Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ частина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Економічна оцінка проектного рішення

1.Економічна характеристика проектного рішення

Що робить Веб-сервер унікальним і таким привабливим інформаційним сервісом? Перш за все те, що він надає використовує нову парадигму для представлення даних названу гіперсередовищем. Гіпертекстовий інтерфейс складається з документа і зв'язків (посилань). Веб-сервер розширює концепцію гіпертексту, включаючи інші типи інформації, наприклад графіку, звуки, відео.

Хоча Веб-сервер надає для інформації унікальний інтерфейс гіперсередовища, є багато інших ефективних способів розподілу даних. Наприклад, мережеві послуги типу Протоколу передачі файлів (FTP) і група новин "Gopher" існували набагато раніше до появи Усесвітньої павутини. Електронна пошта була первинним середовищем для зв'язку і обміну інформацією по Інтернету і більшості інших мереж майже з самого початку їх функціонування. Чому Інтернет став таким популярним способом розподілу інформації? Мультимедійний аспект Інтернету вніс відчутний внесок в його небувалий успіх, але для того, щоб Інтернет став найбільш ефективним він повинен бути інтерактивним. Без здатності отримувати введенні дані від користувачів і давати інформацію, Веб-сервер був би повністю статичним середовищем. Інформація була б доступна тільки у форматі, визначеному автором. Це підірвало б одну з обчислювальних можливостей взагалі: інтерактивну інформацію. Отже метою даного проекту є створення інтерактивного Веб-сайту (Веб-ужитку), що надаватиме користувачам інтерфейс для доступу та адміністрування серверної бази даних, що належить фірмі, яка займається продажем комп’ютерних комплектуючих. Єдина вимога до клієнтського програмного забезпечення – наявність одного із сучасних Веб-браузерів.

2. Розрахунок витрат на розробку та впровадження проектного рішення 2.1 Витрати на розробку і впровадження програмного засобу (к) визначаються як:

К = К12 (2.1)

де К1 – витрати на розробку програмного засобу, грн.;

К2 – витрати на відлагодження і дослідну експлуатацію програмного засобу на ЕОМ, грн.

Витрати на розробку програмного засобу включають в себе:

  1. витрати на оплату праці розробників (ВОП);

  2. відрахування у спеціальні державні фонди (ВФ);

  3. вартість додаткових виробів, що закуповуються (ВД);

  4. транспортно-заготівельні витрати (ТВ);

  5. витрати на придбання спецобладнання (ВСО);

  6. накладні витрати (НВ);

  7. інші витрати (ІВ).

1) Для проведення розрахунків витрат на оплату праці необхідно визначити категорії працівників, які приймають участь в процесі проектування, їх чисельність, середньоденну заробітну плату спеціаліста відповідної категорії та трудомісткість робіт у людино-днях (людино-годинах).

У проекті бере участь 4 осіб: керівник проекту, інженер-програміст, консультант з економіки, консультант з охорони праці. Їх заробітна плата становить: 1200 грн., 500 грн., 720 грн., 720 грн. відповідно. Трудомісткість робіт над проектом становить: 5 людино-дні для керівника проекту, 90 людино-дні для інженера-програміста та по 1 людино-дні для кожного з консультантів.

Середньоденна заробітна плата і-го розробника (ЗПДі) обчислюється за формулою:

(2.2)

де ЗПі – основна місячна заробітна плата розробника і-ої спеціальності, грн.;

Фм – місячний фонд робочого часу, днів (24 дні).

грн. грн.

грн. грн.

Розрахунок витрат на оплату праці усіх розробників проекту обчислюємо за формулою:

(2.3)

де niчисельність розробників проекту і-ої спеціальності, чол.;

tiчас, витрачений на розробку проекту працівником і-ої спеціальності, дні;

ЗПДі – денна заробітна плата розробника і-ої спеціальності, грн.;

грн.

Розрахунок витрат на оплату праці розробників зводиться у табл. 2.1.

Таблиця 2.1