Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Практичне заняття

Тема 15. Інноваційна діяльність

Тема: Оцінка ефективності технічних нововведень

Мета заняття: закріпити теоретичні знання студентів по темі “Інноваційні процеси” і провести оцінку ефективності технічних нововведень, які проводяться на підприємстві

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання .

2. Роздатковий матеріал по темі “ Інноваційна діяльність

3. Калькулятори

Задача 1

Збільшити випуск автомобілів можна шляхом будівництва нового підприємства або завдяки реконструкції діючого. Враховуючи, що нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень Ен = 0,2. Вибрати найефективніший варіант використавши дані:

Показник

Підприємство

Діюче

Реконструйоване

Нове

Собівартість річного випуску продукції, млн.грн./рік

60

170

90

Капітальні вкладення, млн.грн.

-

100

140

Задача 2

Визначити доцільність впровадження автоматичного приладу для контролю числа витків у котушках індуктивності, якщо відомо, що його продуктивність зросте порівняно з аналогом з 50 до 125 тис. шт../рік. При цьому вартість нового приладу становитиме 25200 грн. замість 8500 грн. у аналогічного. Витрати на вимірювання однієї котушки індуктивності разом з витратами на заробітну плату, амортизацію і електроенергію становлять для аналога 3,5 коп/шт., а для нового приладу – 1,8 коп/шт.. Нормативний коефіцієнт економічної ефективності впровадження нової техніки Ен=0,15.

Задача 3

Вибрати кращий з двох варіантів капіталовкладень на удосконалення технології виробництва 1000 виробів та обґрунтувати доцільність її проведення за даними таблиці, якщо Ен = 0,15.

Показник

Діючий варіант

Варіант

І

ІІ

Собівартість одиниці продукції, грн./шт..

1500

1800

1200

Капітальні вкладення, млн..грн.

3,0

2,5

3,5

Задача 4

Внаслідок переходу на поточне виробництво собівартість виробу знизилася з 215 до 200 грн/шт.. Поточна лінія розрахована на випуск 100 тис. шт./рік. Витрати на її придбання і установку становить 5 млн.грн. Виробництво продукції на діючому обладнанні потребує 2 млн.грн. капітальних вкладень при випуску продукції 80 тис. шт./рік. Визначити річний економічний ефект від використання поточної лінії і термін окупності витрат на її установку.

Задача 5

Обґрунтувати доцільність впровадження контрольного автомату з програмним управлінням для перевірки трансформаторів, якщо відомо, що продуктивність нової установки 130 тис. шт/рік, замість продуктивності діючої 50 тис. шт./рік. Вартість установки зросте з 22 тис. грн.. до 61 тис. грн. Витрати на повну перевірку трансформатора знизяться з 3,8 коп/шт.. до 3,1 коп/шт..