Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Listening for Law Students-Polishchuk.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Передмова

Навчальний посібник для аудіювання “Listening for Law Students” призначений для студентів галузі підготовки “Право”, які мають базові знання з англійської граматики, фаховий словниковий запас, володіють вміннями та навичками вести бесіди на суспільно-політичні теми.

Аудіювання виступає у навчальному процесі важливим засобом мовленнєвої практики та одним з основних джерел мовних знань. Воно є не лише засобом оволодіння іншомовним матеріалом, але й джерелом лінгвокраїнознавчих знань, яке відображає національно-культурний компонент мовного матеріалу. Таким чином, оригінальні тексти для аудіювання допомагають формувати у студентів лінгвокраїнознавчу компетенцію, цілісну систему уявлень про основні національні традиції, звичаї та реалії країн, мова яких вивчається. Включення до посібника країнознавчих текстів допоможе забезпечити засвоєння студентами реалій іншої національної культури, розширення їхнього загального кругозору, підвищити інтерес до іноземної мови і досягнути повноцінної комунікації.

Метою навчального посібника є формування умінь аудіювання, збагачення фахового словникового запасу, вдосконалення навичок монологічного мовлення на суспільно-політичні теми, розвиток аналітичного мислення, формування соціально-комінікативної позиції спеціаліста-правознавця.

Фахові тексти посібника актуальні, містять сучасну корисну інформацію про правові системи України, Великої Британії та США, історію їх становлення та функціонування, основи знань про судоустрій, різні галузі права, систему оподаткування. До посібника також входять тексти загальноосвітньої тематики (освітні системи України, Великої Британії, США, засоби масової інформації). Розділи про державний устрій включають тексти про законодавчі, виконавчі та судові органи кожної держави, історію виникнення та функціонування права, особливості державотворення .

Посібник складається з 8 розділів, що відповідають навчальній програмі та відображають професійну спрямованість фахівців податкової служби :

  1. Освіта в Україні, Великій Британії, США (Education In Ukraine, Great Britain and the USA).

  2. Засоби масової інформації (Mass Media).

  3. Політичний устрій України (Political System of Ukraine).

  4. Політичний устрій Великої Британії (Political System of Great Britain).

  5. Політичний устрій США (Political System of the USA).

  6. Поняття права. Галузі права (Concept of Law. Classification of Law).

  7. Кримінальне право. Правоохоронні органи (Criminal Law. Law-enforcement Bodies).

  8. Фінансове право. Податки та оподаткування (Financial Law. Taxes and Taxation).

До кожного тексту запропоновані вправи на розвиток оперативної пам’яті, умінь сприймати усне мовлення при безпосередньому спілкуванні, продукувати повідомлення з опорою на здобуті знання. Завдання до текстів мають єдину структуру, що включає: 1) дотекстові вправи на подолання фонетичних та лексичних труднощів; 2) твердження та запитання до тексту для перевірки розуміння почутого повідомлення; 3) післятекстові вправи на вироблення мовних умінь використання лексичного матеріалу базового тексту, розвиток навичок реферування тексту. Ефективність володіння спеціальною лексикою забезпечується її повторенням у межах як окремих розділів, так і всього навчального посібника.

Посібник допомагає активізувати діяльність студентів, сприяє розвитку професійного мислення та формуванню особистості майбутнього фахівця-правознавця.

Тексти посібника можуть використовуватись для аудиторної роботи студентів денної та заочної форм навчання, а також для самостійного позааудиторного читання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]