Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Задача 5

В цеху – 20 верстатів. Норма часу на обробку одного виробу – 0,52 нормо-годин. Режим роботи підприємства двозмінний, тривалість зміни – 8,1 год. Підприємство працює з двома вихідними і не працює у святкові дні (107 днів). Регламентовані простої обладнання в ремонті – 3,5 %. Коефіцієнт використання потужності – 0,90. визначити виробничу потужність цеху і його виробничу програму.

Задача 6

У шліфувальному цеху функціонують 17 шліфувальних верстатів. Цех працює в однозмінному режимі з тривалістю зміни 8,5 год. Кількість неробочих днів у розрахунковому році – 105. трудомісткість оброблення однієї деталі на токарному верстаті становить 0,85 нормо-годин. Коефіцієнт використання токарних верстатів дорівнює 0,70. обчислити величину виробничої потужності цеху та річну кількість виготовлених деталей.

Практичне заняття

Тема 18. Організація операційної діяльності Тема: Обчислення параметрів потокової лінії

Мета заняття: закріпити теоретичні знання студентів по темі “Організація операційної діяльності” і виробити навики розв’язання задач по даній темі

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання .

2. Роздатковий матеріал по темі “Організація операційної діяльності

3. Калькулятори

Задача 1

Розрахувати тривалість циклу технологічних операцій при умові застосування паралельного та паралельно-послідовного поєднання операцій, якщо:

  • розмір партії деталей становить 10 шт.;

  • деталі з однієї операції на наступну подаються по 2 шт.;

  • технологічний процес механічної обробки деталей охоплює чотири операції, норма часу виконання кожної з яких складає, хв..: першої – 2; другої – 4; третьої – 1; четвертої – 3,5;

  • кожну технологічну операцію робітники виконують на окремому верстаті.

Задача 2

Підприємство, яке випускає 2000 тис. т. продукції за рік при витратах на її виробництво 180000 грн., провело заходи щодо поглиблення процесу спеціалізації, у результаті чого собівартість виробу знизилася на 7%. Одночасно у зв’язку зі зміною постачальників підвищилися транспортні витрати в розрахунку на одиницю продукції з 2 до 2,3 грн.

Визначити величину річної економії від проведених заходів в майбутньому періоді зі збільшенням випуску продукції на 10%

Задача 3

Потреба району в продукції складає 12 тис. т на рік. На 60 % вона задовольняється спеціалізованим виробництвом, інша частина – на неспеціалізованому виробництві для власних потреб.

Визначити порівняльну економічну ефективність спеціалізації виробництва та ліквідації його неспеціалізованого виробництва, виходячи з даних, наведених у таблиці:

Показники

Спеціалізоване виробництво

Неспеціалізоване виробництво

Собівартість продукції, грн./т.

4200

4800

Умовно-постійні витрати в собівартості продукції, грн./т.

500

Питомі транспортні витрати, грн./т.

60

Питомі капітальні витрати, грн./т.

5000

3000

За умов підвищення рівня спеціалізованого виробництва до 12000 т на рік загальна сума умовно-постійних витрат збільшиться на 10%, питомі транспортні витрати зростуть на 50%, питомі капітальні витрати на 20%.