Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП укр.2010 дв.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
609.28 Кб
Скачать

Модуль III «вчення про державу»

Модуль III «Вчення про державу» об'єднує теми, що характеризують таку особливу форму організації людського суспільства як державу. Слід звернути увагу на те, що держава при цьому характеризується як правове явище.

Тема «Поняття і ознаки держави. Його суть і функції» - включає вивчення держави як форми організації суспільного життя. Необхідно мати на увазі, що держава зовсім не виступає якимсь «верхнім поверхом», надбудовою над суспільством, вона знаходиться в самому суспільстві, організовує його і управляє його справами.

Вивчаючи дану тему, необхідно усвідомити ознаки держави, що відрізняють її від усякої іншої організації, визначити сутність держави на основі її значення в житті суспільства. Варто звернути увагу на проблему критеріїв оцінки історичного розвитку держави, а також на те, що мабуть, ця оцінка не може бути однозначної, оскільки розвиток держави на кожному історичному етапі відображає і позитивне, і негативне. Вивчення названої теми вимагає вдумливого та критичного аналізу відповідних науково-теоретичних положень, історичного і сучасного досвіду розвитку держави.

Вивчення функцій і механізму держави включає їхнє визначення, історичний розвиток, сучасне значення і класифікацію. Необхідно спробувати обґрунтувати можливість (або її відсутність) виділення внутрішніх і зовнішніх функцій, звернувшись до реально здійснюваної державою діяльності.

Необхідно також звернути увагу на співвідношення понять «механізм держави» і «державний апарат», сформулювати їх визначення і структуру. Особливої уваги вимагає подолання бюрократизму в діяльності державних органів, необхідно обґрунтувати правові засоби (способи) його подолання.

Тема - «Форма держави» - припускає визначення поняття «форма держави», відносної її самостійності, аналіз структури форми держави, характеристику її елементів і обґрунтування їх значення. Вивчаючи дану тему, необхідно опиратися на історичний розвиток елементів форми держави, а також їх сучасне значення.

Тема «Громадянське суспільство і його політична організація» включає визначення поняття та історичний розвиток вчення про громадянське суспільство як основу прав громадянське суспільство введене ще Аристотелем. Особливої уваги заслуговує визначення структури політичної системи, оскільки включення в число її суб'єктів різних спільнот і особистостей не безперечно. Важливий також аналіз місця і ролі держави як суб'єкта політичної системи.

Особливу увагу необхідно також приділити громадським організаціям як суб'єктам політичної системи, їх видам і ролі в політичному житті у зв'язку з особливостями політичної ситуації в пострадянських державах.

Вивчення політичної системи необхідно погодити з її взаємодією з національною і соціальною структурами суспільства.

Особливої уваги вимагає також необхідність з'ясування ролі церкви та інших релігійних організацій у розвитку суспільства.

Тема «Правова держава. Поняття, система і захист прав людини» містить аналіз природно-правової теорії, обґрунтування найважливіших ознак правової держави (верховенство права і закону; поділ влади; взаємність прав, обов'язків і відповідальності громадян і держави), їх змістовну характеристику. При цьому варто мати на увазі, що термін «правова держава» виник не так давно (XIX століття, німецький юрист Р. фон Моль).

Необхідно також звернути увагу на формування концепції прав людини, визначення системи їх гарантій і захисту, значення інституту омбудсмена. При цьому варто виходити з того, що права людини не є дарунок від «доброї» держави, вони означають можливості для людини самій, власними зусиллями домогтися для себе відповідних благ. Існування прав людини не залежить від держави, її визнання, вони існують вже тому, що люди, народ вважають їх найвищою цінністю. Вивчаючи дану тему, варто також звернути увагу на рівні захисту прав людини: регіональний (місцевий), загальнодержавний, міжнародний (у тому числі, європейський).

5. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

«НУЛЬОВИЙ» КОНТРОЛЬ

Семінарське заняття № 1

«Нульовий» контроль (питання для відповідей студентам пропонуються в день проведення, без попередньої інформації і сповіщення). Тестові завдання включають загальні характеристики суспільства, держави, права, норми, закону, особи, відповідальності і т.д.

МОДУЛЬ I «ПРАВО ЯК СИСТЕМА»

ТЕМА: ТЕОРІЯ ПРАВА І ДЕРЖАВИ ЯК НАУКА

Семінарське заняття № 2

1. Загальнотеоретичні юридичні науки про суспільство, державу і право

1.1. Взаємодія суспільних наук в дослідженні держави і права

1.2. Особливості юридичної науки в дослідженні держави і права

2. Система юридичних наук і місце в ній загальнотеоретичних знань про державу і право

2.1. Система юридичних наук і її структура

2.2. Теорія держави і права: поняття і значення в дослідженні суспільства, держави і права

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]