Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (Михайловська).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
3.69 Mб
Скачать
  1. Спільним між ними є те, що випуск грошей в обіг, визначається не попитом на гроші, а величиною бюджетного дефіциту. Отже, система паперово-грошового обігу базується на використанні емісії грошей на покриття бюджетного дефіциту. Таким чином, вона є неперспективною і може використовуватися лише як тимчасова, перехідна модель.

  2. Кредитний механізм емісії грошей базується на загальних принципах кредитування (поверненість, забезпеченість, платність), що створює передумови для забезпечення сталості грошей шляхом формування спеціального механізму регулювання пропозиції грошей відповідно до потреб обороту в засобах обігу. Завдяки цим перевагам системи кре­дитного обігу неминуче приходять на зміну грошово-паперовим сис­темам, як тільки економічна та фінансова ситуація в країні сприяє цьому.

  3. Грошові системи залежно від ступеня втручання держави в економічні відносини можуть бути ринковими та неритовими.

  4. У грошовій системі ринкового зразка регулювання грошового обороту відбивається через використання економічних методів впливу на обсяг, динаміку і структуру грошової маси.

  5. Неринкова грошова система характеризується наявністю обме­жень функціонування грошей (талони, картки). Регулювання грошового обороту здійснюється адміністративними методами (розмежування сфер готівкового та безготівкового грошового обороту, заборона певних грошових операцій, проведення контролю за грошовими операціями суб'єктами економічних відносин, лімітування кредитів).

  6. Грошові системи за характером регулювання валютних відносин у країні поділяються на відкриті та закриті.

  7. У відкритій грошовій системі відсутні обмеження на проведення валютних операцій юридичними та фізичними особами. Національна економіка органічно включена у світову.

  8. Грошова система закритого типу передбачає використання валютних обмежень (неконвертованістю валюти, обмеженнями ринкового механізму формування валютного курсу тощо). Такі грошові системи мають однобічну спрямованість, захищають лише внутрішній ринок навіть ціною ізоляції його від зовнішнього, а тому гальмують розвиток зовнішньоекономічних відносин, входження національних економік відповідних країн у світову. Закриті грошові системи були притаманними СРСР та країнам так званого "соціалістичного табору".

  9. Грошові системи відповідно до загальних законів функціонування грошей можуть бути саморегульованими та регульованими.

  10. Для саморегульованої грошової системи характерна дія механізму стихійного регулювання грошового обороту. Саморегульованими були системи металевого обігу. Якщо через зміну виробництва і реалізації товарів потреба у грошових знаках скорочувалася, то відповідна кількість грошей вилучалася з обігу, перетворюючись у скарб. У разі розширення виробництва і товарного обігу грошові знаки, що становили грошовий скарб, надходили в обіг.

  11. У регульованій грошовій системі порядок регулювання грошового обороту є окремим елементом грошової системи.

  12. Тема 4 Грошові системи 123

  13. 4.4. Становлення та розвиток грошової системи України

  14. Становлення України як незалежної, суверенної держави обумовило необхідність створення власної національної грошової системи.

  15. * Національна грошова система - це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні, включаючи порядок емісії національних грошових знаків. Вона регулюється законами держави та іншими юридичними актами.

  16. Національна грошова система України складалася поступово: за характером регулювання вона є перехідною від паперово-грошової, якою була в чистому вигляді протягом 1991-1993 рр., до системи кредитного обігу, від неринкової до ринкової, від закритої до відкритої. За короткий строк, що минув після проголошення незалежності України, досягнуто помітних успіхів у просуванні вказаним шляхом.

  17. Кредитно ринковий характер сучасної грошової системи України формувався поступово в процесі ринкової трансформації її економіки, розвитку грошового ринку та його інфраструктури.

