Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (Михайловська).docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
3.69 Mб
Скачать
  1. 9.1. Сутність та функції фінансового посередництва

  2. 9.1.1. Загальні ознаки фінансового посередництва, його еволюція

  3. Протягом XX століття поширювались наукові положення, які обґрун­товували роль фінансового посередництва як одного із чинників еко­номічного розвитку.'

  4. Значний внесок у теоретичне обґрунтування фінансового посеред­ництва зробило багато економістів: А. Пігу, Й. Шумпетер, Р. Голдсмід, Дж. Стігліц та інші. Тому, на нашу думку, цікавим є дослідження еволюції ідей щодо ролі фінансового посередництва в економічному розвитку, запропоноване В.В. Замовець та С.П. Зубик [7, ст. 16].

  5. У сучасних умовах фінансові посередники посідають одне з цен­тральних місць на фінансовому ринку.

  6. Фінансові посередники - сукупність фінансових установ (банки, страхові компанії, кредитні спілки, пенсійні фонди тощо), чиї функції полягають в акумулюванні коштів громадян та юридичних осіб і подальшому їх наданні на комерційних засадах у розпорядження позичальників [6, стр.350].

  7. Таким чином, фінансове посередництво полягає в залученні фінан­сових ресурсів з метою їх подальшого розміщення у фінансові активи. В економічній літературі визначення терміна "фінансові посередники", як правило, збігається з визначенням терміна "фінансові інститути" -фінансові установи, що опосередковують рух коштів від індивідуальних інвесторів (як правило, власників заощаджень) до їх кінцевих користувачів, тобто залучаючи та розміщуючи кошти від власного імені. Проаналізуємо різні підходи щодо класифікації фінансового посередництва.

  8. В американській економічній літературі прийнято класифікувати фінансових посередників на три основні групи: депозитні інститути; договірні ощадні інститути та інвестиційні посередники [7, с 5].

  9. У вітчизняній літературі найпоширенішим є поділ фінансових посередників на дві групи:

  10. > банки;

  11. > небанківські фінансово-кредитні установи, які інколи нази­вають парабанками. .,

  12. Такі відмінності у класифікації фінансового посередництва зумов­люється двома обставинами:

  13. > відсутністю однозначного трактування самого поняття "банк ";

  14. > відсутністю загальновизнаних критеріїв класифікації всіх посередників.

  15. В європейському законодавстві банк трактується значно ширше, ніж в американському. Тому деякі з інституцій, які за європейським законодавством належать до спеціалізованих банків, наприклад інвес­тиційні банки, за американським законодавством не є такими і в літературі їх відносять до спеціалізованих небанківських інституцій (інвестиційних посередників).

  16. Критерій достовірності відносин з клієнтами теж є недостатньо чітким для класифікації, оскільки на договірних засадах працюють сьогодні, по суті, всі фінансові посередники. Більше того, виділення трьох груп посередників в американській літературі зроблено за трьома критеріями, що видається не досить коректним.

  17. На нашу думку, більш правомірним є розгляд фінансового посеред­ництва як фінансово-кредитної системи, яка залучає фінансові ресурси з метою їх подальшого розміщення у фінансові активи.

  18. За цим критерієм фінансових посередників доцільно класифікувати так:

  19. 9.1.2. Функції фінансового посередництва

  20. Найбільш повно й точно розглянуто функції фінансових посередників у працях українських економістів В.В. Замовця та СП. Зубика [7].

  21. Функції фінансового посередництва, як зовнішній прояв його властивостей у системі економічних відносин випливають з унікальної ролі, яку покликано виконувати фінансове посередництво в економічному розвитку [7, с 18].

  22. Суть та роль фінансового посередництва в економіці держави найбільш повно розкривається в його функціях.

  23. Аналіз ряду економічних досліджень [1, 3, 4, б, 7] надав змогу розглянути функції фінансового посередництва за такою схемою (рис. 9.1).

  24. Дамо характеристику основних трьох груп функцій фінансових посередників.

  1. Функції, що характеризують роль і значення фінансового посеред­ництва в економіці, полягають у зростанні обсягів інвестицій, поліпшенні їх структури та зниженні вартості:

  • активізація механізмів трансформації заощаджень в інвес­тиції шляхом підвищення інвестиційної активності індивідуальних інвесторів. Ця фудкція виконує завдання забезпечення додаткового обсягу інвестицій у виробництво національного продукту;

  • активізація процесів перерозподілу та мобільності капіталів шляхом фінансового забезпечення нових та ефективних видів економічної діяльності за рахунок вилучення капіталів із традиційних сфер засто­сування;

  • зниження процентних ставок шляхом збільшення надходження ресурсів на фінансові ринки через фінансових посередників, що спричиняє зниження вартості залучення капіталів для реального сектора економіки.

  1. Функції як специфічні завдання, що виконуються фінансовими посередниками в рамках конкретного виду економічної діяльності:

  • подолання бар 'єрів невизначеності, у зв'язку з тим, що з погляду індивідуального інвестора фінансові посередники - це відносно відкриті установи, вірогідність шахрайства яких є набагато нижчою, ніж підпри­ємств реального сектора. У рамках цієї функції фінансові посередники забезпечують подолання психологічних бар'єрів, залучаючи не схильних до ризику інвесторів до інвестиційних процесів;

  • професійний вибір об'єктів інвестування шляхом проведення аналізу інформації про об'єкти інвестування на предмет потенційної прибутковості й ризику вкладання коштів та професійний вибір най-привабливіших об'єктів інвестування;

  • економія на масштабах операцій - кожен окремо взятий інди­відуальний інвестор у разі ведення ним операцій на фінансових ринках самостійно (наприклад, надання позик), змушений зазнавати значних трансакційних витрат у процентному відношенні до отриманих доходів (оплачуючи послуги брокерів, нотаріусів, оцінювачів та ін.). Фінансові

  • Рис. 9.1. Схема основних функцій фінансового посередництва.

  • посередники роблять ці витрати для індивідуальних інвесторів несут­тєвими по щодо отриманих доходів;

  • диверсифікація активів та уникнення ризиків інвестування -інвестування у велику кількість фінансових активів (надання кредитів великій кількості позичальників або придбання цінних паперів багатьох клієнтів) забезпечує суттєве зниження ризиків інвестування для інди­відуальних інвесторів;

  • моніторинг та управління ризиками інвестування - функція, яка полягає в постійному моніторингу фінансового стану об'єктів інвестування й оперативному регулюванні зростання інвестиційних ризиків. Ця функція є логічним продовженням функції відбору об'єктів інвестування;

  • контроль за діяльністю позичальників - ця функція тісно переплітається з функцією моніторингу та управління ризиками.

  • 3. Функції інформаційного посередництва: