Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

5. Дж.Хікс про відсоток

Відповідно до традицій маржиналізму Джон Хікс (1904—1989) — англійський економіст - виводить норму відсотка як якусь своєрідну ціну, фігурує в строкових угодах.

У центрі уваги Хікса знаходиться перш за все ринок цінних паперів.  Цінні папери на відміну від грошей повинні приносити процентні доходи,оскільки зберігання таких паперів передбачає витрати, пов'язані з інвестуванням грошового капіталу; що ж стосується цінних паперів,випущених на більш тривалий термін, то в цьому разі процентні доходи повинні компенсувати порівняно меншу ліквідність і більший ризик втрат при обліку таких паперів у банку.

Таким чином, відсоток виводиться з відносин, що складаються на товарних ринках і на ринку позикового капіталу [6]. Саме існування позитивного відсотка відображає суб'єктивне перевагу поточних благ майбутнім, а також прагнення учасників господарського процесу уникнути ризику, пов'язаного з недостатньою ліквідністю цінних паперів.

Важливе місце в теорії відсотка Хікса займає аналіз впливу, який роблять на операції підприємців процентних ставок. Особливо великий інтерес, з точки зору Хікса, представляє питання про вплив ринкової норми відсотка па тривалість виробничого періоду.

Характеризуючи викладену Бем-Баверк концепцію капіталу і відсотка як занадто спрощену, застосовну лише у виняткових випадках, Хікс бачить своє завдання в тому, щоб продемонструвати невідповідності, що містяться в цій теорії. У книзі «Вартість і капітал» він показує, наприклад, що зміну ринкових процентних ставок, всупереч твердженням представників австрійської школи, не може надати безпосереднього впливу на тривалість визначення динаміки процесів (мулу технічні характеристики обладнання).

Проблема впливу процентних ставок на господарські операції фірм включає ще один аспект. Це питання про те, чи може центральний банк з допомогою грошово-кредитної політики вивести економіку з кризового (або депресивного) стану. Зазначене питання придбав виняткову актуальність в 30-і роки. Справа в тому, що під впливом «Великої депресії» ринкові процентні ставки значно знизилися, до того ж центральні банки в багатьох розвинених країнах інтенсивно проводили в життя політику «Дешевих грошей» з метою стимулювання господарського зростання. Всі ці спроби не приносили, проте, помітних результатів.

Зазначені міркування помітно вплинули на Хікса: посилаючись на  Кейнса, він також згадує у книзі «Вартість і капітал» про те, що в умовах, коли на ринку позикового капіталу встановилися низькі процентні ставки, їх подальше падіння може виявитися неможливим. Оскільки ж у системі загальної рівноваги норма відсотка виступає в якості одного з найважливіших стабілізаторів, вся господарська структура може стати «Абсолютно нестабільною».

Хікс за допомогою діаграми IS-LM показав, що ставка відсотка є як грошовим, так і реальним феноменом.

Особливо велику небезпеку - як і в «Загальної теорії» Кейнса - представляє, за Хіксом, саме зниження процентних ставок в умовах серйозного падіння господарської активності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]