Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оптим.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
576.9 Кб
Скачать

18. Управління в соціально-економічних системах

Під управлінням, розуміють процес організації такої цілеспрямованої дії на об'єкт, у результаті якого об'єкт переходить в необхідний (цільовий) стан.

Управління в економічних системах можна визначити як цілеспрямовану дію на з'єднання живої праці з предметами і засобами праці для забезпечення найбільш ефективного здійснення виробничого процесу.

Об'єктом управління називають ту частину навколишнього світу, стан якої нас цікавить, і на яку ми можемо впливати цілеспрямовано, тобто керувати нею.

Суб'єкт управління є джерелом цілей, що реалізуються управлінням. Ці цілі виникають у суб'єкта під тиском його власних потреб, пов'язаних із життєдіяльністю суб'єкта і його взаємодією із зовнішнім середовищем і об'єктом управління. Суб'єктом може бути конкретна особа, група людей, об'єднана за деякою ознакою, і навіть все людство, якщо розглядається управління глобальними об'єктами, такими, як навколишнє середовище, космос і т. д.

Суб'єкт знаходиться в тому ж середовищі, що і об'єкт, тобто сприймає стан середовища. Одночасно, на нього впливає стан об'єкта. Якщо стан об'єкта задовольняє потребам суб'єкта, що взаємодіють з цим об'єктом і використовують його для своїх цілей, то ніякого управління йому не потрібно. Якщо ж цей стан не влаштовує суб'єкта, то йому необхідно організувати таку дію на об'єкт, яка переведе його в новий стан, що задовольняє суб'єкта. Це дія і є управління. Звідси - один з "принципів" управління: воно походить від незадоволеності суб'єкта ситуацією, що склалася в об'єкті.

При повному благополуччі суб'єкта, тобто при задоволенні об'єктом всіх потреб суб'єкта, управління не потрібне. Проте зручно (хоча це і умовно) вважати, що суб'єкт завжди формулює свою мету, реалізація якої в об'єкті приведе, на думку суб'єкта, до задоволення його потреб. Ця мета є набором вимог, що пред'являються суб'єктом до стану об'єкта.

Управління у виробничих соціально-економічних системах можна розглядати як процес збору, зберігання, передачі й обробки інформації, вироблення інформаційних командних дій, що змінюють стан або режим функціонування елементів і підсистем. Отже, і різні економічні підрозділи можна вважати інформаційними системами, а значить, досліджувати із застосуванням всього набору розроблених у кібернетиці методів вивчення і раціоналізації процесів управління.

19. Інформація та складні інформаційні динамічні системи

Одним із видів зв'язків між елементами системи можуть бути інформаційні. Це дозволяє серед безлічі різновидів систем виділити інформаційну систему.

Системи, елементи яких об'єднуються за допомогою процесів передачі, отримання, зберігання та обробки інформації, називаються інформаційними.

Інформація підрозділяється на декілька видів. У неорганічному світі існує елементарна інформація, в живій природі — біологічна, в людському суспільстві - інтелектуальна (смислова, або семантична).

Виходячи з цього, інформаційні системи можна класифікувати на елементарні,; біологічні, соціальні. Різновидом останніх є економічні інформаційні системи — системи, що діють у процесах виробництва, розподілу і споживання матеріальних благ у суспільстві.

Якість інформації - сукупність властивостей інформації, що забезпечують задоволення вимог, що до неї пред'являються:

  1. Доступність - властивість, пов'язана з легкістю сприйняття інформації, залежить від простоти інформації.

  2. Актуальність - пов'язана з інтервалом часу від моменту виникнення даних до моменту їхнього споживання з урахуванням їх цінностей. Ця властивість пов'язана зі старінням інформації. Норми старіння:

а) економічна інформація старіє через 2 роки;

б) науково-технічна - 3-5 років;

в) наукова — можливі необмежені терміни.

  1. Своєчасність — властивість задовольняти інформаційні потреби в потрібний час і в потрібному місці.

  2. Стійкість — властивість інформації реагувати на зовнішній вплив без перекручування.

  3. Точність - ступінь близькості відображуваного параметра до його значення.

  4. Вірогідність - оцінка довірчої ймовірності точності (ймовірність того, що ми досягнемо відповідної точності).

  5. Правдивість - властивість інформації відображати реально, без перекручувань тощо.

  6. Цінність - комплексний показник якості, що розглядається на прагматичному рівні.

Інформаційні процеси динамічні. Тому при їх описі користуються поняттям "потік інформації", або "інформаційний потік".

Основна маса інформації, що циркулює в складних динамічних системах є управлінська. Наявність управління - істотна ознака складної динамічної системи, чинник, об'єднуючий різнорідні елементи в єдине ціле, який спонукає їх до дії, такий, що приводить систему в рух, забезпечує її цілісність, вдосконалення і розвиток.