Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
231.42 Кб
Скачать

105. Ліквідність цінного паперу.

Різні види фінансових активів мають різну ліквідність. Тільки грошовим коштам притаманна абсолютна ліквідність.

В інвестиційній практиці за критерієм витрат часу на реалізацію (ліквідність) фінансові активи класифікують так:

швидколіквідні, до яких належать ті активи, які можуть бути трансформовані в грошову форму впродовж не більш як сім днів;

високоліквідні фінансові активи — можливий термін реалізації або період трансформації у грошові кошти становить від восьми до тридцяти днів;

середньоліквідні фінансові активи, які можуть бути реалізовані в термін від одного до трьох місяців;

слаболіквідні фінансові активи з терміном можливої реалізації понад три місяці.

У процесі оцінювання ліквідності цінного папера застосовують два критерії, а саме: час трансформації інвестиції у гроші та розмір фінансових збитків за умови такої трансформації.

Ліквідність інвестицій за часом вимірюють у кількості днів, потрібних для реалізації на ринку фінансового інструменту. До фінансових збитків, пов’язаних із трансформацією фінансового інструменту в гроші, можна віднести часткову втрату первинного капіталу в разі продажу цінних паперів у період зниження їхнього ринкового курсу та інфляційне знецінення. До фінансових втрат, пов’язаних із ліквідністю, можуть бути віднесені суми податків, а також мито під час реалізації цінних паперів, сплата комісійних посередникам, операційні витрати, зумовлені придбанням цінних паперів.

Таким чином, ліквідність портфеля цінних паперів — це його потенційна здатність за стислий час трансформуватися в гроші без значних фінансових збитків. Тут для інвестора виникає компроміс між ризиком і ліквідністю. З огляду на таку мету, як ліквідність, не слід нехтувати безпекою заради високих доходів.

Ликвидность ценной бумаги показывает ее способность быст-ро и без потерь в цене превращаться в наличные деньги.

Ценные бумаги – это легкореализуемые активы. Оперативную оценку лик-видности ценной бумаги можно произвести по коэффициенту мгновенной лик-видности:

КМ = Б / З ,

где КМ - коэффициент мгновенной ликвидности;

Б - ценные бумаги, ден.ед;

З - общая сумма задолженности предприятия ( краткосрочные ссуды, срок оплаты которых наступил и кредиторская задолженность), ден.ед.

Чем выше данный коэффициент, тем выше ликвидность, то есть возмож-ность погасить долги.

106. Ризик цінного паперу.

Ризик цінного папера - ризик, пов'язаний з вкладанням коштів у цінний папір, що проявляється у вигляді втрати економічної вигоди від утримання цінного папера та засвідчується наявністю принаймні однієї із нижчезазначених подій (об'єктивних доказів зменшення корисності), які мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки за цінним папером:

фінансові труднощі емітента;

висока ймовірність банкрутства;

реорганізація емітента;

зникнення активного ринку для цінних паперів через фінансові труднощі емітента;

розірвання договору внаслідок невиконання його умов;

прострочення виплати відсотків чи основної суми;

значне або тривале зменшення справедливої вартості акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком порівняно з їх собівартістю.

Під ризиком розуміють якусь імовірність відхилення подій від середнього очікуваного результату. Кожному виду операцій із цінними паперами властив власний рівень ризику.

Ризик ліквідності пов'язаний з можливістю втрат при реалізації цінних паперів. На вторинному ринку даний ризик проявляється в зниженні передбачуваної ціни реалізації акції або зміні розміру комісійних за її реалізацію. Якщо неможливо реалізувати випуськ цінних паперів на первинному ринку, виникає ризик нерозміщення, тобто незатребуваність цінних паперів.

Часовий ризик - ризик випуську цінних паперів у неоптимальний час, що спричиняється ймовірність певних втрат.

