Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ESPD 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
626.18 Кб
Скачать

3.3.7 Текст програми

Вимоги до змісту програмного документа “Текст програми” встановлює ГОСТ 19.401-78.

Для тексту програми на вихідній мові в анотації включають короткий опис функцій програми.

Основна частина документа повинна складатися з текстів частин програми, яким дані найменування. Допускається вводити найменування також і для сукупності розділів. Кожний з цих розділів реалізується одним з типів символічного запису, наприклад:

    • символічний запис на вихідній мові;

    • символічний запис на проміжних мовах;

    • символічне представлення машинних кодів і т.п.

У символічний запис розділів необхідно включати коментарі, які можуть відображати, наприклад, функціональне призначення, структуру.

3.3.8. Програма та методика випробування

Програмний документ “Програма і методика випробувань”, визначений ГОСТ 19.101-77. Структура і оформлення документа встановлюються у відповідності з ГОСТ 19.105-78. ГОСТ 19.301-79 встановлює вимоги до змісту програмного документа “Програма і методика випробувань”.

Документ "Програма і методика випробувань" повинен містити наступні розділи:

  • об'єкт випробувань;

  • мета випробувань;

  • вимоги до програми;

  • вимоги до програмної документації;

  • засоби і порядок випробувань;

  • методи випробувань.

Залежно від особливостей документа допускається вводити додаткові розділи.

У розділі “Об'єкт випробувань” указують найменування, область застосування і позначення випробовуваної програми.

У розділі “Мета випробувань” повинна бути вказана мета проведення випробувань.

У розділі “Вимоги до програми” повинні бути вказані вимоги, що підлягають перевірці під час випробувань і задані в технічному завданні на програму.

У розділі “Вимоги до програмної документації” повинні бути вказані склад програмної документації, що пред'являється на випробування, а також спеціальні вимоги, якщо вони задані в технічному завданні на програму.

У розділі “Засоби і порядок випробувань” повинні бути вказані технічні і програмні засоби, використовувані під час випробувань, а також порядок проведення випробувань.

У розділі “Методи випробувань” повинні бути приведені описи використовуваних методів випробувань. У методах випробувань повинні бути приведені описи перевірок з вказівкою результатів проведення випробувань (переліків тестових прикладів, контрольних розрахунків і т. п.).

3.4. Символи в схемах алгоритмів, програм, даних і систем

Згідно до вимог ГОСТ 19.701-90 всі символи поділяються на чотири групи: даних, процесів, ліній і спеціаль­них символів.

3.4.1 Символи даних

До основних символів відносяться:

Дані. Символ зображає дані з невизначеним носієм даних (рис. 3.2, а).

Дані, що запам'ятовуються. Символ зображує ці дані у ви­гляді, придаткому для обро­бки; носій даних не визначений (рис. 3.2, б).

До специфічних символів даних відносяться:

Оперативний запам’ятовуючий пристрій. Символ зображає дані, що зберігаються в оперативній пам’яті (рис. 3.3, f).

Запам’ятовуючий пристрій з послідовним доступом. Символ зображує дані, що зберіга­ються в запам’’ятовуючому пристрої з послідовним доступом - магні­тна стрічка, касета з магні­тною стрічкою, магнітофонна касета (рис. 3.3 ,б).

Запам’ятовуючий пристрій з прямим доступом. Символ зображує дані, що зберігаються в запам’ятовуючому пристрої, з прямим доступом – магнітний диск, магнітний барабан, гнучкий магнітний диск (рис. 3.3, в).

Документ. Символ зображає дані, представлені на носії в зручній для читання формі - машинограмма, документ для оптичного або магнітного зчитування, мікрофільм, рулон стрічки з результуючими даними, бланки введення даних (рис. 3.3, г).

Ручне введення. Символ зображає дані, що вводятьсяв вручну під час проробки з при­строю будь-якого типу - клавіатура, перемикачі, кнопки, світлове перо, смужки з штриховим кодом (рис. 3.3, д).

Карта. Символ зображає дані, представлені на носії у вигляді карти - перфокарти, маг­нітні карти, помічені карти для зчитування, карти з відривним ярликом, помічені карти для сканування (рис. 3.3, е).

Паперова стрічка. Символ зображає дані, представлені на носії у вигляді паперової стрі­чки (рис. 3.3, ж).

Дисплей. Символ зображає дані у вигляді екрану для візуального спостереження, інди­катора введення інформації (рис. 3.3, к).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]