Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ ка п дпри мства.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 17. Матеріально-технічне забезпечення

і виробнича логістика.

Тема: Розрахунок ефективності матеріально-технічного забезпечення виробництва

Мета заняття: навчитися розв’язувати задачі по даній темі

Обладнання заняття: 1. Умова практичного завдання

2. Калькулятори

Задача 1

Визначити вихідну та середньорічну виробничу потужність підприємства, а також можливий обсяг випуску продукції, якщо на початок планового періоду виробнича потужність становила 420 млн. грн.. Реконструкція, яка завершиться на початку травня, збільшить виробничу потужність на 23 млн. грн., а у жовтні передбачено вивести засоби, що зменшить потужність на 18 млн. грн.. Коефіцієнт використання виробничої потужності запланований на рівні 0,91.

Задача 2

Визначити середньорічну виробничу потужність підприємства та темпи росту середньорічної потужності підприємства в звітному році порівняно з попереднім роком за даними таблиці:

Показники

Сума, млн. грн.

Виробнича потужність на початок року

380

Виробнича потужність у квітні

8

У жовтні

10

Вибуття потужності у липні

14

Середньорічна потужність за попередній рік

348

Задача 3

Виробнича потужність чавуноливарного цеху заводу станом на 1 січня звітного року становила 15000 т чавунного литва. З 1 травня цього ж року введено в дію два плавильних агрегати потужністю 1200 т литва, а з 1 серпня виведено з експлуатації один плавильний агрегат потужністю 540 т литва. Середньорічна виробнича потужність чавуноливарного цеху у попередньому році склала 14000 т литва. Впродовж року вироблено 13500 т литва.

Необхідно визначити:

  • середньорічну виробничу потужність чавуноливарного цеху на розрахунковий рік;

  • темпи росту середньорічної потужності чавуноливарного цеху в звітному році порівняно з попереднім роком;

  • вихідну потужність чавуноливарного цеху на початок планового року;

  • коефіцієнт використання виробничої потужності чавуноливарного цеху в розрахунковому році.

Задача 4

Виробнича потужність підприємства на початок планового року склала 290 млн.грн. Середньорічний приріст потужності планується забезпечити: а) за рахунок закінчення реконструкції сталеплавильного цеху в травні на 13%; б) в результаті проведення організаційно-технічних заходів в кінці липня на 7%; в) за рахунок зміни номенклатури продукції в жовтні на 4 % від вартості початкової виробничої потужності. Вибуття виробничої потужності в результаті зношування основних засобів планується в сумі 20 млн.грн., у тому числі: а) вибуття обладнання з виробничою потужністю на виготовлення продукції на суму 11,5 млн.грн. з 1 червня; б) вибуття решти у зв’язку із зношуванням основних засобів з 1 вересня. Коефіцієнт використання середньорічної потужності – 0,93.

Розрахувати вихідну, середньорічну виробничу потужність підприємства, а також можливий обсяг продукції із розрахованої виробничої потужності у вартісному виразі.