Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ESPD 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
626.18 Кб
Скачать

3.4.2 Символи процесу

Основний символ процесу.

Символ відображає функцію обробки даних будь-якого виду - вико­нання певної операції або групи операцій, що змінюють значення, форми або розміщення інформації, або визначення, в якому з декількох напрямів потоку слід рухатися (рис. 3.4).

Специфічні символи процесу

Обумовлений процес. Символ відображає обумовлений процес, який складається з од­нієї або декількох операцій або кроків програми, визначений у іншому місці - в підпрограмі, модулі (рис. 3.5, а).

Ручна операція. Символ відображає будь-який процес, що виконується людиною (рис. 3.5, б).

Підготовка. Символ відображає модифікацію команди або групи команд з метою дії на деяку наступну функцію – установка перемикача, модифікація індексного регістра або ініціа­лізація програми (рис. 3.5, в).

Рішення. Символ відображає рішення або функцію перемикаючого типу з одним вхо­дом і рядом альтернативних виходів, з яких тільки один може бути активізований після обчис­лення умов, визначених всередині цього символу. Відповідні результати обчислень можуть бути записані поряд з лініями, що відображають ці шляхи (рис. 3.5, г).

Паралельні дії. Символ відображає синхронізацію двох або більше паралельних операцій (рис. 3.5, д).

Межа циклу. Символ складається з двох частин і відображає початок і кінець циклу. Обидві частини символу мають один і той же ідентифікатор. Умови для ініціалізації, приро­сту, завершення і т.д. поміщаються всередині символу на початку або в кінці залежно від розміщення операції, що перевіряє умову.

Приклад синхронізації декількох паралельних операцій показаний на рис.3.6

Процеси C, D, Е не можуть початися до тих пір, поки не завершиться процес А; аналогі­чно процес F повинен чекати закінчення процесів В, С і D, проте процес С може початися і (або) завершитися раніше, ніж відповідно почнеться і (або) завершиться процес D.

Приклад використовування меж циклу показаний на рис. 3.7.

3.4.3 Символи ліній

Основний символ лінії

Символ відображає потік даних або управління (рис. 3.8). В разі необхідності або для зручності читання і розуміння можна використовувати стрілки-покажчики.

Специфічні символи ліній

Передача управління. Символ відображає безпосередню передачу управління від одного процесу до іншого. Тип передачі управління повинен бути названий усередині символу - наприклад, запит, виклик, подія (рис. 3.9, а).

Канал зв'язку. Символ відображає передачу по каналу зв'язку (рис. 3.9, б).

Пунктирна лінія. Символ відображає альтернативний зв'язок між двома або більше символами. Символ використовують також для обводу анотованих ванних ділянок (рис. 3.9, в).

3.4.4 Інші специфічні символи

З'єднувач. Символ відображає вихід в частину схеми і вхід з іншої частини цієї схеми і використовується для обриву лінії і продовження її в іншому місці. Відповідно символи-з'єднувачі повинні мати одне і те ж унікальне позначення (рис. 3.10, а).

Термінатор. Символ відображає вихід в зовнішнє середовище і вхід з зовнішнього середовища - початок або кінець схеми програми, зовнішнє використання і джерело або пункт призначення даних (рис. 3.10, б).

Коментар. Символ використовують для додавання описових коментарів, пояснюючих записів або приміток. Пунктирна лінії в символі коментаря пов'язані з відповідним символом або можуть обводити групу символів. Текст коментарів або приміток може бути розташований біля обмежувальної фігури (рис. 3.10, в).

Пропуск. Символ (три крапки) використовують в схемах для зображення пропуску символу або групи символів, у яких не визначені ні тип, ні кількість символів. Символ використовують тільки в символах ліній або між ними. Його використовують, як правило, в схемах, що зображають загальні розв'язки з невідомою кількістю повторень (рис. 3.10, г, д)

Приклад використовування коментаря пока­заний на рис. 3.11 а , а, а використовування символу пропуску - на рис. 3.11 б

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]