Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. рекомендації (Загальна частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Тема 37. Закінчений злочин План Вступ.

  1. Поняття та види стадій вчинення злочину.

  2. Поняття закінченого злочину. Момент закінчення злочинів із матеріальним, формальним та усіченим складом.

  3. Відмінність закінченого злочину від попередньої злочинної діяльності.

Висновки.

Література

  1. Дурманов Н.А. Стадии совершения преступления. - М., 1958.

  2. Караулов В.Ф. Стадии совершения преступления. - М., 1982.

  3. Панько К.А. Добровольный отказ от преступления по советскому уголовному праву. - Воронеж, 1975.

  4. Пионковський А.А. Учение о преступлении. - М., 1961.

  5. Проблемы и виды дифференциации уголовной ответственности. - Екатеринбург, 1992.

  6. Тер-Акопов А.А. Добровольный отказ от совершения преступления. - М., 1982.

  7. Тишкевич И.С. Приготовление и покушение по уголовному праву. - М., 1958.

  8. Шахов В.Д. Ответственность за покушение на преступление. - Караганда, 1974.

  9. Тихий В.П. Питання застосування норм Кримінального кодексу України щодо стадій злочину // Законодавство України: Науково-практичні коментарі. – 2002. - № 1. − С. 69-73.

Починати роботу над темою рекомендується з ретельного вивчення та аналізу поняття злочину (ст. 11 КК), видів стадій злочину (ст.ст. 13-15 КК), кримінальної відповідальності за незакінчені злочини (ст. 16 КК), поняття та ознак добровільної відмови (ст. 17 КК), а також з аналізу рекомендованої та іншої літератури за даною темою.

При роботі над вступом необхідно обґрунтувати актуальність та значення теми, звернути увагу на те у зв'язку з чим постає питання про стадії вчинення злочину, визначити проблеми, які передбачається розглянути в роботі.

У першому питанні теми потрібно розкрити поняття стадій вчинення злочину, законодавче поняття та види незакінченого злочину (поняття готування до злочину, поняття замаху на злочин) та поняття закінченого злочину, а також звернути увагу на питання про поняття стадій злочину в науці кримінального права, з’ясувати їх значення для кримінальної відповідальності.

При розкритті другого питання теми необхідно визначити законодавче поняття закінченого злочину (ч. 1 ст. 13 КК), розглянути питання, які існують у науці кримінального права з цього приводу, особливо зауважити на єдності об’єктивної та суб’єктивної сторін у закінченому злочині. Потім слід приділити увагу класифікаціям закінчених злочинів, що існують у науці кримінального права, а також з’ясувати, від яких обставин залежить визнання злочину закінченим. Далі необхідно охарактеризувати, а також розкрити об’єктивні та суб’єктивні ознаки закінчених злочинів із матеріальним, формальним та усіченим складом.

При роботі над третім пунктом плану потрібно звернути увагу на відмінність закінченого злочину від замаху на злочин (особливо від закінченого замаху), визначити, у чому полягає підвищена суспільна небезпека закінченого злочину порівняно з попередньою злочинною діяльністю, а також з’ясувати, які правові наслідки має визнання чи невизнання злочину закінченим.

Завершуючи роботу, потрібно зробити самостійні висновки про значення стадій вчинення злочину, а також визначити, які шляхи автор бачить для вдосконалення цього інституту кримінального права.