У багатьох операціях із цінними паперами банк виступає інвестором. Будь-яке інвестування має на увазі існування деякої несприятливої події, у результаті якого:

• майбутній дохід може бути менше очікуваного;

• дохід не буде отриманий;

• можна втратити частина вкладеного капіталу - номінальної вартості цінного папера;

• можлива втрата всього капіталу всіх вкладень у цінний папір.

Початковий - при будь-яких вкладеннях у цінні папери є:

Систематичний ризик. Ризик падіння ринку цінних паперів у цілому, не пов'язаний з конкретним цінним папером. Являє собою загальний ризик на всі вкладення в цінні папери, ризик того, що інвестор не зможе їх у цілому визволити, повернути не понеся втрат.

Інфляційний ризик. Купуючи цінні папери, інвестор-банк випробовує вплив інфляції, у результаті доходи, одержувані інвесторами від цінних паперів, знецінюються з погляду реальної купівельної спроможності й інвестор зазнає втрат.

Ризик законодавчих змін. У суспільстві завжди існує можливість радикальної зміни курсу, особливо при обранні нового президента, парламенту, Думи, уряду. А отже, можливість відмови уряду виконувати раніше прийняті зобов'язання по певних цінних паперах або затримка у виконанні цих зобов'язань.

Процентний ризик - ризик втрат, які можуть понести інвестори у зв'язку зі зміною процентних ставок на ринку цінних паперів.

Ризик військових конфліктів являє собою воєнні дії, проведені на тій або іншій території й функціонування, що приводять до порушення, організованих ринків, у тому числі фондових бірж.

Другим видом ризику можна вважати несистематичний ризик. Він пов'язаний з особливостями кожного конкретного цінного папера, кваліфікацією операторів, що працюють із цінними паперами. У ньому виділяють ризики:

Кредитний ризик - ризик того, що випустивший цінні папери, виявиться не в змозі виплачувати відсотки по них або основній сумі допга. Конвертований ризик. З'являється при перекладі облигций або привілейованих акцій у прості акції.

Страновой ризик - ризик вкладення в цінні папери країн з нестійким фондовим положенням.

Регіональний ризик. Виникає не тільки у зв'язку з різним економічним становищем районів, рівнем розвитку фондового ринку, технологією торгівлі цінними паперами, взаємозв'язком із центральними фондовими ринками, але й з особливостями податкового клімату, дій місцевої адміністрації й т. д.

Селективний ризик - ризик неправильного вибору цінних паперів для інвестування в порівнянні з іншими видами цінних паперів при формуванні портфеля. Часовий ризик - ризик випуську, покупки або продажі цінного папера в неоптимальний час.

Технічний ризик пов'язаний із сервісним обслуговуванням операцій із цінними паперами. Він включає наступні різновиди: Ризик поставки - невиконання зобов'язань по поставці цінного папера. Р

Ризик платежу - діюча система розрахунків дозволяє не платити протягом певного періоду часу за придбання цінних паперів. Операційний ризик - в основному пов'язаний з непрофесіоналізмом технічного персоналу.

Грошовий ризик залежить від коливань процентних ставок і має два джерела: зниження прибутковості цінних паперів і знецінення капіталу, вкладеного в даний папір. Ризик банкрутства пов'язаний з рейтингом коштовних паперів, що випуськаються компанією

107 Облігації. Види облігацій.

Облігація— емісійний цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачено умовами випуску). Облігації усіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах.

Облігація є одним з головних джерел фінансування дефіциту державного бюджету, для більшості розвинених країн. Облігація для корпорацій є важливим джерелом коштів, що запозичуються.

Залежно від особливих ознакових елементів облігаційних позик на ринку цінних паперів обертаються такі види облігацій:

 = [Х1X1 11 + Х1X2 12+ ...+ Х1Xn 1n2X1 21+

Х2X2 22+ ...+ Х2Xn 2nnX1 n1+ ХnX2 n2+ ...+ХnXn nn]1/2

n n 1/2

 = [   ХiXj i j]

i=1 j=1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]