Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП укр.2010 дв.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
609.28 Кб
Скачать

8. Зразок завдання для виконання самостійної роботи студентів

Завдання для СРС

Визначте зміст кореспондуючих прав і обов'язків студента і викладача як суб'єктів правовідносин. Наведіть обгрунтування з погляду їх фактичної, реальної поведінки.

9. Рекомендації до виконання студентами індивідуальної роботи

Індивідуальна робота студентів (ІРС) з теорії права і держави припускає закріплення теоретичних знань, оволодіння понятійним юридичним апаратом, розуміння текстів нормативно-правових актів і інших джерел права, формування навичок щодо встановлення структури, змісту юридичних норм, а також виховання позитивної правової свідомості і правової культури в цілому.

Для досягнення цих цілей ІРС з теорії права і держави включає видовий і структурний аналіз правових норм, а також їх аналіз на основі відповідних способів і видів тлумачення.

Завдання для ІРС визначаються викладачем, який веде семінарські заняття з дисципліни, виконуються і оформлюються згідно його (завдання) найменуванню, структурі та змісту.

Виконання завдань для ІРС здійснюється в період часу, встановленого для вивчення і заліку відповідного модуля з дисципліни "Теорія права і держави". При цьому кожен студент отримує персональне за змістом і структурою завдання, яке встановлюється всім студентам академічної групи на початку вивчення відповідного модуля.

Виконання ІРС є однією з обов'язкових умов допуску до заліку та іспиту з теорії права і держави.

10. Критерії оцінки індивідуальної роботи студентів

Індивідуальна робота студентів оцінюється в балах згідно наступним критеріям:

- самостійність виконання завдання;

- якість виконання завдання (тобто аналіз наукової літератури і рівень розкриття теми);

- дотримання термінів виконання завдань для ІРС.

З кожного модулю максимальна оцінка за індивідуальну роботу складає 10 балів і виставляється на підставі вищезазначених критеріїв оцінювання за наступною шкалою:

виконане завдання, яке відповідає всім трьом критеріям, оцінюється в 10-9 балів;

виконане завдання, яке не відповідає одному з критеріїв, оцінюється в 8-6 балів;

виконане завдання, яке не відповідає двом критеріям, оцінюється в 5-3 бали;

виконане завдання, яке не відповідає трьом критеріям, оцінюється в 2-1 бал.

11. Зразок завдання для виконання індивідуальної роботи студентів

Завдання для ІРС

Ч. 1 ст. 1056 ЦК України: «Кредитор має право відмовитися від надання позичальникові передбаченого договором кредиту частково або в повному обсязі у випадку порушення процедури визнання позичальника банкрутом або за наявності інших обставин, які явно свідчать про те, що наданий позичальнику кредит вчасно не буде повернутий».

Дайте видовий аналіз даної норми:

а) за методом правового регулювання;

б) за способом правового впливу;

в) за роллю (метою) у правовому регулюванні;

г) за функціями права.

Визначте структурний склад даної норми, найменування, поняття, текстовий зміст і вид структурних елементів.

12. Порядок оцінки знань і умінь студентів згідно виконаним роботам і на основі кредитно-модульної системи

Застосування кредитно-модульної системи активно впливає на характер і організацію навчального процесу, стимулює роботу студентів, підвищує їх зовнішню і внутрішню мотивацію за допомогою постійного і систематичного контролю і оцінки їх знань, вмінь, гласності результатів. Така організація процесу активізує учбову роботу планомірно, впродовж всього семестру, вимагає від студента систематичної роботи, розширює можливості для всебічного розкриття здібностей, розвиває творче мислення, індивідуалізує вимоги до рівня розвитку аналітичних здібностей, що виключає зрівняльний підхід до оцінки знань студентів. Студент зобов'язаний виконати всі види робіт, передбачених з дисципліни. Його діяльність буде оцінена певною кількістю балів. Контрольні питання для підготовки до заліку і іспиту видаються студентам для ознайомлення не менше, ніж за місяць до початку залікової і екзаменаційної сесії. Кредитно-модульна система найповніше забезпечує реалізацію основних освітніх функцій, властивих навчальному контролю в цілому: діагностичної, пізнавальної, стимулюючої, виховної і оціночної.

Теорія права і держави як дисципліна вивчається студентами протягом двох семестрів і передбачає проведення заліку (в кінці першого семестру) і іспиту (в кінці другого семестру).

Об'єктом оцінювання знань студентів є програмний матеріал дисципліни, засвоєння якого перевіряється під час поточного контролю. Поточний модульний контроль проводиться відповідно до розкладу, складеного деканатом з урахуванням календарного графіку навчального процесу і особливостей навчального плану спеціальності «Правознавство». Об'єктами поточного контролю знань студентів з теорії права і держави є:

- систематичність і активність роботи на семінарських заняттях;

- виконання завдань для самостійної роботи студентів;

- виконання завдань для індивідуальної роботи студентів;

- виконання модульних контрольних робіт.

У разі невиконання певних завдань поточного контролю з об'єктивних причин студенти мають право, з дозволу деканату, скласти їх до останнього семінарського заняття. Час і порядок складання визначає викладач.

У першому семестрі підсумкова оцінка знань студентів – зараховано – виставляється на основі результатів поточного контролю знань з першого і другого модулів.

Загальна кількість балів за поточний контроль не може перевищувати 100 балів. Ця оцінка складається на підставі суми балів поточного контролю з перших двох модулів дисципліни «Теорія права і держави» (див. Таблицю 1). Таким чином, з модулю I «Право як система» студент може набрати максимально 50 балів, з яких:

- за роботу на семінарських заняттях – максимум 15 балів;

- за самостійну роботу студентів – максимум 10 балів;

- за індивідуальну роботу студентів – максимум 10 балів;

- за підсумкову контрольну роботу – максимум 15 балів.

З модулю II «Дія права в суспільстві» студент може набрати максимально 50 балів, з яких:

- за роботу на семінарських заняттях – максимум 15 балів;

- за самостійну роботу студентів – максимум 10 балів;

- за індивідуальну роботу студентів – максимум 10 балів;

- за підсумкову контрольну роботу – максимум 15 балів.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]