Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. рекомендації (Загальна частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Тема 60. Система покарань у кримінальному праві України План

Вступ.

  1. Поняття, ознаки й значення системи покарань.

  2. Системи покарань в історії кримінального права й у чинному кримінальному законодавстві України.

  3. Класифікація (види) покарань.

  4. Проблеми вдосконалення системи покарань.

Висновки.

Література

  1. Багрий-Шахматов Л.В. Система уголовных наказаний и исправительно-трудовое право. − М.: Высшая школа МВД., 1969.

  2. Багрий-Шахматов Л.В. Теоретические проблемы классификации уголовных наказаний. − Воронеж, 1971.

  3. Галиакбаров Р.Р. Система и виды наказаний: Лекция. - Горький, 1986.

  4. Гальперин И.М. Наказание социальные функции, практика применения. − М., 1983.

  5. Карпец И.И. Наказание. Социальные, правовые и криминологические проблемы. − М., 1973.

  6. Мартиросян А.В. Загальні поняття, види покарання за кримінальним правом Німеччини і місце штрафу в системі кримінально-правових заходів // Одеського ін-ту внутр. справ. - 1999. - № 4. - С.146-148.

  7. Меркулова В.О. Роль міжнародних організацій щодо визначення ефективної системи заходів кримінально-правового впливу на правопорушників // Вісник Одеського інституту внутр. справ. - 2000. -№1. - С.163-168.

  8. Фролова О.Г. Злочинність і система кримінальних покарань (соціальні, правові та кримінологічні проблеми й шляхи їх вирішення за допомогою логіка-математичних методів). − К.: АртЕк, 1997.

  9. Чернов А.Д. Эффективность российской системы уголовных наказаний и предупреждение преступлений. − М., 1999.

  10. Шаргородский М.Д. Наказание, его цели и эффективность. − Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1973. - 160 с.

  11. Дуюнов В.К., Цветинович А.Л. Дополнительные наказания: теория и практика. – Фрунзе,1989.

  12. Таганцев Н.С. Русское уголовное право: Лекции. − Часть Общая. − Т.2. – М., - 1994.

  13. Юшкин С.В. Новое, или "хорошо забытое старое", в российском уголовном праве: система наказуемости как категория уголовного права и ее соотношение с системой наказаний // Российский следователь. - 2001. - №6. - С.24-28.

Відповідаючи на перше питання слід дати визначення системи покарань. Необхідно враховувати, що система покарань повинна бути соціально обумовлена й повинна визначатися соціальними, економічними, політичними, кримінологічними й іншими факторами. Потрібно проаналізувати усі ознаки системи покарань. При цьому особливу увагу слід зосередити на характеристиці порядку розміщення покарань, що встановлений у ст. 51 КК України. Далі необхідно показати юридичне значення системи покарань.

Розкриваючи друге питання теми, необхідно проаналізувати історію побудови системи покарань, визначити пріоритетність побудови системи покарань в діючому кримінальному законодавстві по відношенню до кримінального кодексу 1960р. Особливу увагу слід приділити характеристиці системи покарань, що існує у чинному КК України, порівняно з системами покарань передбаченими в кримінальному законодавстві зарубіжних країн.

Характеризуючи класифікацію покарань необхідно мати на увазі, що вона може бути проведена по різним підставам: 1) за порядком їх призначення; 2) в залежності від встановленого у них строку; 3) в залежності від суб’єктів, до яких ці покарання можуть бути застосовані; 4) відокремлюють нарешті, покарання, що пов’язані з виправно-трудовим впливом на засуджених і не пов’язані з таким впливом.

Необхідно послідовно розглянути кожну з названих підстав, при цьому особливу увагу необхідно зосередити на характеристиці головних, додаткових й змішаних покарань. Далі потрібно стисло проаналізувати окремі види покарань.

На завершенні необхідно вказати на проблеми вдосконалення системи покарань. Розглянути питання ефективності окремих видів покарань, необхідності їх існування в законодавстві, а також можливість включення нових видів покарань до законодавства.