  18. Організаційно-правові засади створення грошової системи України були закладені в Законі України "Про банки і банківську діяльність" від 20 березня 1991 року. Цей закон надавав монопольне право Націо­нальному банку України здійснювати емісію грошей на території України та організовувати їх обіг, забезпечувати стабільність грошей, проводити єдину грошово-кредитну політику.

  19. Однак було б помилковим важати, що з прийняттям цього закону почала функціонувати власна грошова система. Оскільки до кінця 1991 року Україна входила до складу СРСР, не мала власного емісійного центру, можливостей впливати на сталість грошей, на перелив грошових ресурсів через кордон, використовувала гроші, що емітувалися союзним Держбанком.

  20. Тому першим практичним кроком щодо створення власної грошової системи можна вважати вихід України зі складу СРСР, коли 10 січня 1992 року були запроваджені українські кугґоно-карбованці багато­разового користування як доповнення до карбованцевої грошової маси.

  21. Таким чином в січні 1992року розпочалася грошова реформа в Україні, яка закінчилася у вересні 1996р. введенням в обіг гривні, тобто реформа тривала майже 5 років. Історичні аспекти розвитку грошової реформи в Україні і створення власної національної грошової системи розкриті у темі 5 "Інфляція та грошові реформи".

  22. Головним досягненням проведення реформи було те, що вдалося

  23. утримати стабільність на грошовому, споживчому та валютному ринках.

  24. Проведення реформи прискорило рух грошей і сприяло поліпшенню стану грошово-кредитного ринку України. За рахунок збільшення строкових депозитів суб'єктів господарювання та населення зросла ліквідність комерційних банків. Накреслилась тенденція до зростання обсягів довгострокового кредитування. Поліпшилась структура грошової маси. Прискореними темпами відбувалось залучення коштів населення на депозити в комерційних банках. Ця тенденція зберігалась під час реформи і після її закінчення.

  25. За період, що минув, досягнуто значних успіхів у плані формування грошової системи. Сьогодні українська держава в особі Національного банку України досить успішно регулює пропозицію грошей з метою забезпечення її стабільності. Проте процес формування ефективного механізму грошової системи України ще не закінчився.

  26. ? Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

  1. Що таке грошова система?

  2. Перелічіть та охарактеризуйте структурні елементи грошової системи.

  3. Охарактеризуйте структуру грошової системи.

  4. Дайте характеристику безготівковому обігу і безготівковим розра­хункам. У чому переваги безготівкового обігу порівняно з готівковим?

  5. У чому особливості бачення безготівкових розрахунків як цілісної економічної системи? Чи є внутрішній зв'язок між структурними компонентами системи безготівкових розрахунків?

  6. Визначіть та охарактеризуйте основні підходи до класифікації безготівкових розрахунків.

  7. Визначте принципи організації безготівкових розрахунків.

  8. Назвіть основні форми безготівкових розрахунків. Чим пояснюється різноманітність конкретних форм розрахунків, що використовуються у господарському обороті?

  9. Як здійснюється контроль за станом безготівкових розрахунків у народному господарстві України?

  1. Що таке готівковий грошовий обіг і готівкові розрахунки?

  2. Охарактеризуйте структуру системи готівкових розрахунків.

  3. Визначте основні принципи організації готівково-грошового обігу в Україні.

  4. 13. Охарактеризуйте емісійно-касову діяльність НБУ.

  5. 14. Назвіть та охарактеризуйте основні норми щодо організації та регулювання обігу готівки в Україні.

  6. 15. Що таке валютна система, її особливості?

  7. 16. Як поділяються грошові системи залежно від форми функціо- нування грошей?

  1. Які Ви знаєте види металевих грошових систем?

  1. Що таке біметалізм, його різновиди?

  1. Назвіть стадії розвитку золотого монометалізму. Дайте коротку характеристику кожній з них.

  1. Що означає та на яких засадах функціонує паперово-грошова система?

  1. Дайте характеристику системи кредитних грошей. Чим вона відрізняється від системи паперових грошей?

  1. Які особливості становлення грошової системи України?