Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

14

Тема 9. Теорія відсотка

  1. Поняття процента та методи його обчислення.

  2. Теорія відсотка Е.Бем-Баверка.

  3. Погляди класичної політекономії на відсоток.

  4. Кейнсіанське бачення відсотка.

  5. Уявлення про відсоток І. Фішера.

  6. Дж.Хікс про відсоток

  7. Використання відсотка в монетарній політиці держави.

Ключові поняття та терміни: відсоткова політика, маржа, норма відсотку, облікова ставка, базова процентна ставка, річна процентна ставка, ризикова і строкова структура процентних ставок.

  1. Поняття процента та методи його обчислення.

Позичковий процент – це плата, яку отримує кредитор від позичальника за користування позиченими коштами, їх ціною; є економічною категорією.

Джерелом сплати проценту є прибуток, що його отримує позичальник; його кількісним показником – норма процента або процентна ставка, яка визначається відношенням суми річного доходу на позичений капітал до суми позичкового капіталу.

Середня норма прибутку є максимальною межею для норми проценту: мінімальна повинна задовольняти кредитора (покривати витрати кредитора і приносити йому хоча б мінімальний доход).

На розмір процентної ставки впливають макроекономічні чинники : попит та пропозиція на кредитні ресурси, рівень інфляції, рівень облікової ставки центрального банку; мікроекономічні: розмір кредиту, термін користування кредитом, рівень ринку. Отже, динаміка норми позичкового проценту визначається ринковим механізмом і залежить від державного грошово-кредитного регулювання економікою.

Позичковий процент виконує функції розподілу прибутку та збереження позичкового капіталу.

Від кредитних операцій кредитор одержує маржу – різницю між процентними ставками за наданий кредит і за залучені ресурси.

Збереження позичкового капіталу є проблемою в період інфляції, що зменшує реальну вартість коштів. Розрізняють номінальну процентну ставку (її рівень склався на ринку) і реальну (скорегована на рівень інфляції). Для збереження позитивної реальної процентної ставки використовують “плаваючі” процентні ставки, надають короткострокові кредити, надають їх під високі процентні ставки.

Позичковий процент сприяє ефективному використанню кредитних ресурсів, залученню грошових ресурсів в обіг.

  1. Теорія відсотка е.Бем-Баверка.

У теорії відсотка Евгения (Ойген) фон Бем–Баверка (1851-1914) – представника австрійської школи маржиналізму – фундаментальну роль відіграє різниця між первинними і виробленими факторами виробництва.

На відміну від землі та праці - "вихідних", або первинних, факторів виробництва, пропозиція яких або фіксована, або визначається неекономічними рішеннями, капітал являє собою - "вироблений", або проміжний, фактор, пропозиція якого залежить від кількості землі і праці, витраченої у минулому на його виробництво.

Відсоток, за Бем-Баверком, виникає з відмови від поточного доходу на користь майбутнього доходу: у суспільстві завжди є люди, готові заплатити за задоволення мати гроші сьогодні і розпоряджатися ними на свій розсуд в доступному для огляду майбутньому. Питання про те, чому норма відсотка є величина позитивна, мовою Бем-Баверка можна сформулювати так: чому люди охоче розлучаються з деякою кількістю благ сьогодні, якщо вони впевнені, що в майбутньому отримають за це більшу кількість тих же благ тієї ж якості?

На це Бем-Баверк відповідає, що є три незалежні "причини", або  "чинники", чому люди, як правило, віддають перевагу сьогоднішнім благам, дисконтуючи майбутнє, тобто висловлюючи готовність платити за володіння цими благами сьогодні.

Перші два "причини" створюють в економіці надлишковий попит на споживчі позики: (1) "різні умови для задоволення бажань" сьогодні і в майбутньому і (2) "недооцінка майбутнього". Третя "причина" породжує надмірний попит на виробничий кредит: (3) "технічну перевагу справжніх благ в порівнянні з майбутніми".

Всі три причини, висунуті Бем-Баверком, забезпечують вичерпне пояснення існування відсотка в статичній, так само як і в динамічній,економіці. У статичному випадку наявність другої причини є необхідною, але недостатньою умовою існування позитивної норми відсотка, оскільки наявність третього причини може породити такий приріст випуску, який задовольнить попит на готівку блага. Точно так само третя причина не є ні необхідною, ні достатньою умовою позитивної норми відсотка.

В динамічній економіці ж перша причина не є необхідною, але є достатньою умовою для існування позитивної норми відсотка. Можна сказати також, що норма відсотка може бути нульовою,тільки якщо (1) прибуток постійний в часі, (2) переваги сьогодення не існує і (3) чистий продукт неможливо збільшити, відкладаючи споживання заради майбутнього виробництва.

Норма відсотка розподіляє обмежену кількість готівкових благ за галузями у відповідності із суспільною оцінкою відносної цінності теперішніх та майбутніх благ.

Для високо "капіталізованої" економіки характерні значна забезпеченість споживчими благами і низька норма приросту продукції при подальшому збільшенні середнього періоду виробництва, а отже і низька норма відсотка. Цим пояснює Бем-Баверк тенденцію норми відсотка до зниження в міру зміни співвідношення між витратами капіталу і праці на користь капіталу.

В останньому розділі своєї роботи "Позитивна теорія капіталу" (1889)  Бем-Бамрк виходить за межі питання про те, чому норма відсотка позитивна і задається питанням про те, що насправді визначає норму відсотка.

Бем-Баверк вводить припущення, що в економіці діють тільки капіталісти й робітники. Капіталісти – це активні підприємці,які є власниками капіталу. Попит на фонди формується виключно з боку капіталістів, а пропозиція фондів створюється в першу чергу за рахунок нерозподіленого прибутку. Крім того, весь діючий в економіці капітал складається із засобів існування, що авансуються робочим.

Таким чином, норма відсотка визначається при обміні праці на предмети споживання. На відміну від капіталістів, робітники, як правило, недооцінюють майбутнє. Так відбувається тому, що робітники не можуть дозволити собі довго чекати плодів своєї праці.

Якщо розмір фонду коштів існування є фіксованим, то норма відсотка визначається граничною продуктивністю подовження середнього періоду виробництва. При нульовій нормі відсотка капіталісти пред'являли б нескінченний попит на готівку блага, щоб авансувати їх робітникам. Таким чином, норма відсотка росте до тих пір, поки весь фонд коштів існування не буде витрачено на подовження середнього періоду виробництва.

Чим нижча норма відсотка, тим довше буде прибутковий період виробництва, оскільки при більш низьких нормах відсотка сьогоднішня цінність потоку майбутніх благ зросте і, отже, надбавка до цінності наявних товарів зменшиться. Таким чином, рівноважна норма відсотка визначається продуктивністю останнього економічно допустимого подовження виробничого періоду, іншими словами, його граничною продуктивністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]