Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Задача 4

Виробничою програмою підприємства передбачено виготовлення товарної продукції на суму 135 тис. грн. Залишки нереалізованої продукції на складах на початок року становлять 28 тис. грн., на кінець року – 22 тис. грн. Фактичний обсяг виробництва промислової продукції зріс в порівнянні з запланованим обсягом на 2,75%. Середньорічні запаси нормованих оборотних коштів передбачені планом в розмірі 3,5 тис. грн., а фактично склали 3,23 тис. грн.

Необхідно встановити суму абсолютного і відносного вивільнення оборотних коштів у результаті прискорення їх оборотності.

Задача 5

Визначити норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві. Виробнича фірма освоїла виготовлення нового виробу, валові витрати на виробництво (собівартість) якого становлять 4000 грн. Згідно з виявленим ринковим попитом річна виробнича програма нового виробу сформована в розмірі 900 один. За встановленою технологією тривалість виробничого циклу становить 4 дні. Вартість сировини і матеріалів, обробка яких започатковується в перший день виробничого циклу дорівнює 60% валових витрат на виробництво (собівартість) нового виробу. Решта витрат по днях виробничого циклу розподіляється рівномірно. Кількість робочих днів у році – 250.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Тема 13. Оборотний капітал Тема: Розрахунок ефективного використання оборотного капіталу підприємства

Мета заняття: навчитися розв’язувати задачі по даній темі

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання .

2. Роздатковий матеріал по темі “Оборотний капітал”

3. Калькулятори

Хід виконання та зміст практичної роботи

Задача 1

Розрахувати частковий норматив оборотних коштів у виробничих запасах основних матеріалів та напівфабрикатів виробничого підприємства на плановий рік. Загальна потреба основних матеріалів та покупних напівфабрикатів за річним кошторисом витрат на виробництво 4752 тис. грн.; середній обсяг однієї поставки матеріалів та напівфабрикатів – 79,2 тис. грн.; витрати часу на завантажувально-розвантажувальні роботи, доставку та складування однієї партії поставки матеріалів 2,5 дня; середній час на аналіз та розбраковку однієї партії поставки – 5 днів.

Задача 2

Визначити планові й звітні показники використання оборотних засобів підприємства, якщо обсяг реалізованої продукції заплановано на рівні 71,3 млн. грн. при середньорічному залишку нормованих оборотних засобів на 9,5 млн.грн. фактично при такій самій сумі оборотних засобів було реалізовано продукції на 74,1 млн. грн.

Задача 3

Обґрунтувати планову норму витрат тканини на виріб, обчислити плановий і фактичний коефіцієнти корисної витрати тканини та відсоток відхилення фактичних витрат від планових якщо: корисні витрати на виріб становлять 2,4 м2, технологічні відходи – 0,2 м2, фактичні витрати тканини – 2,75 м2.

Задача 4

Визначити показники використання оборотних коштів за планом, за звітом, а також суму вивільнення (додаткового залучення) оборотних коштів у результаті прискорення (сповільнення) обертання оборотних коштів, якщо відомо:

Показники, грн.

План

Факт

Середньорічні залишки нормованих оборотних коштів

5730

5400

Обсяг реалізації продукції за рік

63000

64800