Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Задача 4

На підставі даних, наведених у таблиці, необхідно провести відповідні розрахунки щодо визначення динаміки основних фондів підприємства протягом звітного року, а саме:

  1. наявність основних фондів на кінець року;

  2. середньорічну вартість основних фондів;

  3. коефіцієнт оновлення та вибуття основних фондів.

Найменування показника

Наявність на початок року, тис. грн.

Надійшло за звітний рік, тис. грн.

Вибуло у звітному році, тис. грн.

Вартість основних фондів

25

13,5

2,7

Для обчислення середньо значних значень уведенню в дію і вибуття основних фондів прийняти коефіцієнт 0,35.

Задача 5

На початок року вартість основних фондів становила 890 тис. грн.. У травні було придбано основні фонди на суму 210 тис. грн., у листопаді – 38 тис. грн. У квітні з балансу підприємства вибули основні фонди вартістю 46 тис. грн., а у серпні – 52 тис. грн.

Визначити середньорічну вартість основних фондів, вартість основних фондів на кінець року, а також показники руху основних фондів підприємства ( коеф. оновлення та коеф. вибуття).

Задача 6

Обсяг валової продукції підприємства за рік – 57 тис. грн. Основні фонди на початок року склали 28 тис. грн., у квітні вводяться – на 4,2 тис. грн., а з 1 липня вибувають – на 1,6 тис.грн.

У цеху нараховується 60 верстатів. Протягом доби працюють так: 40 верстатів – у три зміни, 8 верстаті – у дві зміни, 5 верстатів – в одну зміну.

Визначити фондовіддачу, фондомісткість і коефіцієнт змінності обладнання.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Тема 13. Оборотний капітал Тема: Розрахунок нормативу власних оборотних коштів підприємства

Мета заняття: визначити поняття обігових коштів та його структуру, нормування обігових коштів

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання .

2. Роздатковий матеріал по темі “Оборотний капітал”

3. Калькулятори

Хід виконання та зміст практичної роботи

Задача 1

Визначити місячну потребу хлібозаводу в борошні для забезпечення виробництва продукції, його мінімальний, середній і максимальний запас, якщо відомо, що період поставки сировини – 7 днів, а можливий період зриву поставки – 3 дні. Підприємству для забезпечення виконання денної виробничої програми слід використати 1100 кг борошна, причому його природні втрати становлять 1,8%. Режим роботи хлібозаводу на місяць – 28 робочих днів.

Задача 2

Розрахувати коефіцієнт виходу готової продукції на підприємстві і виявити резерви росту випуску продукції за рахунок більш повного і економного використання сировини. Фактична вага сировини, що надійшла у виробництво, складає 910 тонн, а вага готової продукції – 330 тонн. Коефіцієнт виходу готової продукції склав на підприємстві у минулому році – 0,358, а середньо галузевий – 0,367.

Задача 3

Обчислити норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві, якщо відомо, що протягом року буде виготовлено 15600 виробів, собівартість кожного з них 198 грн. Тривалість циклу виготовлення продукції – 7 днів, на його початку витрачається 510 грн.