Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_PRAKTUKU_LEVKUN (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
708.61 Кб
Скачать

6. Екологічний туризм

Поняття "стійкий туризм" сформувалося порівняно недавно, разом із глобальною концепцією стійкого розвитку людства. Принципи стійкості у туризмі, сформульовані UNWTO i Всесвітньою Радою з подорожей і туризму, і передбачають невиснажливе використання природного ы культурного потенціалу на основі програмно-цільового підходу до розвитку туризму; перехід підприємств туризму на ресурсозберігаючі технології, скорочення виробничих відходів; залучення о населення до процесу прийняття рішень щодо розвитку туризму (, формі консультацій); партнерство у взаємовідносинах громадського та приватного секторів; сприяння туризму соціально-економічному розвитку окремих територій держав.

Багато туристичних компаній розробляють власні плани переходу на принципи стійкого розвитку, впроваджують системи екологічного менеджменту, застосовують екологічні технології.

Принципи стійкого розвитку в практиці туристичної діяльності поширюються під впливом споживчого попиту. За умов поінформованості населення про стан навколишнього середовища та екологізації свідомості людей екологічна ситуація стає одним із вирішальних критеріїв вибору місця 1 форми відпочинку. Ця тенденція виявляється в зростанні попиту на альтернативні види туризму, зокрема екологічний туризм.

В основу розвитку цього порівняно нового виду туризму покладено три основних принципи:

1) частина доходів, отриманих від обслуговування туристів, залишається на місцях і спрямовується на охорону природи;

2) змістом основного закону є дотримання природоохоронних вимог;

3)туристична поїздка відбувається з дослідницькими цілями.

Екологічний туризм охоплює найрізноманітніші потоки відвідувачів, які бажають на власні очі побачити рідкісні тварини чи рослини. Наприклад, у країнах Центральної Америки і на півдні Африки особливий інтерес становлять спостереження за хижаками. Нещодавно в Греції виявлено місця, де ростуть дикі орхідеї. Туристи у супроводі гіда можуть відвідати ці території, що охороняються державою, щоб помилуватися рослинами в природних умовах. Такого роду поїздки правомірно класифікувати як екологічні, а самих осіб, які беруть у них участь, вважати екотуристами.

Диверсифікація екотуристичної діяльності супроводжуються зближенням екологічного та інших видів туризму.

3ахоплення природою притаманне й учасникам масового туристичного руху. Купально-пляжний відпочинок, круїзи, ділові поїздки, часто поєднуються з відвідуванням національних чи природно-етнографічних парків.

Межі екологічного туризму втрачають свою чіткість, а його масштаби і соціально-економічне значення зростають.

Практично кожна країна має можливості для організації "зелених" подорожей. Сьогодні основні екотуристичні потоки спрямовані в США, Канаду, Австралію, Непал, Еквадор. Бразилію, Філіппіни. Кенію. ПАР. Екологічний туризм є однією з найбільш перспективних і динамічних форм туристичної діяльності.

Зі зростанням вимог до обсягу та якості туристичних послуг, з появою нових видів і форм туристичної діяльності змінюється і класифікація туризму.

ІV. Підведення підсумків заняття (3 хв.)

В ході обговорення питань на семінарі загалом було досягнуто заплановану мету шляхом реалізації поставлених завдань. Також було оголошено підсумки результатів діяльності студентів протягом заняття і повідомлено домашнє завдання, яке стосувалося підготовки до наступного семінарського заняття.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Факультет міжнародних відносин

Кафедра країнознавства

і міжнародних відносин

План-конспект

лекції з дисципліни “Розвиток продуктивних сил країн регіону (Західна Європа)”,

на тему «РПС Великобританії»,

проведеної в 52 групі

3 листопада 2011 року

Склав:

студент 65 групи

спеціальності «міжнародні відносини»

Левкун Тарас Романович

Перевірила:

к.е.н., доц.

Балак Ілона Олександрівна

Луцьк – 2011

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]