками;