Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ESPD 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
626.18 Кб
Скачать

3.3.3. Специфікація

Форму та порядок складання програмного документа “Специфікація” встановлює ГОСТ 19.202-78. Структура і оформлення документа встановлюються у відповідності з ГОСТ 19.105-78.

Інформаційну частину допускається в документ не включати.

Специфікація є основним програмним документом для компонентів, що використовуються самостійно, і для комплексів. Для компонентів, що не мають специфікації, основним програмним документом є “Текст програми”.

Специфікацію виконують згідно форми, приведеної у додатку 6.

Специфікація в загальному випадку повинна містити розділи:

    • документація;

    • комплекси;

    • компоненти.

Найменування кожного розділу вказують у вигляді заголовка в графі “Найменування”, що підкреслюють.

У розділ "Документація" вносять програмні документи на дану програму, окрім специфікації і технічного завдання, в порядку зростання коду виду документа, що входить в позначення.

Далі записують запозичені програмні документи. Записують їх у порядку зростання кодів організацій (підприємств) - розробників і далі у порядку зростання коду виду документа, що входить в позначення. Після кожного розділу специфікації необхідно залишати декілька вільних рядків.

Графи специфікацій заповнюють таким чином:

у графі “Позначення” указують:

- у розділі “Документація” - позначення записуваних документів програми;

- у розділі “Комплекси” - позначення специфікацією комплексів, що входять в даний комплекс;

- у розділі “Компоненти” - позначення основних програмних документів компонентів;

у графі “Найменування” указують:

- у розділі “Документація” - найменування і вид документа для документів на дану програму; повне найменування програми, найменування і вид документа для запозичених документів;

- у розділах “Комплекси” і “Компоненти” - повне найменування програми, найменування і вид документа;

у графі “Примітка” - додаткові відомості, що відносяться до записаних в специфікації програм.

За відсутності місця в графі “Примітка” допускається записувати тільки порядкові номери приміток. Текст приміток записують в кінці відповідних розділів специфікації без граф з поставлянням порядкового номера примітки.

У графі “Позначення” запис виробляють в один рядок. У решті граф специфікації записи допускаються в декілька рядків.

3.3.4. Пояснююча записка

ГОСТ 19.404-79 встановлює вимоги до змісту і оформлення програмного документа “Пояснююча записка”, визначеного ГОСТ 19.101-77, що входить до складу документів на стадіях розробки ескізного і технічного проектів програми.

Структура і оформлення документа встановлюються у відповідності з ГОСТ 19.105-78.

Записка пояснення повинна містити наступні розділи:

  • вступ;

  • призначення і область застосування;

  • технічні характеристики;

  • очікувані техніко-економічні показники;

  • джерела, використані при розробці.

Залежно від особливостей документа окремі розділи (підрозділи) допускається об'єднувати, а також вводити нові розділи (підрозділи) .

У розділі “Вступ” указують найменування програми і (або) умовне позначення теми розробки, а також документи, на підставі яких ведеться розробка з вказівкою організації і дати затвердження.

У розділі “Призначення і область застосування” вказують призначення програми, коротку характеристику області застосування програми.

Розділ “Технічні характеристики” повинен містити наступні підрозділи:

  • постановка задачі на розробку програми, опис вживаних математичних методів і, при необхідності, опис допущень і обмежень, пов'язаних з вибраним математичним апаратом;

  • опис алгоритму і (або) функціонування програми з обґрунтуванням вибору схеми алгоритму рішення задачі, можливі взаємодії програми з іншими програмами;

  • опис і обґрунтування вибору методу організації вхідних і вихідних даних;

  • опис і обґрунтування вибору складу технічних і програмних засобів на підставі проведених розрахунків і (або) аналізів, розподіл носіїв даних, які використовує програма.

У розділі “Очікувані техніко-економічні показники” вказують техніко-економічні показники, що обґрунтовують перевагу вибраного варіанту технічного рішення, а також, при необхідності, очікувані оперативні показники.

У розділі “Джерела, використані при розробці” вказують перелік науково-технічних публікацій, нормативно-технічних документів та інших науково-технічних матеріалів, на які є посилання в основному тексті.

У додаток до документа можуть бути включені таблиці, обґрунтування, методики, розрахунки та інші документи, використані при розробці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]